Civilization I, II, III, IV една од првите стратегии

• Креатор на темата Креатор на темата Saladin
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.775
Поени од реакции
13.649
Eve jas da go skrsam mrazot
starce.gif

Civilization, igra od koja ne spiev celi godini, igra od koja nauciv ponesto angliski, igra od koja go zasakav predmetot Istorija. Pocnuvajki od 1993 godina koga prv pat ja dobiv (togas dobivav svasta od igri pa i ovaa), togas pojma nemav sto e toa settler. Mi trebaa 6 meseci da svatam sto e stosot (imav 9 godini) 2 godini da ja svrtam i celi 4 godini se ama bas se da naucam za nea. Nekade 2002 go kupiv noviot PC ja sobrav 3kata od eden drugar itogas doprva pocnav da zabeguvam.
kafence.gif

Mislam igrata e #1 za strategija samo sto ne e real time no zatoa i podobro inaku kaj ke ja vladees celata igra vo tie uslovi.

lele nemas pojma kolku ja mrzim igraavaa. ja igraf edno vreme i mi bese sranje.. Mozes so anarhija da gi vodis lugeto, oligarhija, demokratija. Samo jaki gi napraele lugeto koga se tepaat. Zakon u 3-4 min Neandertalci so baseball palke idat da se tepaat

Saladin напиша:
Eve jas da go skrsam mrazot
starce.gif

Civilization, igra od koja ne spiev celi godini, igra od koja nauciv ponesto angliski, igra od koja go zasakav predmetot Istorija. Pocnuvajki od 1993 godina koga prv pat ja dobiv (togas dobivav svasta od igri pa i ovaa), togas pojma nemav sto e toa settler. Mi trebaa 6 meseci da svatam sto e stosot (imav 9 godini) 2 godini da ja svrtam i celi 4 godini se ama bas se da naucam za nea. Nekade 2002 go kupiv noviot PC ja sobrav 3kata od eden drugar itogas doprva pocnav da zabeguvam.
kafence.gif

Mislam igrata e #1 za strategija samo sto ne e real time no zatoa i podobro inaku kaj ke ja vladees celata igra vo tie uslovi.
Дај у приватна порака линк ако имаш за 4ката да ја симнам од некаде... Ја исто ги убив од играње...

На кој од вас му се допаднала таа, нека ја проба Alpha Centauri. Од истата фирма е, ама е многу закон, нешо како продолжение, што се дешава после напуштањето на Земјата. Многу поише длабочина а и многу поинтересна и пореалистична (за физиката зборам) Патем, ако некој ја има нека пушти ПП да можеме некако да се договориме.

А IV ја скапав од играјне :) со Британци и/или Вавилонци. Или у експанзијата, Warlords со Картагина.

Civ IV... Најдобра PC игра?

Toreador напиша:
На кој од вас му се допаднала таа, нека ја проба Alpha Centauri. Од истата фирма е, ама е многу закон, нешо како продолжение, што се дешава после напуштањето на Земјата. Многу поише длабочина а и многу поинтересна и пореалистична (за физиката зборам) Патем, ако некој ја има нека пушти ПП да можеме некако да се договориме.

А IV ја скапав од играјне :) со Британци и/или Вавилонци. Или у експанзијата, Warlords со Картагина.

Аlpha Centauri не е продолжение на Civ. Различна игра е ама исто од Sid Meier :cuc: и бајаги постара. Но исто супер игра.

Civ IV за мене е најдобрата стратегија што сум ја играл (можеби заедно со Rise of Nations). Јас сум од оние што сакаат да паузираат многу во игри и да прават планови со саати пред да направат некој чекор па затоа turn-based ми се омилени. На многу не им се допаѓа тоа и затоа излегуваат со без врска коментари за играта ама останува дека играта е мултимедијално ремек-дело (и вајарско је дело природи :icon_bigg). Пробав да ја играм Europa Universalis еднаш ама ме изнервира фактот што е real-time.

П.С. Има board game Civilization со огромна мапа од светот и преку 700 и нешто фигури... Тоа ти е во основа Civ IV со коцки (ама упростив сега). Би можел да ја споредам со Ризик ама не ја отсликува споредбата големината и комплексноста на играта.

sogan_dolma напиша:
Аlpha Centauri не е продолжение на Civ. Различна игра е ама исто од Sid Meier :cuc: и бајаги постара. Но исто супер игра.

Civ IV за мене е најдобрата стратегија што сум ја играл (можеби заедно со Rise of Nations). Јас сум од оние што сакаат да паузираат многу во игри и да прават планови со саати пред да направат некој чекор па затоа turn-based ми се омилени. На многу не им се допаѓа тоа и затоа излегуваат со без врска коментари за играта ама останува дека играта е мултимедијално ремек-дело (и вајарско је дело природи :icon_bigg). Пробав да ја играм Europa Universalis еднаш ама ме изнервира фактот што е real-time.

П.С. Има board game Civilization со огромна мапа од светот и преку 700 и нешто фигури... Тоа ти е во основа Civ IV со коцки (ама упростив сега). Би можел да ја споредам со Ризик ама не ја отсликува споредбата големината и комплексноста на играта.

Alpha Centaury на некој начин и е продолжение на Civ (било која, зашто како што спомна Toreador, се случува по напуштањето на Земјата). Според мене, Civ2 е најдобрата од серијалот (Civ4 го упропасти серијалот, исто како што тоа го направија Heroes 4 & 5).

Туку.. Europa Universalis (I & II) е подобра од Civilization, а Hearts of Iron е подобра од EU.. и ок, real-time е, ама секогаш можеш да стиснеш пауза и да испланираш цела војна ако сакаш :)

Zosto velite deka Civ serijalot e upropasten so pojavuvanjeto na 4kata? Mene, licno, mi e mnogu porealisticna za razlika od drugite igri i ima mnogu interesni dodatoci. Pojavuvanjeto na heroi, voveduvanjeto na religii...od kulturen aspekt, Civ4 e najdobrata stvar, ever. Poso mnogu poveke se koncentrira na tie raboti, otkolku pumpanjeto gradovi i vojska i osvojuvanje na planetata preko vojni.

Toreador напиша:
Zosto velite deka Civ serijalot e upropasten so pojavuvanjeto na 4kata? Mene, licno, mi e mnogu porealisticna za razlika od drugite igri i ima mnogu interesni dodatoci. Pojavuvanjeto na heroi, voveduvanjeto na religii...od kulturen aspekt, Civ4 e najdobrata stvar, ever. Poso mnogu poveke se koncentrira na tie raboti, otkolku pumpanjeto gradovi i vojska i osvojuvanje na planetata preko vojni.

Се согласувам. Civ IV е таман. Минатите продолженија имаа проблеми со т.н. Stack of Doom и случаите кога фаланга тепаше тенк (wtf?!). Абе Civ беше супер од почеток. Ако игра може да те држи до никое време иако имаш тест/испит утре, тогаш мисијата е завршена :). Сте ја пробале мрежно против Deity? Маста ќе ви ја извади компјутерот.

@ P.Overdrive - можеби требаше да и дадам на EU уште една шанса :D

hehe super igra se sekavam na III del po celi denovi sum ja igral a za ovaa IV uste ja neam probano i od ova sto procitav od vas igracava e dobra taka da treba da si ja zeam :salut:

Civilization ne e najstara igra od toj tip,oti mislam deka najstara e Settlers,ama ne e bitno.Civ fransizata go vovede toj turn-based nacin na igranje i go napravi intersen.Cetvorkata e daleku poslaba od Civ3 oti premnogu raboti se ostaveni za ekspanziite,pa nemas mnogu opcii vo orginalnata verzija.....ima i drugi krupni propusti,ama nejkam da tupam,pa kle recam deka Civilization,kako i site igri na gospodinot Meier e igra na mesto,ama ne e nisto posebno,oti grafikata e sosem prosecna i se bazira na edna prethodna igra na Firaxis(Pirates),a gameplay-ot e mnogu po tromav od tretiot del na serijalot....

Civilization III, според мене е најдобрата игра ever за губење време. И креаторот Sid Meier неодамна изјави дека тоа е најдоброто што го направил, особено за Conquest expansion pack каде секој може да направи сопствена верзија на Civilization III во edit, да направи сопствен mod, ако се разбира барем малку од програмирање, ако се разбира од историја и има време за губење може да си направи нови мапи со сопствени ресурси (најдобра е Earth-ја имате цела планета, сите континенти+Артик и Антарктик), секој може да си направи и измисли свои науки и да ги поврзе во ерите, модели, единици, анимации, градби, лидери, цивилизации по избор и карактеристики (може да направите Македонци со сите градови), време, начин на игра, историски факти и безброј други можности.
Дури и постојат фанатици на играва со години наназад: civfanatics.com

Одлична игра, не само за тепање време, туку и за учење!! Јас најозбилно кога би имал дете би го форсирал да ја игра ЦИВ.
Ретка игра која знае да ме занесе од сабајле до вечер и денот да ми помине како една секунда.

Civilization III, според мене е најдобрата игра ever за губење време. И креаторот Sid Meier неодамна изјави дека тоа е најдоброто што го направил, особено за Conquest expansion pack каде секој може да направи сопствена верзија на Civilization III во edit, да направи сопствен mod, ако се разбира барем малку од програмирање, ако се разбира од историја и има време за губење може да си направи нови мапи со сопствени ресурси (најдобра е Earth-ја имате цела планета, сите континенти+Артик и Антарктик), секој може да си направи и измисли свои науки и да ги поврзе во ерите, модели, единици, анимации, градби, лидери, цивилизации по избор и карактеристики (може да направите Македонци со сите градови), време, начин на игра, историски факти и безброј други можности.
Дури и постојат фанатици на играва со години наназад: civfanatics.com
Колку само саати од детството мое имам фрлено на оваа игра.. се секавам на мојата прва партија ја играв со недели..

Аууу се секавам првиот пат можда пред 5 години имав "ares" ова за торенти што е и во search напишав Хитман 2 ја симнав ми се симна зип фајл со цив 3 во него ја пуштив и се скапав од нервоза кога видов човекот поголем од градовите, турн бејсд анд шит. Ама после 2-3 години од тогаш не знам по која иницијатива ја пуштив и просто се заљубив во играта со недели сум играл една партија и потоа нормално сите делови до сега ама 3ката ми се највеќе свиѓа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom