Дали го одобруваме штрајкот организиран од СОНК?

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Апсолутно против,професор сум и знам колку и како се работи во училиштата,не е работата во платите туку во партиските војници на опозицијата кои беа вработувани со договор на определено, а сега за возврат им се бара да штрајкуваат и прават циркус во државава на грбот на децата само да се направи резил власта и државата,пред локалните избори ,а тие да добијат вработување на неодредено,не се бира ни средство ни начин,ако јас денес имам три часа на работа во меѓувреме слободни и на крај на месецот добијам 16/17 000 зарем треба да бидам незадоволна,ајде колеги не бидете смешни кога и сами знаете дека ефективна работа со деца е меѓу 4-6 часа,некој работи и по 12 часа па не ја зема оваа плата,ова е стварно срамно ,а воедно и жално што утре на децата ќе им се одземаат саботи да надокнадуваат заради нечии луди глави.

Ова е само потврда на од мене веќе кажаното овде...ЗА РАБОТИТЕ ДА СЕ НАРЕЧАТ СО ВИСТИНСКОТО ИМ ИМЕ
:toe:

А дали ти професоре правиш подготовки за час дома, пишуваш домашни работи и прегледуваш писмени работи. Тоа не се смета за ефективна работа ?!?!?! Да не ги спомнувам изгубените нерви, од кои повеќето професори стануваат аутисти после 20 години работа.
Ма дај ти се молам, повеќе од 80% од професорите оставаат часот да тече онака како што ќе се погоди во моментот...Писмените работи факт е дека не се воопшто ефективна работа, затоа што ако јас правам тест денес, сакам да го имам во мои раце веќе идниот час, а не да чекам две недели да се влече некој професор и во меѓувреме да се мислам што сум направил и како сум направил...
Па сега дали ти тоа го сметаш како ефективна работа...
А и да не заборавам, секој човек на работно место губи нерви, кој со деца, кои со многу поголеми проблеми...
Како прво ниеден професор не е дојден во школо(зборам за средно) да ме учи како да се понашам вон часови....Ако му пречам на часот, нека ме избрка и нека ме запише...А дали он ќе се замара со мене, тоа мене воопшто не ме засега...Негово е да си ја врши функцијата, поточно да предава, а не да ми соли памет и истовремено гледајќи дека неговото зборење нема улога, присвесно сам СИ ТУПИ НЕРВИ....

И ова е точно што го напиша ти, не викам не, само не викајте дека не сте биле привилегирани, по се изгледа не знаете да си го цените денарот...(или парите) и привилегиите што ги имате.

Знаев дека ќе добиете погрешна слика.
Ако завземав став за оваа тема не значи дека сум вработена, а уште помалку дека сум вработена во образованието.
Моите привилигии ...

не го одобрувам, криза е секаде а тука се протестира , сигурно некоја традиција имаат секоја година да протестираат па макар и да не треба, а згора и мислам дека се реални платите за 4 до 5 саати дневно, што ке рече некој програмер што се утепува по цел ден на компјутер.

не го одобрувам, криза е секаде а тука се протестира , сигурно некоја традиција имаат секоја година да протестираат па макар и да не треба, а згора и мислам дека се реални платите за 4 до 5 саати дневно, што ке рече некој програмер што се утепува по цел ден на компјутер.
Не го поддржувам штрјакот...Меѓутоа доколку програмерот работи во приватна фирма, не може да бара зголемување на плата преку штрајк...А доколку е во државна, зашто едноставно не се организира штрјак и од страна на програмерите...Некој нашол сили да го искаже револтот поради незадоволство...
Доколку и на некој друг му е мала платата а не се буни, тогаш тоа не е проблем на оние кои штрајкуваат...

Знаев дека ќе добиете погрешна слика.
Ако завземав став за оваа тема не значи дека сум вработена, а уште помалку дека сум вработена во образованието.
Моите привилигии ...

А од каде знаеше дека ќе добиеме погрешна слика?
И никој ништо не рече за завземањето став тука, јас само го разбрав така коментарот, зошто ти го напиша тоа како да си ти таму вработена...
Не го поддржувам штрјакот...Меѓутоа доколку програмерот работи во приватна фирма, не може да бара зголемување на плата преку штрајк...А доколку е во државна, зашто едноставно не се организира штрјак и од страна на програмерите...Некој нашол сили да го искаже револтот поради незадоволство...
Доколку и на некој друг му е мала платата а не се буни, тогаш тоа не е проблем на оние кои штрајкуваат...
А зошто да неможе?

А од каде знаеше дека ќе добиеме погрешна слика?
И никој ништо не рече за завземањето став тука, јас само го разбрав така коментарот, зошто ти го напиша тоа како да си ти таму вработена...

А зошто да неможе?
Затоа што имаш потпишано договор со колава плата си... И едноставно приватникот не е исто што и државата...

Види ABC, дали е точно дека платите се зголемени ,точно е,дали јас можам да се споредувам со некој кој е во медицината ,или администрацијата кога веќе ја спомена :toe:,тие работаат од 8 до 16 ,јас сум дома во 12 дали може ли да се спореди,не може ,мислам да го оставиме и буџетот и Трајко и сите ,каков треба да си човек да можеш да се појавиш пред родител кој едвај крпи со 8 000 ден.месечно и да му кажеш ,не ,денеска не работиме, штрајкуваме ,за повеќе, за хранарината да ни ја покачат 2000 ден.,како се погледнува во тие очи ете јас незнам кажете ми?

Дојчин истакна дека највисоката плата во образованието е помала од просечната во Македонија,при тоа приложи и докази пред јавноста од 12 500 денари,за сметка на тоа Ставревски му порача дека тој не мислел да ги лаже просветарите како неговиот колега Славевски(иако не го спомна директно) кој состави буџет во кој за буџетарите е определена сума од 60 000 денари.Значи сега кому да веруваме на оној кој ги определува платите за буџетарите а со тоа и на просветата или на оној кој ја прима таа плата прикажана во буџетот ама три пати помала во реалноста?Испаѓа дека СОНК лаже,и дека просветарите се вистинските виновници за Мегаломанскиот Административен буџет.
Па толку ли не знаеш да пресметаш разлика од 60 000 денари декларирани со буџет од 12 000 реални денари во рацете?Или некои од вас поради партијски решенија за стално работно место,мора така да се трудат на сентиментална база,да ја уверуваат јавноста?

privatizacija na obrazovanieto i resena rabota

Не е тоа ич решена работа,барем во образованието.:toe:

Штрајкот е безвеза. платите им се зголемиа колку што знам.

За gladius... имаш потпишано договор, но на тој договор се додаваат анекси и корекции ако е постигнат обостран договор. Тоа значи дека ако му требаш на газдата, или ке те плати, или ке го условам како поединец дека не работам за тие пари. Мешате поединец со цела екипа (тим) така да тука малку е различен пристапот.

Штрајкот е безвеза. платите им се зголемиа колку што знам.

За gladius... имаш потпишано договор, но на тој договор се додаваат анекси и корекции ако е постигнат обостран договор. Тоа значи дека ако му требаш на газдата, или ке те плати, или ке го условам како поединец дека не работам за тие пари. Мешате поединец со цела екипа (тим) така да тука малку е различен пристапот.
Значи АКО...Ретко кој приватник зголемува плата ако работниците побараат...

Затоа што имаш потпишано договор со колава плата си... И едноставно приватникот не е исто што и државата...

Хммм, зависи кај кого каде според мене........не мора да значи дека тоа е исто насекаде...

Чим работава доби и политичка димензија...готово е!

Дојчин се огради од политичка инволвираност,потенцираше дека ги одбил понудите за помош од опозицијата,за разлика од тоа Ставревски воопшто не сакаше да упати јавен повик до директорите и професорите кој се негови сопартијски “слепци“,да се водат според принципите на солидарност како и во секоја демократија кога е сендикатот во прашање.Со тоа се гледа кој ја инволвира политиката во штрајкот,односно зошто штрајкот добива политичка димензија.:toe:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom