Дали дебелината е болест?

• Креатор на темата Креатор на темата Мари
  • Време на започнување Време на започнување
Секој што се храни правилно, неможе да биде дебел. Правилна исхрана според мене е исхрана во која се застапени намирници за кои општо се знае дека не влијаат битно на телесната тежина, исхрана која е пред се редовна, по можност што почеста и во помали количества, или кога се работи за заболувања како дијабетисот тогаш исхрана како што ќе ја пропише лекарот.Дури и да се работи за поголема аномалија на ендокриниот систем, сепак решение постои, се вика диета.
-Постојат и често сум среќавал луѓе чија дебелина не произлегува од никакво заболување, освен од лош начин на исхрана, нередовен, премногу обилен и слично. За таквите дефинитивно не треба било каква друга лекарска интервенција освен да појдат кај психијатар или психолог.

Ne be kakva bolest.Se moze da se regulira,samo prasanje na volja i spremnost e toa.Malce odvisok kilogrami mozat lesno da se smalat,samo treba malce postrog rezim na ishrana i odredena fizicka aktivnost

Не е болест... Периодична болест е!
Еве, за празнициве качив 2-3 кила.

Вие?

Acid напиша:
Не е болест... Периодична болест е!
Еве, за празнициве качив 2-3 кила.

Вие?

I jas isto
Mora sega malce na rezim-nema da jadam 5 pati na den nego 4.5

Debelinata e bolest. go kazuvam ova od iskustvo deka od debelinata mnogu strada srceto, koskite i eddnostavno recheno sea da ne dolzam na se vliae. Ama izlechiva samo pomalce da se krme i malo vezbi i nema salo :helou:

де бре еве дедо ми 120 кила е и нисто не му е еве ако е болест дебелината како зивеат сувобораците??:tapp:

..да..е болест...они дебели(над 110 кила) јадат психички..не дека им бара организмот...туку психата...:vozbud:

Болест е, ама прекумерната. Како да имаш 160 кила и слично.
Во спротивно е само резултат на нездрава исхрана и брз живот на модерното општество.

Па ќе да е болест, особено ако еднаш човек си дозволи да ја помине границата на дебелина после која прилично е тешко да се поврати во нормала.

Прекумерната тежина не е само естетски проблем, многумина гледаат само на тоа.Дебелината е голем проблем за организмот, болест која многу луѓе ја негираат мислат дека можат да се носат со тоа, колку порано прифатиш дека си болен толку побрзо ке се излечиш со правилен режин на исхрана не се слабее туку така од денес за утре

Најудобно за сите би било да е болест.
Дебелите ќе се тешат дека не е до нив,и се што бутаат во нивните тела,како и спортската не-рекреација која ја практикуваат...
Фармацевските компании ќе извадат милиони долари од лекови против дебелина...

На крај,утопија.
Но,не секогаш најзгодното решение е правилно:wink:

Не е болест, инаку сега сум на диета и цело време се ми се јаде прв пат ми се случува вакво нешто извинете морав да се пожалам на некого

Дебелината не е болест,но може да предизвика разни болести,ако е надвор од нормалата,како и прекумерената слабост.

jas mislam deka debelosta ne e bolest...ima nekoj bebinja sto se ragaat mnogu debeli...i sto ne jadat a se debeli..toa mozda e bolest..

VIE STO MISLITE?:raz:
Дебелината (обезитас) е појава, на прекумерно натрупување на масти во организмот.
Дефиницијата е мошне едноставна, и укажува јасно, на пореметување на состојбата на ухранетоста.
Сепак нема оштра граница меѓу оптималната телесна тежина и гојазноста.
Во светот, па и кај нас, е доста проширено, мерењето на BMI, т.н. Body Mass Index, за проценка на тежината, кој се добива со делење на телесната тежина (во кг.) со квадратен корен од телесната висина (изразена во метри)...
Или за поедноставно еве ви линк, каде што можете сами да си израчунате - http://www.mojamedicina.com.mk/
Дебелината пак, кај децата, која не е резултат на прекумерниот внес на храна, најчесто е секундарна, резултат на неки наследни болести и синдроми.
Наречена е уште секундарна, или полисимптоматска, сложена дебелина.
Застапена е со 3% во популацијата на дебели деца.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom