Секој што се храни правилно, неможе да биде дебел. Правилна исхрана според мене е исхрана во која се застапени намирници за кои општо се знае дека не влијаат битно на телесната тежина, исхрана која е пред се редовна, по можност што почеста и во помали количества, или кога се работи за заболувања како дијабетисот тогаш исхрана како што ќе ја пропише лекарот.Дури и да се работи за поголема аномалија на ендокриниот систем, сепак решение постои, се вика диета.
-Постојат и често сум среќавал луѓе чија дебелина не произлегува од никакво заболување, освен од лош начин на исхрана, нередовен, премногу обилен и слично. За таквите дефинитивно не треба било каква друга лекарска интервенција освен да појдат кај психијатар или психолог.
-Постојат и често сум среќавал луѓе чија дебелина не произлегува од никакво заболување, освен од лош начин на исхрана, нередовен, премногу обилен и слично. За таквите дефинитивно не треба било каква друга лекарска интервенција освен да појдат кај психијатар или психолог.