Дали дарувате крв и дали мислите дека дарувањето на крв може да премине во зависност?

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Локација
Скопје
Сигурно сте слушнале некогаш некој да каже дека со дарувањето на крв самиот чин преоѓа во навика во зависност. Како самата крв да бара излез од телото.

Се знае дека со дарување на крв и самите се пречистуваме, но дали и во кои случаеви дарувањето на крв станува сериозно?

Дали има шанси толку многу човек да се навлечеме на тоа? Дали имате страв од дарување на крв?Дали осетил некој било какви знаци на зависност?

Не дарувам крв, за да не ‘‘усреќам‘‘ некого со мојава крвна слика...:helou:

За жал неможам да дарувам крв, мене ми даруваат, тоа е.:uvo:

Само еднаш имам дарувано, итно беше, за другар, 0 позитив беше тој, само јас тука со 0 позитив, а мораше брзо да добие.

Кога ќе сум полнолетен ќе дарувам редовно, пошто тоа прави да се чувствувам корисен.

Call it what you wanna call it
I'm a fuckin Alkaholik
Bring it if you really want it
Ain't gonna put no extras on it
Позз

--------------------------------------------------------------------------------------
Назад на темата. Дарување на крв?
Досега само еднаш. Ама затоа...

Просечен тинејџер до својата 18та година има дарувано 4/5 пати крв.
Тоа преведено на јазикот на македонскиот тинејџер звучи:

''Брат, не биди глуп. Оди во библиотеката се дојдени овие од уредот. Пак ќе лапнеме оправдања. Досега имам дрпнато 10дена одмор од нив. Ќе си лапниш чоколадо, синтагма... плус ќе ти дадат оправдание. За два дена. Светска работа.''

- Ама јас, низок притисок имам...

''Не биди глуп, нема да мораш да купуваш оправдања, само дај крв и одма ги даваат лифчињата.''

:vozbud::vozbud::vozbud:

Хах, е обично така прават, некои и само за тоа.:toe:

Никогаш до сега немам подарено крв, ама би сакала во иднина. :wink:

Позз

--------------------------------------------------------------------------------------
Назад на темата. Дарување на крв?
Досега само еднаш. Ама затоа...

Просечен тинејџер до својата 18та година има дарувано 4/5 пати крв.
Тоа преведено на јазикот на македонскиот тинејџер звучи:

''Брат, не биди глуп. Оди во библиотеката се дојдени овие од уредот. Пак ќе лапнеме оправдања. Досега имам дрпнато 10дена одмор од нив. Ќе си лапниш чоколадо, синтагма... плус ќе ти дадат оправдание. За два дена. Светска работа.''

- Ама јас, низок притисок имам...

''Не биди глуп, нема да мораш да купуваш оправдања, само дај крв и одма ги даваат лифчињата.''

:vozbud::vozbud::vozbud:

Стварно има вистина во тоа, претежно сите кога бе средношколец
даваја крв само поради таа причина. Но имаше некои кои го користеја тоа да си ја дознаат крвната група и да си имаат картонче кое не треба да го плаќаат за возачка или слично.

Јас многу би сакала да давам, ама тоа во иднина, ако го надминам уплавот од игли, се онесвестувам на вакцинации и на спортска:(

Еднаш решив да давам, веднаш после тестирањата за војска (18 години).

Раката ми беше модра од кога ми земаа крв за испитувања (таа сестрата на регрутација - место дупче со иглата ми направи линија од пола сантиметар ... гррррр).

И кога докторката за земање крв ми ја виде раката, помисли дека се дрогирам... и објаснив што е проблемот, и ми вика, ајде ако е така, нареден пат да си дадеш сега, нека заздрави малку раката :) Нареден пат... не дадов :)

Инаку, за зависност дека е, не верувам... иако татко ми има 76 дарувања на крв :pipi: на 48 години...

крвоман :)

Досега немам дарувано крв. Ама ако се јави потреба некогаш (не дај Боже), ќе дарувам нормално. Не верувам дека дарувањето може да премине во зависност, ама и да премине, што има лошо во тоа :vozbud:

Nemam daruano krv dosega, strav mi e od igli.Da ne mi bese tolku strav mozi ke daruvav.Aj vo idnina, mozi ke se smeni situacijata.

Немам дарувано крв и никогаш нема да имам можност да дарувам, анемична сум. :)
Инаку познавам луѓе кои даруваат постојано, а и лекарите го советуваат тоа. Проблемот е во средните училишта кога за оправдание секој оди да дарува, или на факултет. Знаат оние што слушале англиски кај одредена професорка дека ќе положат ако даруваат крв.

Досега немам дарувано крв. Ама ако се јави потреба некогаш (не дај Боже), ќе дарувам нормално.
Ако се јави потреба? Секогаш има потреба од дарување крв. Не за џабе се организираат акции по училишта, факултети, фирми... Залихите секојдневно се трошат и треба да се надополнуваат.

Не дај боже на тебе да ти затреба, па откако ти затреба да се бараат дарители... Оди и дарувај, не е ништо страшно. Два пати имам дарувано до сега. Иглата не се ни осеќа, а ако си нормално одгледан и правилно развиен здрав момак, ќе си станеш од креветчето за 3-4 минутии.

Ако се јави потреба? Секогаш има потреба од дарување крв. Не за џабе се организираат акции по училишта, факултети, фирми... Залихите секојдневно се трошат и треба да се надополнуваат.

Не дај боже на тебе да ти затреба, па откако ти затреба да се бараат дарители... Оди и дарувај, не е ништо страшно. Два пати имам дарувано до сега. Иглата не се ни осеќа, а ако си нормално одгледан и правилно развиен здрав момак, ќе си станеш од креветчето за 3-4 минутии.

Под "потреба" мислев на моите најблиски и пријатели и сл. И знам дека секогаш има потреба од дарување на крв. И да ти кажам ќе идам да дарувам некад, барем ќе се почуствувам корисен за општеството :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom