Дали е Бог видлив или никој го нема видено?

• Креатор на темата Креатор на темата Soul-of-Space
  • Време на започнување Време на започнување
Не конташ џабе! Не оди заедно слобода да бираш и да бидеш дизајнер со страшен суд на кој се полагаат сметки! Тој што казнува, со самиот акт на казнување, индиректно посочува состојба која е несоодветна, која не требала да се случи! За дизајнер кој е совршен, тоа е контрадикторност! Бидејќи неговата совршеност подразбира сезнајност и семоќност, две особини кои не оставаат простор за дизајн во кој има непотребни нешта, ситуации и исходи!

Aма човече ТЕБЕ БОГ ТЕ САКА! НЕ ТИ ВИКАМ ЈАС ОВА ТУКУ ОВА ГО ПУШУВА ВО БИБЛИЈАТА! тебе човек се да ти црта треба,се знае а допушта,која глупавост.. ме влечеш да објаснувам зошто е човекот создаден,па да ти објасним,човекот е создаден од Бог зошто го сакал,ти не си родител,очигледно не си,епа кога ќе бидеш ќе сватиш што е детето,детето ги руши сите оние задоволства што си ги видел,доживел,пропатува,места,луѓе,настани... Бог го создал светот за на неговото дете(човекот) му биде убаво,што создал природа,убавини,потоци и реки ? него тоа не му треба,тоа го создал за јас и ти да уживаме во тоа.. ЧОВЕКОТ Е СОЗДАДЕН КАКО СЛОБОДНО СУШТЕСТВО,САМ ДА БИРА,НА КРАЈОТ ИЛИ КАЗНА ИЛИ НАГРАДА. Можеш ли ти да го допреш твоето дете кога ќе го имаш да не се дрогира ? неможеш,ти може да му укажеш дека тоа не е убаво,дека тоа предизвикува катастрофа и за него и за тебе,ама кога тоа дете ќе излезе од дома ти немаш власт над него,и тоа бира.. ИЛИ ЌЕ САКА ДА ТЕ СЛУША И НЕМА ДА СЕ ДРОГИРА,И ЌЕ БИДЕ ДОБАР ЧОВЕК или НЕМА ДА ТЕ СЛУША И ЌЕ СЕ ДРОГИРА И ЌЕ ДОЖИВЕЕ КАТАСТРОФА..

И БОГ ТОА ГО ЗНАЕ,И ДО ГО ДОПУШТА,ЗОШТО ТИ ДАЛ СЛОБОДА ДА БИРАШ,ТИ СИ ДИЗАНЈЕРОТ НА СВОЈОТ ЖИВОТ,ДАЛИ ЌЕ БИДЕШ ИНЖИНЕР И УСПЕШЕН ЧОВЕК ИЛИ ЌЕ БИДЕШ НАРКОМАН И ПРОПАДНАТ ЖИВОТ ТИ БИРАШ... КОЈ ДЕЛ ОД ОВА НЕ ГО РАЗБИРАШ ? ЈА НЕ ЗНАМ 10 ПАТИ ТИ ОБЈАСНУВАМ ТИ НЕ РАЗБИРАШ ТРИ ЗБОРА.. ТИ СИ ДИЗАЈНЕР НА СВОЈОТ ЖИВОТ..

Не можам да се воздржам. Некако тргна вечерва.

Знаеш грешката е што многу овде се дрзнуваат да даваат некои ооооооооооогромниии и тешшшшшшшшкии филозофски теории за Бог а никогаш во животот не фатиле да прочитаат нешто што Он лично го рекол,туку даваат линкови од Мирко,Петко,Јанко,од Џон,од Џорџ,Алберт и не знам кој.. они знаат за Бог повеќе од колку Бог самиот за себе.. друго,човекот кога е создаден е создаден гол,и тогаш немало срам,немало ни смрт,а сега носиме облека и умираме,зошто ? затоа што човекот решил да стане смртен и грешен,ОБЛЕКАТА КОЈА НАСАБАЈЛЕ ЈА ОБЛАКАШ ПОСЛЕ СПИЕЊЕ ГО ПРЕСТАВУВА ТОА,РАСКИНУВАЊЕТО НА ВРСКАТА МЕЃУ БОГ И ЧОВЕКОТ,КОГА ЧОВЕКОТ РЕКОЛ ЈА НЕ САКАМ ДА ЖИВЕЕМ СПРЕМА ТВОИТЕ ЗАПОВЕДИ... она со дрвото во рајот и после тоа....

Aма човече ТЕБЕ БОГ ТЕ САКА! НЕ ТИ ВИКАМ ЈАС ОВА ТУКУ ОВА ГО ПУШУВА ВО БИБЛИЈАТА! тебе човек се да ти црта треба,се знае а допушта,која глупавост.. ме влечеш да објаснувам зошто е човекот создаден,па да ти објасним,човекот е создаден од Бог зошто го сакал,ти не си родител,очигледно не си,епа кога ќе бидеш ќе сватиш што е детето,детето ги руши сите оние задоволства што си ги видел,доживел,пропатува,места,луѓе,настани... Бог го создал светот за на неговото дете(човекот) му биде убаво,што создал природа,убавини,потоци и реки ? него тоа не му треба,тоа го создал за јас и ти да уживаме во тоа.. ЧОВЕКОТ Е СОЗДАДЕН КАКО СЛОБОДНО СУШТЕСТВО,САМ ДА БИРА,НА КРАЈОТ ИЛИ КАЗНА ИЛИ НАГРАДА. Можеш ли ти да го допреш твоето дете кога ќе го имаш да не се дрогира ? неможеш,ти може да му укажеш дека тоа не е убаво,дека тоа предизвикува катастрофа и за него и за тебе,ама кога тоа дете ќе излезе од дома ти немаш власт над него,и тоа бира.. ИЛИ ЌЕ САКА ДА ТЕ СЛУША И НЕМА ДА СЕ ДРОГИРА,И ЌЕ БИДЕ ДОБАР ЧОВЕК или НЕМА ДА ТЕ СЛУША И ЌЕ СЕ ДРОГИРА И ЌЕ ДОЖИВЕЕ КАТАСТРОФА..

И БОГ ТОА ГО ЗНАЕ,И ДО ГО ДОПУШТА,ЗОШТО ТИ ДАЛ СЛОБОДА ДА БИРАШ,ТИ СИ ДИЗАНЈЕРОТ НА СВОЈОТ ЖИВОТ,ДАЛИ ЌЕ БИДЕШ ИНЖИНЕР И УСПЕШЕН ЧОВЕК ИЛИ ЌЕ БИДЕШ НАРКОМАН И ПРОПАДНАТ ЖИВОТ ТИ БИРАШ... КОЈ ДЕЛ ОД ОВА НЕ ГО РАЗБИРАШ ? ЈА НЕ ЗНАМ 10 ПАТИ ТИ ОБЈАСНУВАМ ТИ НЕ РАЗБИРАШ ТРИ ЗБОРА.. ТИ СИ ДИЗАЈНЕР НА СВОЈОТ ЖИВОТ..
Постојано погрешна компарација со авторитети кои не ги имаат квалитетите што се неопходни за совршеност - семоќноста и сезнајноста. Родителот не е семоќен и не е сезнаен, исто и судијата, председателот, полицаецот....итн, итн! Затоа неможе да ги споредуваш нивните акти на судење со Божјите!

П.С. Која е улогата на страшниот суд тогаш? Ако јас бирам дали ќе бидам "казнет" или "награден", од каде тој во приказнава?

Знаеш грешката е што многу овде се дрзнуваат да даваат некои ооооооооооогромниии и тешшшшшшшшкии филозофски теории за Бог а никогаш во животот не фатиле да прочитаат нешто што Он лично го рекол,туку даваат линкови од Мирко,Петко,Јанко,од Џон,од Џорџ,Алберт и не знам кој.. они знаат за Бог повеќе од колку Бог самиот за себе.. друго,човекот кога е создаден е создаден гол,и тогаш немало срам,немало ни смрт,а сега носиме облека и умираме,зошто ? затоа што човекот решил да стане смртен и грешен,ОБЛЕКАТА КОЈА НАСАБАЈЛЕ ЈА ОБЛАКАШ ПОСЛЕ СПИЕЊЕ ГО ПРЕСТАВУВА ТОА,РАСКИНУВАЊЕТО НА ВРСКАТА МЕЃУ БОГ И ЧОВЕКОТ,КОГА ЧОВЕКОТ РЕКОЛ ЈА НЕ САКАМ ДА ЖИВЕЕМ СПРЕМА ТВОИТЕ ЗАПОВЕДИ... она со дрвото во рајот и после тоа....

Кој разбра, разбра. Очекувам повеќе од пола од верниците што ке го изгледаат видеово да "НЕ РАЗБЕРАТ".

Јасно ти е дека Бог ништо нема напишано и дека се она што си го прочитал се "сведоштва" на трети лица? Безмалку рекла-казала. Така да она што ти го имаш да го понудиш е приказните на Матеј, Соломон, Мојсеј. И се разбира, твоите лични толкувања на истите. :icon_lol:

Постојано погрешна компарација со авторитети кои не ги имаат квалитетите што се неопходни за совршеност - семоќноста и сезнајноста. Родителот не е семоќен и не е сезнаен, исто и судијата, председателот, полицаецот....итн, итн! Затоа неможе да ги споредуваш нивните акти на судење со Божјите!

П.С. Која е улогата на страшниот суд тогаш? Ако јас бирам дали ќе бидам "казнет" или "награде", од каде тој во приказнава?

Знаев дека ова со авторитетите ќе го спомнеш,затоа што не ја сфати поентата на детето,родителот и дрогирањето.Поентата беше детето а не родителот затоа што родителот беше во улога на човек а не Бог и немаше никакво споредување на никакви акти тоа ти тоа не знам како си го утупил во глава.. немав ни таква намера прво а камо ли да спомнам.. за судот,ти реков дека Небесното Царство функционира како ''држава'',а тоа значи дека ние сите еден ден од кога ќе умреме ќе воскреснеме,едни да бидат наградени а други казнети.Улогата на судот е да ја утврди казната или наградата,сите сите што умреле и ќе умрат ќе воскреснат па дури и не знам Хитлер,Сталин,Наполеон и цело покојно човештво,и ќе им биде судено,ако ти си правел добри дела застани во десната колона,ако си правел лоши застани во десната,и тогаш Исус(така пишува во Библијата) ќе рече ,,Вие од левата идете во огненото езер(пеколот) и таму ќе биде вашата втора и вечна смрт,вие од десната имате вечен живот,затоа што ме облакавте,храневте и лекувавте(индиректно)''.

П.С. Која е улогата на страшниот суд тогаш? Ако јас бирам дали ќе бидам "казнет" или "награден", од каде тој во приказнава?
Баба Рога, Вештерки, Апо? Плашила за "мали" деца. Неконзистентност и нелогичност која најверојатно се провлекува уште од првите Собори, од самиот старт на доктрината. Плус тука е и асимилацијата на различните локални верувања во христијанството.

Јасно ти е дека Бог ништо нема напишано и дека се она што си го прочитал се "сведоштва" на трети лица? Безмалку рекла-казала. Така да она што ти го имаш да го понудиш е приказните на Матеј, Соломон, Мојсеј. И се разбира, твоите лични толкувања на истите. :icon_lol:

Бог има кажано а не напишано! пишувале апосолите! тоа што немаш отворено во животот Библија па тресеш глупости дека Бог (не)пишувал тоа не ти дава право да тресеш глупости.. нормално дека се сведоштва што сакаш да бидат!? филмски записи!? или ти немаш појма пред колку години се случувало тоа ? што сакаш Мојсеј тогаш со Ајфон да го снима тоа па место сведошство документарна програма да биде!? оф Господе!:facepalm: сведошства се,од тебе зависи дали ќе веруваш..

....Улогата на судот е да ја утврди казната или наградата,сите сите што умреле и ќе умрат ќе воскреснат па дури и не знам Хитлер,Сталин,Наполеон и цело покојно човештво,и ќе им биде судено,ако ти си правел добри дела застани во десната колона,ако си правел лоши застани во десната,и тогаш Исус(така пишува во Библијата) ќе рече ,,Вие од левата идете во огненото езер(пеколот) и таму ќе биде вашата втора и вечна смрт,вие од десната имате вечен живот,затоа што ме облакавте,храневте и лекувавте(индиректно)''.
Интересна работа е ова. Еден семоќен,сезнаен ентитет чија волја апсолутно се исполнува си ги казнува своите креации иако однапред го знае исходот. Или можда ѓаолот ја поматил водата? Шо викаш ти?

а тоа значи дека ние сите еден ден од кога ќе умреме ќе воскреснеме,едни да бидат наградени а други казнети.Улогата на судот е да ја утврди казната или наградата,сите сите што умреле и ќе умрат ќе воскреснат па дури и не знам Хитлер,Сталин,Наполеон и цело покојно човештво,и ќе им биде судено,ако ти си правел добри дела застани во десната колона,ако си правел лоши застани во десната,и тогаш Исус(така пишува во Библијата) ќе рече ,,Вие од левата идете во огненото езер(пеколот) и таму ќе биде вашата втора и вечна смрт,вие од десната имате вечен живот,затоа што ме облакавте,храневте и лекувавте(индиректно)''.
Не конташ џабе! Не оди заедно слобода да бираш и да бидеш дизајнер со страшен суд на кој се полагаат сметки! Тој што казнува, со самиот акт на казнување, индиректно посочува состојба која е несоодветна, која не требала да се случи! За дизајнер кој е совршен, тоа е контрадикторност! Бидејќи неговата совршеност подразбира сезнајност и семоќност, две особини кои не оставаат простор за дизајн во кој има непотребни нешта, ситуации и исходи!

Интересна работа е ова. Еден семоќен,сезнаен ентитет чија волја апсолутно се исполнува си ги казнува своите креации иако однапред го знае исходот. Или можда ѓаолот ја поматил водата? Шо викаш ти?

Кој геније си ти значи :D математички да разјасни ме што пиша ти сега,БОГ ИМА ЗАПОВЕДИ(исполнување на нив награда неисполнување казна) + ЧОВЕК КОЈ ГИ ИСПОЛНУВА = КАЗНАУВЊЕ... кажи ми... како успеа ти ова да го споиш ? не бе... генијално!

тоа што немаш отворено во животот Библија па тресеш глупости дека Бог
Може, неам. Од кај да знам. Веројатно скепсата доаѓа од незнаење, не од познавање.

Може, неам. Од кај да знам. Веројатно скепсата доаѓа од незнаење, не од познавање.

Немаш ни познавање ни знаење,важно е да се направиш овде муууууудар атеист и да ти се восхитуваме на твојата слаткоречивост и досетливост ... јако човече!

Кој геније си ти значи :D математички да разјасни ме што пиша ти сега,БОГ ИМА ЗАПОВЕДИ(исполнување на нив награда неисполнување казна) + ЧОВЕК КОЈ ГИ ИСПОЛНУВА = КАЗНАУВЊЕ... кажи ми... како успеа ти ова да го споиш ? не бе... генијално!

...ако ти си правел добри дела застани во десната колона,ако си правел лоши застани во десната,и тогаш Исус(така пишува во Библијата) ќе рече ,,Вие од левата идете во огненото езер(пеколот) и таму ќе биде вашата втора и вечна смрт,вие од десната имате вечен живот,затоа што ме облакавте,храневте и лекувавте(индиректно)''.

Зошто совршениот Бог би ги казнувал своите креации за нивните дела кога однапред го знае исходот и истиот е производ од Неговата војла?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom