Да се запише факултет или не?

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Да се запише факултет дефинитивно. Една препорака само од мене, запишете се на оној факултет на кој навистина сакате да се запишете и не се залажувајте да им ја исполните желбата на своите родетели или да се докажете самите на себе си во нешто кое не е за вас. Кога ќе завршите средно, размислете многу убаво што сакате да учите,која работа би ве исполнила. Учете со голема посветеност и не се залажувајте со пропаднати вредности. Оцените се за во индексот, а знаењето е за вас.

Познавам човек со факултетска диплома која што работи како продавачка и е пријавена со средно, затоа што ако ја пријават со факултетско образование други се бодовите друга е платата и други се давачките. Џабе факултетот немаш избор и ќе работиш пријавен само со средно и тоа е тоа таков е животот овде кај нас.
А и како има да им се удри од глава кампањата запишете завршете факултет по некоја година самите не се свесни, ќе бидат жртви на сопствената кампања.....

Познавам човек со факултетска диплома која што работи како продавачка и е пријавена со средно, затоа што ако ја пријават со факултетско образование други се бодовите друга е платата и други се давачките. Џабе факултетот немаш избор и ќе работиш пријавен само со средно и тоа е тоа таков е животот овде кај нас.
А и како има да им се удри од глава кампањата запишете завршете факултет по некоја година самите не се свесни, ќе бидат жртви на сопствената кампања.....

Jас познавам еден кој заврши факултет и кај да е милионер ќе стане
Проблем е навалата од студенти на одредени факултети
таа кампања треба да претрпи значителни промени или да ја снема :)

90% Од матурантите се запишаа на факултет....кај нас на фак еден професор ни рече "Сите се запишуваат на факултет но мора да има такви и што ке копат канали.Па каналите кој ке ги копа вика...." Сите што се запишани не значи и дека ке завршат.И тие што ке завршат џабе им е и дипломата кога ја земале со пари или сл.Знаење си треба......:toe:

Ејј човек ќе рече Шведска е...

Бучио е во право-ова само ќе го симне нивото на квалитетот на образованието...всушност дисперзираниве веќе го сторија тоа,но сега...ќе биде уште полошо.

И кога по Х години ќе одите кај некој доктор,стоматолог или пак архитект...ако нешто лошо се случи...барем ќе знаете зошто е!!!

Да се запише факултет дефинитивно. Една препорака само од мене, запишете се на оној факултет на кој навистина сакате да се запишете и не се залажувајте да им ја исполните желбата на своите родетели или да се докажете самите на себе си во нешто кое не е за вас. Кога ќе завршите средно, размислете многу убаво што сакате да учите,која работа би ве исполнила. Учете со голема посветеност и не се залажувајте со пропаднати вредности. Оцените се за во индексот, а знаењето е за вас.

Браво, прекрасно кажано.
После читањево на твоево мислење и конечно се одлучив на кој факултет ќе се запишам. :smir:

Денес без факултет си никој и ништо.Батали тоа што татко ти се вработил негде со средно а денес зема убава платичка.Батали ги и оние кои што се деца на луѓе кои имаат наследство од чукун дедо или кои се политичари.Збориме за просечен македонски граѓанин.
Просечен македонски граѓанин денеска со средно едвај може да работи како гипсар, молер, столар, сладоледџија, семкар и слично а камоли да се надеваш на нешто повеќе.факултетот како институција ги продлабочува твоите претходни знаења од средно со тоа што таму се усовршуваш и си спремен за работа достојна на твојата мака учејки го тој скапан факултет.Ако си спремен да рмбаш по 10-11 саати за дневница со која утре нема да можеш да прехраниш фамилија не иди на факс.
Мада мислам дека денес секој е способен и секој има тронка мозок за да помине со некоја 6-ка па и повисока оцена.

Денес без факултет си никој и ништо.Батали тоа што татко ти се вработил негде со средно а денес зема убава платичка.Батали ги и оние кои што се деца на луѓе кои имаат наследство од чукун дедо или кои се политичари.Збориме за просечен македонски граѓанин.
Просечен македонски граѓанин денеска со средно едвај може да работи како гипсар, молер, столар, сладоледџија, семкар и слично а камоли да се надеваш на нешто повеќе.факултетот како институција ги продлабочува твоите претходни знаења од средно со тоа што таму се усовршуваш и си спремен за работа достојна на твојата мака учејки го тој скапан факултет.Ако си спремен да рмбаш по 10-11 саати за дневница со која утре нема да можеш да прехраниш фамилија не иди на факс.
Мада мислам дека денес секој е способен и секој има тронка мозок за да помине со некоја 6-ка па и повисока оцена.

Апсолутно не се сложувам со твојот пост еве и зошто,

Денеска на берзата на труд(т) (за некои е со на крајот т) се цени според Вашите Вештини ,Искуства и допринеси во општеството,

Значи нема маѓична формула дека факултетот ти дава нешто плус или дека ќе кариш женска со финта за се мораш да бидеш свој и фокусиран позитивно.

Можеш да бидеш и ГОСПОДИН МОЛЕР и да заработуваш повеќе него ГОСПОДИН ДОКТОР ,зошто мислите дека едниот треба да зема поголема плата од другиот се е релативно во СВЕТОТ на ПАРИТЕ.

Ако сакаме да дојдеме до вештина тогаш треба и да учиме но на ФАКУЛТЕТ никој не ве учи како се заработуваат пари PLAIN AND SIMPLE.

Ако сакате факултет да добиете искуство тогаш да ама ТОА е Вештина така.

На пример сакам да возам АВИОН одам во Академија за Авијација таму учам но за да летам треба да имам Вештина и искуство покрај знаење.

За ова си во право.Дефинитивно да отидев на некој си занает и да вложев толку години во тоа поисплатливо ке ми беше а овака со правен факултет и без книшка (врски) ке чекам ред позади илјадниците правници кој чекаат како мене.
Истото важи и за нас економистите,туку нема маана,тогаш на мои 18 години немав појма каде да се запишам,што сакам да бидам во иднина,дали да останам овде или да одам во туѓина итн.Така се осеќаат голем број на млади луѓе,ретки се оние кои на 18 години имаат некоја цел,тоа кај повеќето доаѓа отпосле,ама веќе е касно за многумина бидејќи или се заебале со изборот на професија која во меѓувреме станала и ТОТАЛНО АУТ(оние од почетокот на 90-тите кои запишаа и завршија одбрана и заштита,а во меѓувреме пропадна бившата држава) или во меѓувреме се ожениле,се вработиле некаде и сега немаат време за факс.
Според мене,нашето високо образование пати од една голема болест а тоа е немање на доволно пракса(имате завршени правници кои не знаат да состават тужба,или дипломиран електроинженер кој не знае да спои 2 жички итн. да не набројувам),еве во мое време кога бев на факс во Прилеп имаше професори кои држеа по 4-5 катедри а предавање на сите и немаше туку тоа беше препишување од скрипти(претежно српски автори),кадешто професорот ќе одредеше еден речит и добар спикер од нас студентите и тој ќе читаше цело време а ние ќе препишувавме.Абе мамето нивно хоштаплерско,кога ќе ми текне денес што праеле,ми паѓаа рацете од препишување,тоа ли е предавање,тоа ли е факс,тоа ли е воспоставување на квалитативен сооднос професор-ученик? Затоа денес кога некој ќе ме праша дали да оди на факс,јас му велам да научи поарно некој занает,или да се запише на факс со дефицитарни професии.
Се надевам дека денес е поинаку,тоа беше пред 15-тина години!;)

Незнам дали е за овде прашањево ама сум во дилема и добро би ми дошла каква било помош и совет.
Значит, јас се мислам измеѓу Осигурување и Туризам.
Кој од овие два факултети во иднина ќе ми користи повеќе, и ќе можам да заработувам пари од него ? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom