Дали љубомората е болест? Може ли да се искорени?

• Креатор на темата Креатор на темата schtranga
  • Време на започнување Време на започнување
А зошто не би ја разделиле љубомората на “болна“ и „позитивна“ па така можеби полесно ќе одговориме на даденото прашање.

Позитивната љубомора на секого му годи.
Но читајки ги мислењата на другите членови доаѓам до заклучок дека нешто што јас го сметам за позитивно тие го сметаат за негативно и обратно.Така да се е релативно.

Позитивната љубомора на секого му годи.
Но читајки ги мислењата на другите членови доаѓам до заклучок дека нешто што јас го сметам за позитивно тие го сметаат за негативно и обратно.Така да се е релативно.

Можеби се е релативно, но болното или позитивното ќе го осетиш во себе и на тој начин ќе се обидеш да искорениш тоа што мислиш дека треба, а да оставиш она што мислиш дека нетреба. Со тоа самиот ќе си направиш поделба на љубомората, а со тоа и ќе стигнеш до заклучок дали треба или не да ја искорениш љубомората.

Можеби се е релативно, но болното или позитивното ќе го осетиш во себе и на тој начин ќе се обидеш да искорениш тоа што мислиш дека треба, а да оставиш она што мислиш дека нетреба. Со тоа самиот ќе си направиш поделба на љубомората, а со тоа и ќе стигнеш до заклучок дали треба или не да ја искорениш љубомората.

Се сложувам со тебе...И убаво би било сите тоа да го сторат....Но,постојат луѓе кои не се ни свесни дека се болно љубоморни,а не пак да превземат нешто околу тоа.

Се сложувам со тебе...И убаво би било сите тоа да го сторат....Но,постојат луѓе кои не се ни свесни дека се болно љубоморни,а не пак да превземат нешто околу тоа.

Па токму таквите и ја одржуваат во живот и ја потхрануваат љубомората, а со самото тоа и нејзиното искоренување е неможно. Она што е можно е, искоренување на љубомората кај луѓе кои сакаат и се обидуваат, пробаат и бараат помош околу искоренување, значи поединечен пристап на искоренување, а не генерално.

А зошто не би бил амбициозен и буквално дадеш се од себе за да го имаш тоа што
ТИ вистински го сакаш?!
Она што некој друг го има и го прави среќен не мора да значи дека и тебе ке те направи среќен.:smir:

Зборам за тоа што и ти го сакаш,а го има и некој друг :smir:

Да се искорени не може, но да се ослободи човек од неа може. Со еволуција на свеста. Piece of cake.

Мислам дека не си во право.Ако има некој нешто повеќе од тебе,а ти се чувствуваш способен да го постигнеш тоа и многу повеќе,тогаш даваш се од себе за да ја оствариш таа цел.Токму љубомората те поттикнува и те прави амбициозен :smir:

А зошто не би бил амбициозен и буквално дадеш се од себе за да го имаш тоа што
ТИ вистински го сакаш?!
Она што некој друг го има и го прави среќен не мора да значи дека и тебе ке те направи среќен.:smir:

Веќе ти одговорија.
Никогаш во животот не сум дошла во ситуација да го посакам она што некој друг го има, можеби зошто цел живот можеле да ми го обезбедат она што јас лично го сакам.
Љубомора од тој вид, ниту сум имала, ниту ќе имам, се надевам.

Љубомората тешко може да се искорени,како и секое чувство,колку и да го негираш тоа ќе постои..Но со тек на време и со малку поголема самоконтрола,љубомората може да се сведе на минимум...

Љубомората не може да се искорени исто така како што не може да се надминат разликите меѓу луѓето и сите да бидат еднакви!!!!:smir:

Веќе ти одговорија.
Никогаш во животот не сум дошла во ситуација да го посакам она што некој друг го има, можеби зошто цел живот можеле да ми го обезбедат она што јас лично го сакам.
Љубомора од тој вид, ниту сум имала, ниту ќе имам, се надевам.

Тоа што друг го прави среќен 100% и тебе би те направило ако е на иста бранова должина со твојата најголема желба на пример.Ако твојата најголема желба на некој друг му се има исполнето,секако дека ќе почувствуваш љубомора :smir:

Normalno e za covekot da bide ljubomoren vo nekoi odredeni situacii i toa ne se smeta za bolest,no patoloskata ljubomora koja se javuva kako posledica na dlaboko poremetuvanje na licnosta e veke bolest.

Ljubomorata stanuva i del od karakterot i tesko se kontrolira. Ima licnosti koi celo vreme se ljubomorni i ne davaat da im se pogledne partnerot a da ne zborime za drugo, nastganuva kako posledica od nedovolna doverba :tapp:sepak.... toa e bolna rabota i koa ke se pretvori vo zavist go menja covekot....tesko e koa si bolen.... :raz:

Љубомората е негативна работа кај човекот.Многу тешко се искоренува бидејќи таа едноставно ти е врежана во мозокот.Како што веќе пишавте, тешко може да се контролира.Истотака таа често прозиведува агресивност и омраза.

Ljubomorata e glupost...na primer za mene..i da ja sakam sto ima da ljubomoram koga znam deka koga togas ke ja izvaram i ona ke se kae sto sakala da me naprai ljubomoren :zver:

Не мислите дека љубомората потекнува од преголемата посесивност или во радикални мери на обсесивната посесивност?

No possessiveness, no jealousy.

Зборам во сите рамки на животот.:raz:

Не би можела да се искорени, пошто желбата за поседување на човекот е стара со него.

Затоа и комунизмот не успеал. Хахахаха

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom