Дали јадете брокула?

• Креатор на темата Креатор на темата Аеродром
  • Време на започнување Време на започнување
Случка во супермаркет денес, мајка прашува 6-7 годишно момче

- Сакаш ли брокулу?
- Нејќу.
- Сакаш, сакаш...

Што се мора, не е тешко.

Ja pa ne znam zaso tolku mnogu hejtaat brokula, mozda ne znaat da ja spremat, sveza najubava e ima nekoj neutralen vkus a koga se gotvi ima bas neprijatna mirizba...

Ја обожавам особено кога ќе си направам микс брокула, печурки, пиперки. Не ги сфаќам тие што им е гадна, мене ептен неутрален вкус ми има некој, ко марула или зелка да јадам. :unsure:

Ja pa ne znam zaso tolku mnogu hejtaat brokula, mozda ne znaat da ja spremat, sveza najubava e ima nekoj neutralen vkus a koga se gotvi ima bas neprijatna mirizba...
Зашто најпаметните и најбољите луѓе хејтаат македонска поп музика, турбо фолк, француски коли, брокула, филмот Три Бои Плаво, Црвено, Помаранџасто..?

- Затоа што е тоа све срање.

Ако се вари кратко на 60c, станува неколку пати поздрава.
Али ваљда вкусот е горе долу ист како свежа, во споредба со подолго варење? Никогаш не сум пробал варена брокула, можда е гадна, али хејтот кон свежата е потполно неоснован.

Обожавам брокула, исто и јас ја варам на минута, максимум две, еветуално ја оставам да отстои во зовриена вода, ама тргната од оган. И обавезно малку морска сол. :X3: Горе долу во секаква комбинација ми иде. :D

Мојот пристап кон многу работи е секогаш во обратен правец, па би рекла зошто ја избегавам брокулата иако е многу корисна според нејзиниот состав и нејзиното делување во човечкиот организам....
... покрај многу особини на делување на брокулата е и стимулирање на производство на жолчка и спречување на стагнација во самото жолчно ќесе и жолчните канали, што конкретно при нејзина примена дефинитивно би ми испровоцирала размрдување на камчето што го имам во жолчното ќесе и би ми направила таков жолчен напад што нејзините бенифити веќе не би ми биле важни ...
... и друго, јас би ја забранила брокулата да се користи КАЈ НАС, оти во исхраната посебно кај женскиот пол- како што сме едемско подрачје сиромашно со ЈОД, жените се на удар со проблеми со штитна жлезда, оти исхраната со брокула само ќе ни го оневозможи и тој малку јод што го внесуваме да се инактивира и блокира, така да тие што имаат проблеми со штитна жлезда - хипотироидизам би требало да ја избегаваат како што правам јас, ете уште една добра причина зошто ја избегавам и не ја јадам брокулата :)

r%C3%A4cka-med-broccoli-som-isoleras-p%C3%A5-vitbakgrund-29873035.jpg
CORBA-OD-BROKULA1.jpg

инаку брокулата е малку незгодна не трпи термички третман, оти сите витамини и елементи ќе бидат уништени, не се приготвува во микробранова печка, може некоја минутка да се вари во солена вода или да се пече малку во рерна , од брокула не се препорачува да се приготвува супа и како таква да се конзумира и не смее да се чува во фрижидер повеќе од 7 дена...

Последно уредено:
леле докторкава, дај бе запри...

... покрај многу особини на делување на брокулата е и стимулирање на производство на жолчка и спречување на стагнација во самото жолчно ќесе и жолчните канали, што конкретно при нејзина примена дефинитивно би ми испровоцирала размрдување на камчето што го имам во жолчното ќесе и би ми направила таков жолчен напад што нејзините бенифити веќе не би ми биле важни ...

Истото го викаат за турмерик/куркума, али во реалноста не работи баш така, почни со мали дози и зголеми го постепено.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom