Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

• Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување
Конечно за некои работи се согласувам со Vanlok :)

Максимално го поддржувам законот за чиповите, од чип попаметна работа мислам дека не постои.
Секој сопственик на куче (не само на моќните раси како Доберман, Ротвајлер, Пит Бул и сл.) туку и оние најмирољубиви раси како Златен Ретривер, Лабрадор Ретривер и сл. и малите раси, значи буквално сите раси треба да се чипуваат.
Добрата страна на чипот е во тоа што во него се впишани податоци кучето.

И уште еднаш ќе се согласам со Vanlok , најмногу ме нервира кога сопствениците на кучето (од било која раса) ќе нападне и ќе напраи беља, и потоа сопствениците се прават мутави и се вадат со тоа дека не е нивно кучето.
А кога кучето би имало чип ... друга песна ќе се пее.

Конкретно дешавка од пред 2 - 3 години, јас се враќав накај дома со Пудлата (сега покојна, нека почива во мир) и од еден двор со жива ограда ми се пушти едно куче мешавина со средна големина, и сакаше да ми ја здави Пудлата, и јас почнав да се дерам и да го шутирам и среќа поминуваа група дечки па и они ургираа во ситуацијата и ми помогнаа да се одбранам, и џукелата си се врати во двор и продолжи да лае од двор.

И што ќе беше доколку оваа иста случка се случеше сега кога имам Доберман ?
Ете се пушта кучето од двор, се стрчува накај мене и мојот Доберман и сака да не нападне ... и у секунда му се активира заштитничкиот ген на Доберманот и му зоврива крвта, се дига адреналин, и го прави партал кучето кое што се пушта од дворот.

И кој ќе биде сега крив ?
Мојот Доберман што напраил партал од кучето, или кучето што ја испровоцирало таа ситуација и го принудил мојот Доберман да реагира така како што би изреагирало секое куче (поготово службена раса) за да си го заштити својот сопственик ?

Или пак имаме и друга ситуација ... пример, јас си го почитувам законот и како совесен сопственик му ставам заштитна маска и поводник на моето куче и одеднаш така од некој двор ми се пушта агресивно куче и го напаѓа моето куче ... и бидејќи моето куче има маска нема да може во никој случај да се одбрани од напаѓачот ... и што паравиме сега ?
Ем го почитувам законот, ем пак сум оштетена.

Одговорен сопственик не значи почитување на секоја законска глупост донесена и наметната без право на мое мислење.

И да моето куче не е вакцинирано нема никакви документи и немам намера да го микрочипирам и да се донеси закон.

А бе, Бучо, јасно.
Е сега, кога она питбулиштето пред седум години нападна чоек со деца. Па овој го прекла со ханџар на лицу сместа, го судеа скоро ко за чуек.
Ете, нека нема на муцката брња, ама нека нема ни судење ако бранам мое дете со сикирица, танто нож или со Валтерот на кој конечно му ја исправи ебаната цевка.

Биѓаа ли таќе?

А бе, Бучо, јасно.
Е сега, кога она питбулиштето пред седум години нападна чоек со деца. Па овој го прекла со ханџар на лицу сместа, го судеа скоро ко за чуек.
Ете, нека нема на муцката брња, ама нека нема ни судење ако бранам мое дете со сикирица, танто нож или со Валтерот на кој конечно му ја исправи ебаната цевка.

Биѓаа ли таќе?

Да бе како не, море не живеам јас во Лондон се знае кои џандари и кои ветеринари организираат борби, кои луѓе ги чуваат питбулите за борби кои за кев миленик, кој кради кој дила дрога по тавани спија и глувци брка. Се знае чие куче е и кој е газда.

И ти мислиш за борби го чува кучето и ќе го микрочипира, ќе си го праша Стојче, него пак нас примерните граѓани ќе не малтретираат (под наводници ова примерни и малтретирање :icon_lol:).

А бе, да, ама и на пциште му дојадуе од луѓе понекад, особено од комуњарине.

Ваков фраер од мал си, а?

Тешко дека децата, посебно тие најмалите кои само што прооделе, било кој може да ги научи на железна самоконтрола. Деца се „соочат„ со израснат примерок на дого аргентино, ротвајлер, доберман или питбул?
Од кај знаеш кој го чувал, како го воспитал... Дури и возрасен човек тешко ќе се одбрани од кучиња од овие раси, еднаш кога ќе нападнат. Зошто тие кучиња некогаш напаѓаат, па ти колку сакаш анализирај зошто се десило тоа, дали нападнатото дете/човек бегало (однесување на плен, демек) или не знаел да се „соочи„ и да се „постави како алфа„ кон кучето.

Ма остај вакви ретардирани муабети, „да се соочиш„, не сме во џунгла јеботе, град е урбана средина. Преживување против опасни животни е за во џунгла.

Закон треба. Кој сака да чува вакви кучиња ќе си одговара ако има последици од нивните страња. Ќе се регистрира, ќе го чипуваат кучето и нема после питбул нападнал деца во градинка, полицајци го застрелале ама газдата не се знае кој е. Чип кога има ретардираниот газда нема кај да се крие.

Ако не ти се јасни 1000-те други валидни причини, еве ти една едноставна причина зошто треба ваков закон.

Абе све супер тоа со чипувањето (чипуван е зверов мој), али финтата е што чипот ти користи само за да го изнесеш кучето преку граница. Не содржи никакви информации за сопственикот. Примарната цел на чипот е да содржи али не и кај нас нели:)

Абе све супер тоа со чипувањето (чипуван е зверов мој), али финтата е што чипот ти користи само за да го изнесеш кучето преку граница. Не содржи никакви информации за сопственикот. Примарната цел на чипот е да содржи али не и кај нас нели:)

Eпа немаме закон де, па сходно на тоа не се регулирани тие работи. Ти си го чипувала твоето куче за да можеш да го изнесеш преку граница. Пошто таму се знае кој пие и јаде а кој плаќа.

Не би се целосно согласила, на пример, мене кучето во Србија ми го читаше самиот ветеринар пред да биде снимана за дисплазија, истото го правеа и за другите испитувања. Чипот не содржи податоци,само број, а тоа е како единствен матичен број, и со секој чип обично доаѓа пасош на кој се впишани податоците. Во нормална држава има регистар, ке видиме дали кај нас ке се воведе тој регистар и како ке функционира.

Eпа немаме закон де, па сходно на тоа не се регулирани тие работи. Ти си го чипувала твоето куче за да можеш да го изнесеш преку граница. Пошто таму се знае кој пие и јаде а кој плаќа.
Не сум ја изнесувала нигде. Ја чипував баш ради моментот податоци за не дај боже да ми ја украдат... али...
Баш знам, сега треба во јануари да се донесе законот за чипување, односно евиденција. Можеби ако се донесе во правилна форма, ќе има функција, а ако се донесе како и сите останати закони, ондак би рекла само џабе патот.
Не би се целосно согласила, на пример, мене кучето во Србија ми го читаше самиот ветеринар пред да биде снимана за дисплазија, истото го правеа и за другите испитувања. Чипот не содржи податоци,само број, а тоа е како единствен матичен број, и со секој чип обично доаѓа пасош на кој се впишани податоците. Во нормална држава има регистар, ке видиме дали кај нас ке се воведе тој регистар и како ке функционира.
Ја имам чип- немам пасош. Ако мислиш на здравствена легитимација која е именувана како пасош- тоа ти е само ради реда.
Неколку пати ја имам изгубено и неколку пати нова правев. Нема никаква евиденција.
А за пасош - пасош, некаде 250 до 300 евра, со тоа што во Будимпешта се праќа примерок од крвта на песот, на испитување. Тоа ти е за влез во држави во Еу.

Ја имам чип- немам пасош. Ако мислиш на здравствена легитимација која е именувана како пасош- тоа ти е само ради реда.
Неколку пати ја имам изгубено и неколку пати нова правев. Нема никаква евиденција.
А за пасош - пасош, некаде 250 до 300 евра, со тоа што во Будимпешта се праќа примерок од крвта на песот, на испитување. Тоа ти е за влез во држави во Еу.
Не, не зборувам за книшка, зборувам за пасош, си пишува пасош.
Јас имам словачки микрочип и пасош, во него истовремено се внесува и дехелментизација и вакцинација.

Гледано од мој стручен агол(правнички):Dсум ЗА законот за задолжително носење маска...
Реално гледано необразована нација сме(посебно кога се работи за животни)...
Кај нас многумина земаат куче само за да бидат ИН....
Конкретно за Битола ќе се осврнам..
На времето во градот вриеше од кучиња(расни и тоа доста добри)....
Како мода беше.....
Имаше еден куп ротвајлери,добермани....
Па луѓето некако имаа и навика да ги гледаат кучињата како се шетаа низ Широк Сокак и паркот...
Денес овие кучиња се реткост во Битола....па народот некако се одвикна да ги гледа овие раси,денес преовладуваат хаски,самоједи,маламути,акита ину и малите раси(пинчови,пекинезри).......
Ротовите,доберманите се малцинство....
Врие питбули,еден куп,и тие не ретко ги шетаа некои дечишта,по 50 кила,без маска....
Е сега шо прајме ако питот се отргни од синџирот?
Дечурланата ќе се справи со кучето?...ќе се надеваме дека кучето е мило,не каса?
Во паркот врие деца,чиста среќа шо досега не се случил некој настан како оние во Србија,Шведска...кога ротвајлери распарчија деца....
И ова се од проста причина шо опасни кучиња се даваат во раце на неискусни и неодговорни луѓе....
Само и џандарите кај нас не си ја бркаат работа,ги гледам кога се замараат кога не...
Им се шетаат пред нос луѓе со пит були,некои мешавини од вучјаци-маламути( и ваков примерок имав среќа да видам во живо) :vozbud:без маски...и тоа во најстрог центар на градот.....
Овде полицијата има огромен минус....
Во паркот пуштени трчаат питбули и никому ништо,зошто?зошто џандарите ги мрзи да скокнат до паркот.....:pos:
Ако веќе се оди на имплементација на законот мора да се оди до крај...а не само одвреме на време да се бара од некој сопственик да плати 50 евра зошто не носел маска неговиот миленик......
Лично од мојот пример,мојот ротвајлер(женка 6 месеци).....ова е моето искуство....
Во центарот и низ парк само јас имам ротвајлер(односно можеби има,но досега не сум сретнал друг ротвајлер да се шета низ парк,а речиси секој ден го шетам кучето)....
Ги гледам луѓето како реагираат кога го шетам кучето,одма се тргаат настрана од улицата...:cautious:иако кучето е релативно мало,досега никогаш не покажало агресивност кон друг човек...
Во потсвеста на луѓето има врежан страв од оваа раса,посебно по настаните шо се случија....
Ако е моето куче сеуште мало,досега никогаш не покажало агресивност,се гали со сите,но сепак јас немам доверба....
Не е дресирано кучето(планирам да го пуштам на пролет на дресура)....,па немам доверба во него...доста е да скокни по некое дете да си игра и да напрајме беља.....
Затоа а го шетам низ Широк Сокак обавезно ставам маска на кучето...и јас мирен и луѓето мирни...
imag0101zi.jpg

Одма ја забележав реакцијата кај луѓето,како посмирено некако гледаат на кучето кога е со маска,без страв,за разлика од претходно....
Со ова се создава некоја сигурност.....
Сепак не сме нација која е навикната да живее со кучиња,за разлика од развиените земји,кога грото од домаќинствата поседуваат кучиња....
Колку и да е дресирано кучето,сепак треба да се става маска,барем кога се шета низ населени места,или низ улици каде шо има поголемо движење на луѓе,посебно деца....
Од друга страна се ставам на страната на сопствениците(доколку нивниот миленик биди нападнат од други кучиња),ги разбирам и нив,но сепак мислам дека законот е на место...
Сепак ова се опасни кучиња,и треба внимавање со нив,без разлика колку се дресирани и послушни....

Другар,јас те поддржувам, но лоша нација сме...јас имам лабрадор, меѓутоа, се додека некој не се научи на ред, што велиш ти фраерчиштата најмногу,јас на своето куче нема да ставам маска. Мојата ја нападна самојед и тоа газдата во сред градски парк си го шеташе кучето без поводник...му реков да си го прибере ми вели си игра тоа :tapp:
Епа да имав и јас некој доберман па така да му изреагираше што тогаш ке правевме и јас требаше да речам си игра нели?

Има многу луге што се свесни за носењето на маски,ама баш поради џганот на неписмени не сакаат. Еднаш да ги средат „паметните„ совесните кучкари сами ке си водат ред,во тоа сум сигурна.

Другар,јас те поддржувам, но лоша нација сме...јас имам лабрадор, меѓутоа, се додека некој не се научи на ред, што велиш ти фраерчиштата најмногу,јас на своето куче нема да ставам маска. Мојата ја нападна самојед и тоа газдата во сред градски парк си го шеташе кучето без поводник...му реков да си го прибере ми вели си игра тоа :tapp: Епа да имав и јас некој доберман па така да му изреагираше што тогаш ке правевме и јас требаше да речам си игра нели?

Има многу луге што се свесни за носењето на маски,ама баш поради џганот на неписмени не сакаат. Еднаш да ги средат „паметните„ совесните кучкари сами ке си водат ред,во тоа сум сигурна.
Во право си.....и еве пак идиме на моментот дека ЏАНДАРИТЕ НЕ СИ ЈА БРКААТ РАБОТАТА....
Јас го подржувам законот,но само како закон,а имплентацијата на овај закон е сосема друга работа....
Законот се применува селективно(како и секогаш):mad:,односно кога тие сакаат и ќе им текни дека се должни да го спроведат...едно е теорија сосема други е пракса....
Се додека не се опаметат сопствениците,односно некој не ги опамети со казни,ќе се случуваат ситуации како твојата....
Дотогаш ќе има свесно непочитување на законот,шо во ваквите случаи е и неопоходно....
Го донесоа законот,ама нема услови за негово спроведување...

Другар,јас те поддржувам, но лоша нација сме...јас имам лабрадор, меѓутоа, се додека некој не се научи на ред, што велиш ти фраерчиштата најмногу,јас на своето куче нема да ставам маска. Мојата ја нападна самојед и тоа газдата во сред градски парк си го шеташе кучето без поводник...му реков да си го прибере ми вели си игра тоа :tapp: Епа да имав и јас некој доберман па така да му изреагираше што тогаш ке правевме и јас требаше да речам си игра нели?

Потполно се согласувам.

Јас никогаш нема да ставам маска на мојата Доберманка, од проста причина што доколку биде нападната од некое друго куче нама да може да се одбрани поради маската.
А од мала е социјализирана со кучиња, и досега никогаш не нападнала прва и знам дека никогаш нема да нападне прва ... освен ако има провокација од другото куче па она евентуално да возврати ... али и тоа тешко да се случи бидејќи јас веднаш реагирам и не и оставам простор да изреагира, па така ситуацијата се смирува.

А такви сопственици - дегенерици, најмногу ме нервираат ... ги пуштаат своите кучиња да се силат на послаби, а кога ќе налетаат на некоја моќна раса, веднаш си ги собираат своите кучиња и како помочани бегаат настрана.

Камо среќа да имаше некој Доберман или Ротвајлер, па да видиш како ќе му одржеше лекција за убаво поншање на тој Самоједот.
Всушност да имаше ти Доберман или Ротвајлер, сопственикот на Самоједот немаше да дозволи неговото куче така да се понаша, бидејќи знае што ќе му се деси на Самоједот доколку му се спојат жичките на еден Доберман или Ротвајлер ... али дека те видел тебе со Лабрадор па затоа дозволил така да се понаша неговиот Самојед.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom