Дали би се вратиле во времето да смените една одлука? Која?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.447
Поени од реакции
35.227
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.kajgana.com
Сите имаме моменти кога си велиме: „Ех, да можев да се вратам назад во времето…“

Ако можевте да се вратите во минатото и да смените само една одлука - која би била?

– Промашена врска?
– Погрешен факултет?
– Некаква бизнис одлука?
– Или нешто многу посериозно?

Колку би се сменила ситуацијата денес ако таа ваша одлука беше поинаква?

Ако е само една одлука тогаш не би се запишувал воопшто на факултет, уште од 18 години (па и порано би волонтирал) би се ангажирал во областа која што ме интересира. Макар и без плата, само да има ментор од кого да ја учам да напредувам уште млад

Секако би бил многу похрабар, би ризикувал повеќе и не би седел долго време во конфорт зона.

Иако според критериумите за нормално живеење, имам перфектен живот - здравје, семејство, партнерка, работа, образование, сметам дека ако имам шанса би го живеел животот поинаку. И сакам да имам втора шанса.
Не би се замарал толку со школо и факс, не би се срамел толку и целиот тој период би го терал по-опуштено. Повеќе жени и помалку сериозни обврски. Сум се замарал што ќе кажат другите и што ќе кажат дома, тоа беше грешка и затоа имам мал број на вистински пријатели, кои со одминувањето на годините намалуваат.

Да не звучам како потенцијален самоубиец, животот ми е скоро без замерки, но малку монотонен.

А и секако, би се зачленил порано на Кајгана.

Секогаш кога некој ќе го постави прашањето, ми текнува на оваа сцена :pos:

На темата, не верувам дека една единствена одлука нешто би променила.
Еден исход би сакал да променам, ама тоа е збир на повеќе мали одлуки, однесувања, размислувања....

Деца бевме ама прва љубов и долга врска, пораснавме заедно и и раскинав пошто се пресели во Швајцарија и ми кажа последна недела пред селење зошто знаеше дека тогаш бев ретардиран патриот кој нејќеше да се сели нагоре а сакаа и мене да ме повлечат.
За 10 години подоцна самиот да бегам за странство.
Глуперда.

Само не би ебел курви толку,и до сега би правел свадба толку девојчиња добри ми избегале што се каам за цел живот.

За ништо не се каам. Но би сменила некои работи.
Вака најсвежо што ми се врти баш деновиве. Ако оставев да не се смириме првиот пат кога раскинавме, сега ќе бев на уште подобро место од што сум, и немаше да пропаднам колку што пропаднав кога ме остави.

Друго, дефинитивно дента кога се повредив и зезнав ептен, сега пошто знам што произлезе, немаше да го направам тоа што го направив. Пошто сакам да се вратам на спортот, па дури и би се такмичела.

И едно нешто исто. Да можам поинаку ќе постапев. Не сакам да зборам за што е, ама јас бев крива, и никогаш никогаш, нема да си простам за тоа.

Друго ништо. Благодарна сум на Господ и моите за сѐ што имам. Само моите да се живи и здрави, ништо друго не барам. Ќе створам и земам сама колку можам. Ми фаќа црпката.

И јас ништо не би мењал. Се што се десило требало да ми се деси и се што не ми се десило не требало да ми се деси безразлика дали било добро или лошо. Сите тие ситуации ме имаат измоделирано ваков каков што сум.
Доколку би сменил нешто во минатото, сега би бил друг човек и можеби не би бил на форумов да го напишам мислењево.

И јас ништо не би мењал. Се што се десило требало да ми се деси и се што не ми се десило не требало да ми се деси безразлика дали било добро или лошо. Сите тие ситуации ме имаат измоделирано ваков каков што сум.
Доколку би сменил нешто во минатото, сега би бил друг човек и можеби не би бил на форумов да го напишам мислењево.
"butterfly effect"

Ја би си дала повеќе време за себе. Не би брзала да влегувам во сериозна врска толку рано, туку би си дала простор да растам и да се развивам. Би била и поотворена со моите најблиски, затоа што сега знам дека вистинските разговори лечат повеќе отколку молчењето и тишината.

Ама на крајот на краиштата, верувам дека се имало своја причина и секој погрешен чекор ме научил повеќе да ги ценам вистинските работи.

Сите имаме моменти кога си велиме: „Ех, да можев да се вратам назад во времето…“

Ако можевте да се вратите во минатото и да смените само една одлука - која би била?

– Промашена врска?
– Погрешен факултет?
– Некаква бизнис одлука?
– Или нешто многу посериозно?

Колку би се сменила ситуацијата денес ако таа ваша одлука беше поинаква?
Мн порано и повеќе деца .

Факултетот, потрошени години узалуд, ништо важно не ме научи. Дипломата само фаќа прашина.
Можеби искористив преку него што отидов една години во Америка, ама после тоа требаше да го баталам.

Да не се грижев за туѓите чувства, освен тие што се најблиски.

Saladine запамти ги датумиве:
03.06. 2023 - пред да заминат стариот и старата на одмор, би ја гушнал онака силно и би ѝ рекол дека се ќе биде добро.

22.12.2021 - би ја одбил поканата за пиење кафе. Некои работи се завршени многу одамна, нема потреба за нова надеж.

20. 05. 2017 - Не идете на кино да ја гледате WonderWoman, договори се на некое сосем друго место.

Некој јануари, 2016 - откако ќе ја чуеш веста, стани слободно плати ја сметката и замини. Во никој случај не одговарај на повици наредниот период.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom