Gurdjieff
Bastardo dentro
- Член од
- 12 јануари 2011
- Мислења
- 3.645
- Поени од реакции
- 1.264
Можен е можен, само треба правилно да се користат ресурсите и секако да нема алчност и се е можно![]()
Надај си се надај....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Можен е можен, само треба правилно да се користат ресурсите и секако да нема алчност и се е можно![]()
Надај си се надај....
Уште од времето кога Пандора ја отвори кутијата, надежта последна умира.
Брат, у Италија има една поговорка...
Chi vive sperando, muore cacando...
Потполно се слагам со неа..
Брат, у Италија има една поговорка...
Chi vive sperando, muore cacando...
Потполно се слагам со неа..
Хмм, интересна поговорка.
Што би им препорачал ти на тие што живеат со надеж?
Одговорено е брат..требе само да мучнеш со ганглиите..што би рекол Lord Raven
Претходно сам кажа, дека малкумина доживуваат воскреснување, со самото тоа и сознание за еден куп работи во животов
Трнлив е патот од надежта, до вистинското сознание.
Воскреснувањето и нирваната не се надеж....
Тоа е реалност за кој го знае начинот.
Дилемата губи од значење кога би се спознале поимот Бог . Така да за Бог може да се каже дека е'. Совршенството и несовршенството доаѓа како последица на Бог, и уствари истиот Бог е и совршен и несовршен. Се што постои е Бог, а деловите негови затоа што не се целината секогаш ќе бидат несовршени од една гледна точка. А пак од друга гледна точка совршени заради потенцијалот да бидат било што(односно се'(∞)).
Глобално гледано пак ултимативната совршеност би била во таа несовршеност на деловите, и можноста да се променат, ако веќе сакаме да се служиме со овие ментални гимнастики.
П.С. еве едно совршенство![]()
Бог=До
Кој разбира...доволно е
Јас би рекол не ја бидуваа сликата која некој се обидува да ја претстави како таква, припишувајќи му на Богот човечки особини.Значи како и да е, Богов не го бидува![]()
А дали според тебе кога креаторот на супер марио за тие препреки би барал одговорност и би ги сметал за нешто непотребно тебе тоа би ти било логично?
Ако "препреките" се смислата на животот, што е смислата на судниот ден и судењето?
Ти со ова велиш - "Бог ги создал лошите особини да бидат препрека бидејќи тие му даваат смисла на животот", а забораваш дека истиот тој Бог според твојата религија највува судење и казнување поради истите.
bobi,so preprekite lugeto se poveseli.Е шо споредба напрај сега? Игра со реален животА зошто мора животот да е со препреки, тоа му е дел од дефиницијата? Дај те молам објасни ми? Мислиш дека весел, богат, здрав и живот без тага и страдање не е можен?
Овие примери што ги наведе, се контрааргумент за Бог кој е претставен во улога на судија. Ако темнината постои за светлината да се истакне, ако болеста постои за здравјето да се цени, ако тагата постои за да се осознае среќата, тогаш значи дека за сите нешта постои цел - намена, со што и за креаторот на тие нешта за се постои цел и намена! А токму поради тоа судењето и казнувањето стануваат бесмислени.Pa bara i kreatorot odgovornost. Toa go znaat decata koi po 5 denari zeton kupuvaat zaradi istite greski na istata prepreka koi gi pravat.
--- надополнето: 1 септември 2013 во 15:39 ---
bobi,so preprekite lugeto se poveseli.
Da ne e temninata ni mesecinata nemoze sjajot i ubavinata da si gi pokaze. Za da ja pokaze hirurgot majstorijata nekoj treba noga da skrsi. Da ne e tagata ni veselbata nemase da postoi. Da ne e bolesta ne ke se raduvavme ni na zdravjeto. Kako mislis deka ke bese vesel ako ne postoese tagata ?