Дали е етички да живеете удобен и луксузен живот, додека добар дел од човештвото живее во огромна сиромаштија?

• Креатор на темата Креатор на темата Aceso
  • Време на започнување Време на започнување
Во ред е Лестер. Не побарав инструкции за тоа што да правам за доброто на општеството. Ако тркнам да пишувам за тоа мислам дека во скроз погрешен правец ќе ја насочиме темава и нема да се развие никаква дискусија.

Размислувањето никогаш не е џабе. Посебно па за вакви теми. Се согласувам дека треба акција, но од ваквите дискусии често пати се раѓаат сјајни идеи.

Повторувам, јас бирам на што да си го арчам мозокот, ако не ти се допаѓа, те молам немој да коментираш.
Епа ајде филозофирајте, со секирации ќе ја опраите работата ;)

Епа ајде филозофирајте, со секирации ќе ја опраите работата ;)

Акција е дефинитивно потребна, ама не од мене и од тебе. Акција е потребна од оние кои вистински имаат, ние сите сме ситна боранија.

Генијална споредба. Значи ако некој милијардер одвои 1% од своето богатство за луѓе кои се тотално унесреќени, и тој ќе стане сиромав како нив?
Нема да стане сиромав, но директно ќе промовира паразитство... Евреите се богати затоа што на нивните гладни не им даваат риба, туку ги учат како се фаќа рибата.

А и да даде еве и 10% од своето богатство? На кого ќе ги даде. Зошто некој да има повеќе привилегија од некој друг ?

Дали е етички децата во Африка и насекаде да умираат од глад? Додека во светот има голем број на билионери што можат да го сменат тој факт.
Како тие деца би можеле да успеат во животот? Каква иднина имат они и што се криви оти ете животот ги родил во Африка?
Each day, 25,000 people, including more than 10,000 children, die from hunger and related causes. Some 854 million people worldwide are estimated to be undernourished, and high food prices may drive another 100 million into poverty and hunger.
Дали ние може да смениме нешто? Можеме да имаме многу мал удел во тоа со донирање одредена сума што би си ја дозволеле на WFP.

Акција е дефинитивно потребна, ама не од мене и од тебе. Акција е потребна од оние кои вистински имаат, ние сите сме ситна боранија.
Епа ете клуч на темата, ова го знаевме уште пред да почнеме, и никогаш нема да се случи во вакво општествено уредување.
Никој од нас ја нема моќта да им нареди на овие, единствено може да пробате да помогнете. А да се грижам јас зошто сум отишол на одмор, а друг немал да јаде, мало морген. Ете ќе го оставам тоа на верниците во госпо, тие секако се со ниет да живеат поубаво кога ќе умрат.
Што е темава ако не философирање?
Не е во филозофија.

Па последната сериозна акција превземена во тој правец, донесе 10-15тина милиони жртви непосредно во акцијата и уште над 100 милиони посредно после акцијата, при тоа не го ни спомнувам жртвувањето на народот во ВВ2. И на крај завршила со уште бетер класна поделба која наликувала на феудализмот.

Па последната сериозна акција превземена во тој правец, донесе 10-15тина милиони жртви непосредно во акцијата и уште над 100 милиони посредно после акцијата, при тоа не го ни спомнувам жртвувањето на народот во ВВ2. И на крај завршила со уште бетер класна поделба која наликувала на феудализмот.

Никој не зборува за комунистичко општество или нешто слично на тоа. Напишав што треба, органзиација на светско ниво која би се погрижила за нијанса подобра дистрибуција на светските добра. Со давање пари на најсиромашните за да купат храна и вода не се промовира паразитство. Каков паразит е некое дете во Африка кое од раѓање е осудено на немаштија и несреќа?

Немој само да ми речеш дека ако има воља ќе стигне до Харвард. Тешки срања се приказните за вољата.

Последно уредено:
Eticki e dokolku nikoj ne strada direktno kako posledica od tvoite aktivnosti.
Dokolku zarabotuvas mnogu, i toa e cesno zarabotena cista para i moze da ja trosis na sebe.
Dobro e da se donira opsto za bilo koj nekoja simbolicna suma na bolni, crven krst i taka natamu.
Toa sepak poveke e do karakterot na covekot. Nekoi i so prosecna zarabotka pak doniraat.

Za primer ke ja zemam J.K Rowling, poznatata avtorka na Harry Potter. Stana prva zena milijarder, za kratko potoa da se otkaze od golem del od svoeto bogatstvo i da go donira vo fondacii i ostanati humanitarni donacii.

Последно уредено:
Епа ете клуч на темата, ова го знаевме уште пред да почнеме, и никогаш нема да се случи во вакво општествено уредување.
Никој од нас ја нема моќта да им нареди на овие, единствено може да пробате да помогнете. А да се грижам јас зошто сум отишол на одмор, а друг немал да јаде, мало морген. Ете ќе го оставам тоа на верниците во госпо, тие секако се со ниет да живеат поубаво кога ќе умрат.

Не е во филозофија.

Никој не очекува од некого кој заработува цо опсегот од 500 до 4-5000 евра да промени нешто во светот. Таквите луѓе живеат во илузијата дека кога би имале уште само 500 евра повеќе на платата животот би им бил топ.
Автоматски споено мислење:

Dobro e da se donira opsto za bilo koj nekoja simbolicna suma na bolni, crven krst i taka natamu.
Toa sepak poveke e do karakterot na covekot. Nekoi i so prosecna zarabotka pak doniraat.

Да, само што тоа е чиста козметика која повеќе му помага на оној кој што донира да се чувствува подобро за себе.

Генијална споредба. Значи ако некој милијардер одвои 1% од своето богатство за луѓе кои се тотално унесреќени, и тој ќе стане сиромав како нив?
И што ќе постигне со тоа? Ќе го спаси светот од сиромаштија? Патем зошто земаш миљардери за пример. Земи се сам/а за пример... Темата е таа. Лична етика на имање и немање
Сиромаштија страдањето воено социјално било какво се општестени ствари кои ниту една единка самостојно ниту пак група може да ги разреши.

Што фајде ќе има некој сиромашен пијаница кој наклепал 6 деца и ја толчи жена му од ќотек ако ја му дадам 500ден. ќе му помогнат?

Дали е неопходно да се чувствувате виновни затоа што заработувате доволно пари и може да си приуштите малку повеќе од пристоен живот, додека некој нема покрив над глава, храна и вода?! Дали е погрешно да уживате во тоа што сте го заработиле? Дали е етички да спиете мирно навечер, кога толку многу луѓе спијат под отворено небо? Дали е етички да одите во ресторан, да имате пристоен ручек, кога толку многу луѓе немаат за парче леб и паштета? Каков став треба да се завземе денес кон луксузното трошење?

Уопште не осеќам вина и нема потреба да осеќам. Да си ускратувам да одам летоска на Хаваи, Сицилија, Шпанија… затоа што на некој му е убаво да изиграва жртва цел живот. o_O

Некој што нема ни милиграм амбиција.
Или седат дома не работат ништо а сакаат пари да имаат.
Или ја искоцкал платата, ја потрошил на пиење и дрога и после барај од други.
(од сите овие 5 примери знам барем по 1 личност)

Такви цртани филмови ги игнорирам, за мене претставуваат само призраци

Дали е етички да одите во ресторан, да имате пристоен ручек, кога толку многу луѓе немаат за парче леб и паштета? Каков став треба да се завземе денес кон луксузното трошење?
Да етички е, иако баш и не одам у ресторани и кафани.

И јас детството сум го поминал во сиромаштија. И никој од надвор не ни бил нас дома виновен за тоа.
Виновни беа неработењето на едниот родител и неамбициозноста на другиот.
И не сум барал некој мене да ме жали во тие моменти или да ме финансира.
Најлесно е да се жалиш и кукаш.

За болни, инвалиди кои навистина не можат да заработат, да, можам да помогнам.

И што ќе постигне со тоа? Ќе го спаси светот од сиромаштија? Патем зошто земаш миљардери за пример. Земи се сам/а за пример... Темата е таа. Лична етика на имање и немање
Сиромаштија страдањето воено социјално било какво се општестени ствари кои ниту една единка самостојно ниту пак група може да ги разреши.

Што фајде ќе има некој сиромашен пијаница кој наклепал 6 деца и ја толчи жена му од ќотек ако ја му дадам 500ден. ќе му помогнат?

Се работи за глобален проблем, не за твојот комшија пијаница. Не знам како не разбирате, огромен број од човечката популација живее во невероватно бедни услови, непојмливи дури и за еден сиромашен Македонец.

Никој не зборува за комунистичко општество или нешто слично на тоа. Напишав што треба, органзиација на светско ниво која би се погрижила за нијанса подобра дистрибуција на светските добра. Со давање пари на најсиромашните за да купат храна и вода не се промовира паразитство. Каков паразит е некое дете во Африка кое од раѓање е осудено на немаштија и несреќа?

Немој само да ми речеш дека ако има воња ќе стигне до Харвард. Тешки срања се приказните за вољата.
Тоа е генерално исто што го кажав, а и тоа се прави се развива паразитство и се ствара тотална зависност. Никаков развој не прават на Афричките држави, ги држат само наранети без никаква перспектива, чисто за да бидат робови и да го искористуваат нивниот природен потенцијал ...

Не викам дека не треба да му се даде јадење на некое дете во Африка, туку едноставно да се создадат услови во тие држави сами да си направат просперитет. Куровми некој си таму Бил Гејтс прави добротворни акции за гладните во Африка, а истовремено неговата влада подржува воени Хунти, кои им сечат рацете на луѓето за да не гласаат или па тие од другата страна што киднапираат деца ги дрогираат и ги тренираат да бидат безмилосни војници...

Никој не спомна воља. Вољата во Африка ја има најпримитивно само во борбата за гол живот.

Да, само што тоа е чиста козметика која повеќе му помага на оној кој што донира да се чувствува подобро за себе.
A sto ne e cista kozmetika?
Kako eve na bolen covek sho sobira pari za operacija ti bi mu pomognal, ako ne preku donacii?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom