Дали љубомората е болест? Може ли да се искорени?

Eliza

EliXiR
Член од
10 ноември 2008
Мислења
129
Поени од реакции
3
А зошто не би ја разделиле љубомората на “болна“ и „позитивна“ па така можеби полесно ќе одговориме на даденото прашање.
Позитивната љубомора на секого му годи.
Но читајки ги мислењата на другите членови доаѓам до заклучок дека нешто што јас го сметам за позитивно тие го сметаат за негативно и обратно.Така да се е релативно.

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Позитивната љубомора на секого му годи.
Но читајки ги мислењата на другите членови доаѓам до заклучок дека нешто што јас го сметам за позитивно тие го сметаат за негативно и обратно.Така да се е релативно.
Можеби се е релативно, но болното или позитивното ќе го осетиш во себе и на тој начин ќе се обидеш да искорениш тоа што мислиш дека треба, а да оставиш она што мислиш дека нетреба. Со тоа самиот ќе си направиш поделба на љубомората, а со тоа и ќе стигнеш до заклучок дали треба или не да ја искорениш љубомората.

Eliza

EliXiR
Член од
10 ноември 2008
Мислења
129
Поени од реакции
3
Можеби се е релативно, но болното или позитивното ќе го осетиш во себе и на тој начин ќе се обидеш да искорениш тоа што мислиш дека треба, а да оставиш она што мислиш дека нетреба. Со тоа самиот ќе си направиш поделба на љубомората, а со тоа и ќе стигнеш до заклучок дали треба или не да ја искорениш љубомората.
Се сложувам со тебе...И убаво би било сите тоа да го сторат....Но,постојат луѓе кои не се ни свесни дека се болно љубоморни,а не пак да превземат нешто околу тоа.

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Се сложувам со тебе...И убаво би било сите тоа да го сторат....Но,постојат луѓе кои не се ни свесни дека се болно љубоморни,а не пак да превземат нешто околу тоа.
Па токму таквите и ја одржуваат во живот и ја потхрануваат љубомората, а со самото тоа и нејзиното искоренување е неможно. Она што е можно е, искоренување на љубомората кај луѓе кои сакаат и се обидуваат, пробаат и бараат помош околу искоренување, значи поединечен пристап на искоренување, а не генерално.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
А зошто не би бил амбициозен и буквално дадеш се од себе за да го имаш тоа што
ТИ вистински го сакаш?!
Она што некој друг го има и го прави среќен не мора да значи дека и тебе ке те направи среќен.:smir:
Зборам за тоа што и ти го сакаш,а го има и некој друг :smir:

C

Cool Hand Luke

Гостин
Да се искорени не може, но да се ослободи човек од неа може. Со еволуција на свеста. Piece of cake.

С

Сатори

Гостин
Мислам дека не си во право.Ако има некој нешто повеќе од тебе,а ти се чувствуваш способен да го постигнеш тоа и многу повеќе,тогаш даваш се од себе за да ја оствариш таа цел.Токму љубомората те поттикнува и те прави амбициозен :smir:
А зошто не би бил амбициозен и буквално дадеш се од себе за да го имаш тоа што
ТИ вистински го сакаш?!
Она што некој друг го има и го прави среќен не мора да значи дека и тебе ке те направи среќен.:smir:
Веќе ти одговорија.
Никогаш во животот не сум дошла во ситуација да го посакам она што некој друг го има, можеби зошто цел живот можеле да ми го обезбедат она што јас лично го сакам.
Љубомора од тој вид, ниту сум имала, ниту ќе имам, се надевам.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Љубомората тешко може да се искорени,како и секое чувство,колку и да го негираш тоа ќе постои..Но со тек на време и со малку поголема самоконтрола,љубомората може да се сведе на минимум...

Член од
22 ноември 2008
Мислења
596
Поени од реакции
99
Љубомората не може да се искорени исто така како што не може да се надминат разликите меѓу луѓето и сите да бидат еднакви!!!!:smir:

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Веќе ти одговорија.
Никогаш во животот не сум дошла во ситуација да го посакам она што некој друг го има, можеби зошто цел живот можеле да ми го обезбедат она што јас лично го сакам.
Љубомора од тој вид, ниту сум имала, ниту ќе имам, се надевам.
Тоа што друг го прави среќен 100% и тебе би те направило ако е на иста бранова должина со твојата најголема желба на пример.Ако твојата најголема желба на некој друг му се има исполнето,секако дека ќе почувствуваш љубомора :smir:

Член од
25 октомври 2008
Мислења
31
Поени од реакции
1
Normalno e za covekot da bide ljubomoren vo nekoi odredeni situacii i toa ne se smeta za bolest,no patoloskata ljubomora koja se javuva kako posledica na dlaboko poremetuvanje na licnosta e veke bolest.

honeygirl

medeno
Член од
18 август 2008
Мислења
14
Поени од реакции
3
Ljubomorata stanuva i del od karakterot i tesko se kontrolira. Ima licnosti koi celo vreme se ljubomorni i ne davaat da im se pogledne partnerot a da ne zborime za drugo, nastganuva kako posledica od nedovolna doverba :tapp:sepak.... toa e bolna rabota i koa ke se pretvori vo zavist go menja covekot....tesko e koa si bolen.... :raz:

Член од
3 март 2008
Мислења
1.131
Поени од реакции
68
Љубомората е негативна работа кај човекот.Многу тешко се искоренува бидејќи таа едноставно ти е врежана во мозокот.Како што веќе пишавте, тешко може да се контролира.Истотака таа често прозиведува агресивност и омраза.

Penja

Stajk-City is Wild West
Член од
1 ноември 2008
Мислења
82
Поени од реакции
2
Ljubomorata e glupost...na primer za mene..i da ja sakam sto ima da ljubomoram koga znam deka koga togas ke ja izvaram i ona ke se kae sto sakala da me naprai ljubomoren :zver:

Mind In Motion

Smirking Revenge
Член од
29 мај 2007
Мислења
816
Поени од реакции
46
Не мислите дека љубомората потекнува од преголемата посесивност или во радикални мери на обсесивната посесивност?

No possessiveness, no jealousy.

Зборам во сите рамки на животот.:raz:

Не би можела да се искорени, пошто желбата за поседување на човекот е стара со него.

Затоа и комунизмот не успеал. Хахахаха

Kajgana Shop

На врв Bottom