CNN: Македонија е во групата земји со најлоши економии

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.923
Зошто ќе се појави некој паметен како Кадаиф со 12% невработеснот (ова ќе го копирам за сите останати дискусии, ретко некој до толку оптимист во Македонија, особено да живее во Бугарија) и ќе рече лелел види колку има под нас. А другите ги мрзи да разгледаат.
--- надополнето: 8 август 2012 во 20:30 ---

Како го мерите ова малку време? 5 години е малку или многу?
малку е 5 години бре се зависи од темпото од странски инвестиции а и богами европска криза туку да се развива треба најмалку 12-15 години или можеби 8-10 години ќе биде економско чудо барем за нашиот македонски менталтет;)

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.478
Поени од реакции
6.846
Многу јадење гомна од платенициве, малце гледање на изворот.
Го пренеле овие, го пренеле оние, само шлапање, и точно од истите членови задолжени за шлапање.
http://money.cnn.com/gallery/news/economy/2012/08/07/worlds-worst-economies/4.html
ЕВЕ ГО ЛИНКОТ НА CNN.

Ајде анализа, ред по ред....
The world's worst economies

Macedonia: Worst unemployment
Measure: Unemployment
2012 reading: 31.2%

Кој каде рече дека невработеноста не е проблем во Македонија, најдете еден линк каде што Грујо вика, ја намалив невработеноста за 25 посто, сега сите се вработени, курир, сител, јанко спанко, кој сакате тој, најдете таков линк.
Нема, нажалост, невработеноста е толкава и не е мрдната од 2008 наваму, од кога почна кризата.

The IMF does not publish unemployment statistics for every country -- but of those listed, Macedonia has the highest rate. In 2012, unemployment is projected to top 31.2%

Од земјите кои објавуваат, Македонија има највисока невработеност, и пак да не се повторувам, никаде никој нема спомнато нити самиот Груевски има речено дека ја намалил невработеноста под 30 посто.

The rate has been stubbornly high for years despite solid if not spectacular economic growth, suggesting that structural problems are to blame.

Еве и со зголемено за тие шо се прават ќорави на форумов, или партиска задача им е да се прават ќорави. ИАКО ИМА СОЛИДНА АКО НЕ И СПЕКТАКУЛАРЕН ЕКОНОМСКИ РАСТ.
Истото срање што ви го бае Грујо, имаме раст во време на светска економска криза, кога големи економии тонат, ние правиме 1 процент раст на БДП. За CNN тоа е спектакуларно, за ММФ е за пофалби, за дежурните партиски членови на кајгана, тоа е само матни очи од Јади бурек.

Observers frequently note that official unemployment statistics do not include the country's so-called gray market, which is thought to make up a significant portion of Macedonia's total economic activity.

НАБЉУДУВАЧИТЕ ВЕЛАТ ДЕКА НЕВРАБОТЕНОСТА НЕ ЈА ВБРОЈУВА СИВАТА ЕКОНОМИЈА КОЈА ИМА ЗНАЧИТЕЛЕН УДЕЛ ВО ЦЕЛОВКУПНИОТ ЕКОНОМСКИ ПАКЕТ.

И пак истото срање, си работи народов на црно, не се регистрира, не се пријавува, и невработеноста е голема.
Епа голема е, никој никаде не го порекна тоа, тоа само дежурните бадијалџии со партиски книшки, и членчиња на соросоидните формации дежурни на кајганава го трубат, од насловот се кренаа во воздух, а текстот во него ги побива до немајкаде.

Само ќе кажам ОГРОМНА ШТЕТА што немаше оваква анализа порано, кога имаше 39 проценти невработеност....

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Се надевам дека само за некоја година ќе успеам да извадам виза за Ангола без проблеми.​

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Го пренеле овие, го пренеле оние, само шлапање, и точно од истите членови задолжени за шлапање.

The rate has been stubbornly high for years despite solid if not spectacular economic growth, suggesting that structural problems are to blame.

Еве и со зголемено за тие шо се прават ќорави на форумов, или партиска задача им е да се прават ќорави. ИАКО ИМА СОЛИДНА АКО НЕ И СПЕКТАКУЛАРЕН ЕКОНОМСКИ РАСТ.
Истото срање што ви го бае Грујо, имаме раст во време на светска економска криза, кога големи економии тонат, ние правиме 1 процент раст на БДП. За CNN тоа е спектакуларно, за ММФ е за пофалби, за дежурните партиски членови на кајгана, тоа е само матни очи од Јади бурек.
http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?display=default
Доле има икони за менување на годините. Разгледај и колку имале тие економии...

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Затоа е и сив сектор, не фигурира во ниедна статистика! Тоа го пишува и CNN, а кога ќе почнат пристапните преговори за ЕУ, тек тогаш кога ќе треба да се урива сивата економија, ќе видете како ќе исцркаат производителите на ориз од Кочани, домати и пиперки од Струмица, тутунарите од Прилеп, лозарите од Кавадарци и Неготино, јаболката од Ресен и Тетово итн, да не набројувам!
Во 2010 Македонија има БДП од "424 762 милиони денари".Најголемо учество на додадената вредност во структурата на БДП во 2010 година имаат секторите: (Б, В, Г и Д) Рударство и вадење на камен; Преработувачка индустрија; Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација " . Кажи ми колкава треба да е таа сума која е незаведена во статистикава, нели сива економија, која е со споредлив размер во однос на БДП и се јавува на зелените пазари?
http://www.stat.gov.mk/pdf/2011/3.1.11.06.pdf

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Доказ дека само неквалитетниот материјал останал во Македонија...
Ако квалитетот ни е во Бугарија сме завршиле работа.
--- надополнето: 8 август 2012 во 20:50 ---
Јас знам а вие? Кога ќе купувате зеленчук и овошје од пазар со фискална сметка како што е во другите држави од регионот, ќе правиме муабет за сива економија!
20% викаш на пазар се а? А јас пак се чудам кај ни замина народов :))

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
.

Македонија да има пораст од 1% е ништо кога ќе земеш дека имаме 6 пати понизок БДП од Словенија и околу 15 + од Германија.

1% на раст на Германија е 15% наши,1% Словенски е 6% наши.За воопшто да се надеваме дека некогаш ќе го стигнеме Словенскиот стандард би ни требало едно 20% годишен раст на БДП 30 години по ред а Словенија да има 0% пораст годишен.

Патем во 2005 Македонија имала надворешен долг од 1,5 милијарди евра денеска во 2012 имаме 6,5 милијарди евра или за 14 години 1,5 милјарди евра за 7 пак 5 милијарди евра.Тоа му доаѓа нешто помалку од милијарда евра секоја година да се уфрла во Македонската економија од страна и пак растот е околу 1%.Нема што успех.

Во исто време земји како Индонезија,Етиопија,Аргентина,Бразил,Чиле,Хонг Конг,Сингапур,Колумбија,Еквадор,Јужна Африка имаат раст од 10-20% годишен.

Има една смешна ситуација ваква со Сиера Леоне каде власта објавила во најголемиот весник дека Авијацијата ги зголемила своите сили за 400% али финтата е што пред да ги зголемат имале само 1 авион и всушност купиле само 3 авиони.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Извор: а1, скај.мк, Инфо Плус...
Во право си! братучедму на велија (кој моментално е во келија) работи во CNN и фактички веста е нарачана од А1! И јас како тебе само на чичко латас му верувам, он најубаво збори!
--- надополнето: 8 август 2012 во 20:52 ---
Epic!
:pos::pos::pos:

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.478
Поени од реакции
6.846
http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?display=default
Доле има икони за менување на годините. Разгледај и колку имале тие економии...
Ја не го пишуев текстот, текстот ти го пишува CNN, ако имаш нешто, ваљда си имаат report таму, оди пријави, речи им, абе грујо ве лаже. Прати им и линк и кажи им каде да вртат.

успат ја напуштам темава последен пат кога ја "силуев" леандра со коментари на форумов јадев бан 6 месеци..... А грујо бил диктатор.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Гледам табелава-------->http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?display=default и некако не ми иде во иста реченица растот од 3% и зборот спектакуларен. На средина сме, ама не сме ни таму, последните дваесетина земји воопшто немаат доставено податоци.
Е сеа еспектакуларен раст на БДП во кризната 2011(онаа кризата што час не одминала - час не фатила) имале Макао(20,7), Катар(18,8),Монголија(17,3),Гана(14,4),Панама(10,6), ебени Тимор и Лесте, човече незнам дали постои ваква земја, на карта не верувам дека ќе ја најдам, животот да ми зависи од тоа(10,6).

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ја не го пишуев текстот, текстот ти го пишува CNN, ако имаш нешто, ваљда си имаат report таму, оди пријави, речи им, абе грујо ве лаже. Прати им и линк и кажи им каде да вртат.

успат ја напуштам темава последен пат кога ја "силуев" леандра со коментари на форумов јадев бан 6 месеци..... А грујо бил диктатор.
Зошто не го прочита растот? Јавно пред сите оти така засилен влета на темава. Или незнаеш да го прочиташ растот спектакуларен? АКо незнаеш не е срамота да прашаш ќе одвојам 6 минути време и ќе ти го напишам. Светска банка се мачела со години да прави табели, а ти ја избегнуваш, не е убаво така. Нели јадеме гомна? :)
Уствари сакаш да кажеш дека беше баниран поради што? Ајде биди искрен кажи си, не мешај диктатури, кажи и како си плачеш одпосле и се извинуваш кога еве го начна муабетот:)

S

Shaman

Гостин
Ме заболе мене дали американците сакаат промена на власта.
Промена на власта се врши само на избори.
На наредните парламентарни, кој ќе победи, тој ќе владее.
Се додека некој друг сака да ни ја смени власта, за нас нечини.
Единствен легитимитет за промена на власта во РМ имаат само
граѓаните на РМ и никој друг.

Не дека економијата ни цвета, ама ова јас го сврстувам само во
една цела низа на антимакедонски мерки кои имаат за цел како
крајно решение да се смени името на државава и со тоа да се поткопа
и уништи македонскиот национален идентитет.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
немогуче ова е некоја превара :pos:

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Не ставиле на листата заради огромната невработеност, ваква невработеност никаде нема и сосема јасно заклучува дека Мекедонија има голем проблем со структурата на својата економија.
Јапонија е ставена заради 200% јавен долг, но ете некој паметен се најде дека било добро што сме во друштво со Јапонија. Камо среќа да можевме да се менуваме, ние нивниот стандард и долг, тие нашава невработеност и корумпираност.

Kajgana Shop

На врв Bottom