Дали Библијата Сеуште Важи

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
вака !
и во библијата и во куранот се оставени два избора :

1 ) суета -- проклетство дисквалификацја од вечен живот
2) безсуета -- благослов за кој има две ветувања за вечен живот

Исламот Православие Католицизам Протестантизам ја избраа СУЕТАТА

а бидејќи од 1950 - 1990 год живееја во безсуетно општество ЗНАЧИ

КУРАНОТ И БИБЛИЈАТА СЕ УКИНАТИ И ПОВЕЌЕ НЕВАЖАТ !

Mozes da go dokazes toa...mislam za okolu islamot za drugite ne me interesira....

Samo ke te molam so pokratki dokazi..citat i maloobjasnuvanje

Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква, ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне сè.(Матеј 5,18)

Полесно е небото и земјата да поминат, отколку да пропадне една цртичка од Законот. (Лука 16,17)

Нема дилема, важела, важи и ќе важи!:toe:

Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква, ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне сè.(Матеј 5,18)

Полесно е небото и земјата да поминат, отколку да пропадне една цртичка од Законот. (Лука 16,17)

Нема дилема, важела, важи и ќе важи!:toe:

Taka pisuva vo knigata no sepak e izmeneta....izvadeno dodadeno do 101

Mozes da go dokazes toa...mislam za okolu islamot za drugite ne me interesira....

Samo ke te molam so pokratki dokazi..citat i maloobjasnuvanje

Пример за типичен случај на верник...другите не го интересираат, т.е. исламот е во право...а зошто не Будизмот,Мормоните или Редот на сончевиот храм на пример? Сите тие си веруваат исто како што и ти веруваш во исламот, па треба да се разберете кој е во право...
А,да и дали сунитите се во право или шиитите?
Без увреда, ама зошто самиот себе се нарекуваш роб кога си роден како слодобен човек?

Пример за типичен случај на верник...другите не го интересираат, т.е. исламот е во право...а зошто не Будизмот,Мормоните или Редот на сончевиот храм на пример? Сите тие си веруваат исто како што и ти веруваш во исламот, па треба да се разберете кој е во право...
А,да и дали сунитите се во право или шиитите?
Без увреда, ама зошто самиот себе се нарекуваш роб кога си роден како слодобен човек?

Idemo redom....

Islamot e mojata vera i sakam da znam dali se nasol nekoj znaen da mi najde edna mala kontradiktornost,greska ili fleka i jas odma ostavam Islam...ne dolikuva na edna vera da ima takvo nesto.
Pa zatoa velam da mi dokaze so Kur'anki citati.

Za suniite i shiite.....
Jas iskreno duri se plasam da gi narecam Brakja posto oni se Muslimani no sakaat vistinata da ja oblekuvat so nevistina,ili poprosto kazano iskrivuvanje na vistinata.
Imam nekolku pati kazano eden Hadis ili citati na Muhammed a.s:

........a od muslimanite ke ima 73 grupacii a samo edna ke vleze vo dzennet(raj)
prasale drugarite koj se tie?
Rekol: EHLIL SUNNE VEL DZEMA'A odnosno tie sto ke go praktikuvaat Kur'anot i sunnetot (ona sto ni e naredeno spored Kur'anot i ziveenje spored praksata na Muhammed a.s)

A za zborot Rob....mnogumina od vas mnogu losho go razbrale toj zbor.
Ne se misli na onoj Rob koj rabodi 24 chasa za eden tajnir smrdliva hrana(100 pati imam kazano)tuku za rob koj celosno se predava na voljata na Allah subhanehu ve tea'la

Prevodi? Od oj jazik vie ja preveduvate Biblijata?

ПОСТАНОК И ПРЕВЕДУВАЊЕ НА СТАРИОТ И НОВИОТ ЗАВЕТ

Библијата е најстарата книга која е во употреба се до денес. Првите страници почнал да ги пишува Мојсеј пред повеќе од три илјади години, a последните апостолот Јован кон крајот на првиот век после Христос. Потребни биле околу 1500 години за да биде Библијата составена во облик каков што го познаваме. Била пишувана од 40 писатели, од кои некои биле рибари, некои цареви, некои овчари... Сите тие биле водени и инспирирани од Светиот Дух. Стариот Завет речиси целиот е напишан на еврејски јазик, додека Новиот е напишан на грчки „коине" јазик. Некој ги споредил Стариот и Новиот Завет со „ран и доцен дожд". Едниот без другиот не е доволен, туку треба да се надополнуваат еден со друг, ако сакаме да имаме богата жетва.
Иако биле потребни 15 векови за да се напише Библијата, низ неа провејува ист дух, бидејќи нејзиниот писател е еден и ист, иако употребувал разни личности. Нејзиниот автор е Светиот Дух.
Повеќето книги бргу застаруваат и постануваат неактуелни, но Библијата секогаш останува свежа и возвишена. Името „Библија" потекнува од грчкиот збор кој значи „книги", но бидејќи таа зборува за Бог, наречена е „Книга над книгите"!
Стариот Завет се состои од 39 книги, а Новиот од 27, а вкупно се 66.
Еве неколку имиња кои најчесто ги среќаваме за Библијата: Свето Писмо, Божји Збор, Писмата, Словото Божјо, Книга над книгите...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom