City Park Boys ќе градат црква!

• Креатор на темата Креатор на темата Mjolnir
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Е ова е еден од најинтересните форумски феномени:
Кога атеист сака да докаже атеистичка поента преку докажување на евентуалната невера на верникот, кој нормално нити го знае нити го познава.
И ете, преку твојата претпоставка дека ја не идам доволно (вероватно имаш некоја замислена бројка у главата) пати годишно у црква, се надеваш дека ќе докажеш дека на верниците не им треба црква.
На страна тоа што поима немаш колку идам и колку иде било кој, ама ете си мислиш, гарант не иде...:tapp:

А сосема друга приказна е тоа што и да налеташе на некој кој стварно ретко иде, немаше никако со тоа да ја докажеш поентата за непотребност на црква на толку голем простор (одкако првиот обид со игралишта и патеки ти пропадна, пошто и игралишта и патеки има во тој потег многу).

Трета прича е атеистичкото храбро бунење против цркви и кукавичкото молчење кога Муслиманите градат без дозвола џамии буквално кај ќе им прдне.

Stereotypes are real live saver. Повеќето верници кој ги знам одат само за Велигден и навистина нема да му менува нешто дали има или не црква во Карпош. Тебе не ми ни падна на ум да те анализирам детално, не си ласкај повеќе беше реторичко прашањето. Интересно се најде повреден дека те сместив во ист кош со повеќето верници, додека на крајот од постот ти го правиш истото кога ме спореди со атеистите дека не се бунат за градење на џамии. Твојата ксенофобичност кон муслиманите не мора да ја истураш во секој пост.
Јас немам проблем ако некој со приватни пари си гради црква како во случајот, кај мене во маало си купија куќа едни адвентисти или евангелисти и си ја адаптираа во црква. Нивни пари, нивна работа се додека не ми се мешаат во приватноста или не бараат од мојот џеб пари да го прават истото.
Малку ми е глупа логиката дека е неопходна изградба на црква во Карпош оти немало во близина ниту една, не знам што ми пропадна обидот ако тебе и на твојата фамилија им се подобрува квалитетот на животот со цркви во опкружувањето, мене ми се подобрува со патеки, паркови и игралишта во истата околина. Имаме навистина различна перцепција како треба да изгледа една урбана градска средина.
--- надополнето: 11 април 2012 во 20:29 ---
,
kako beshe toa od kili ,,,,,,,,,ma nenemoj,,,,,,,,,,,,,:tapp::tapp::tapp:,od moite i parite na drugite vernici se pravat i se naprveni sportskite objekti ,,,velosipedski pateki shetalishtata pokraj kejot,,,,novite sportski sali shto se gradat ,,,a shto na niedna prethodna vlada ni na um ne i bilo takvo neshto na um i parite gi trpaa samo za niv,,, i normal od ovoa imash benifit i ti i takvite kako tebe plukachi vo sluchajov tebe voopshto ama ich da ne ti chue toa crvot,,,biodejki se toa pari i donacii na vernici,,,,,,,,,,i ako sakash doagjaj,,,ili voopshto ne ,,,,,,,,od koe vreme ti se stechajcite doma ,,,,,a kako protivnik na ovaa inicijativa drsko e i bezobrazno da kazhesh deka ,crkvata e molzitel na pari koga ,ako primetuvash i samiot narod saka da donira ,., da dade pari da se izgradi crkvata,,,,,,,,,muabetov voopshto ne ti drzhi voda,,,,,,,,,a ako ja sakash,,,, tolu mnogu,,,,,pochesto vleguvaj vo dzhamija tamu i da ne sakash mora da se shlaknesh so voda ,,,i da se osvestish,,,,,,a napishanovo ti e besvesno,,,,,,:tapp::tapp::tapp:

Сериозно без сарказам сакав да одговорам ама не знам од каде да фатам.

Stereotypes are real live saver. Повеќето верници кој ги знам одат само за Велигден и навистина нема да му менува нешто дали има или не црква во Карпош. Тебе не ми ни падна да те анализирам детално, не си ласкај повеќе беше реторичко прашањето. Интересно се најде повреден дека те сместив во ист кош со повеќето верници, додека на крајот од постот ти го правиш истото кога ме спореди со атеистите дека не се бунат за градење на џамии. Твојата ксенофобичност кон муслиманите не мора да ја истураш во секој пост.
Јас немам проблем ако некој со приватни пари си гради црква како во случајот, кај мене во маало си купија куќа едни адвентисти или евангелисти и си ја адаптираа во црква. Нивни пари, нивна работа се додека не ми се мешаат во приватноста или не бараат од мојот џеб пари да го прават истото.
Малку ми е глупа логиката дека е неопходна изградба на црква во Карпош оти немало во близина ниту една, не знам што ми пропадна обидот ако тебе и на твојата фамилија им се подобрува квалитетот на животот со цркви во опкружувањето, мене ми се подобрува со патеки, паркови и игралишта во истата околина. Имаме навистина различна перцепција како треба да изгледа една урбана градска средина.
--- надополнето: 11 април 2012 во 20:29 ---

Сериозно без сарказам сакав да одговорам ама не знам од каде да фатам.

fati se za shto sakash,,, za kopcheto od tvojata bela koshula., fati se za tvojot vrat., fati se za tvojata glava,,,,,,,,,,,,samo aman ne se fakaj za raboti za koi pogolemiot del od narodot,,, saka da go ima ,bidejki ako ti i na tebe slichnite se fatish/te za raboti od opshtonaroden -pronacionalno makedonski., objekt chudo se sluchuva ., se se sushi i vo sodejstvo na vashite istomislenici od drug etnikum na koi ste im logistichka poddrshka,,,,,odat na shteta na makedonskite nacionalni interesi,,,,,a toa deka imame razlichna percepcija na rabotite tochno ne si svesen kolku si vo pravo,,,vakvoto tvoe domashno vospitanie//koga veke nachna semejstvo/// e proizvod na nekoe minato vreme,,
i mene mi se glupi tvoite logiki koga shtom neshto,,ke izleze na videlina da se gradi ,,,bilo shto pa i crkva vednash ti i takvite kako tebe se krevate i pravite takva frka da sekoe vashe i mislovno pojavuvanje vo forma na napishan post odi na shteta na makedonskiot narod,,,,,,ne ti smetala adventistichka crkva a sega ti smeta pravoslavna crkva koja e razlikata tuka ,ili e vo prashanje domashnoto vospitanie od predi 50 godini se shto e makedonsko da se sotre,,,ili vo najmala raka skrie pod tepih,,,
za sebe fakaj se ,,no te molam za opshtonarodni raboti ne se fakaj bidejki se e unishtuvachko,,,,,,,
koga sme vek kaj sarkazmot,,,,,,,,,kako ne ti e sram se napishano ti e sarkastichno,,,,,,,,
i ne mi kazhuvaj za urbni sredini,,,,samo onaka skrishum pogledni gi izvodite na tvoeto semejstvo///koga veke moeto go zamesha,,,,,greshka vo tvojot post stoi familija///,,,,,,
uzhivaj i samo budi se koga ke se najdat prashanja i dejanija od vakov karakter,,,,,,,,koga treba da se ispluka sopstvenoto,,,,,,,,,

fati se za shto sakash,,, za kopcheto od tvojata bela koshula., fati se za tvojot vrat., fati se za tvojata glava,,,,,,,,,,,,samo aman ne se fakaj za raboti za koi pogolemiot del od narodot,,, saka da go ima ,bidejki ako ti i na tebe slichnite se fatish/te za raboti od opshtonaroden -pronacionalno makedonski., objekt chudo se sluchuva ., se se sushi i vo sodejstvo na vashite istomislenici od drug etnikum na koi ste im logistichka poddrshka,,,,,odat na shteta na makedonskite nacionalni interesi,,,,,a toa deka imame razlichna percepcija na rabotite tochno ne si svesen kolku si vo pravo,,,vakvoto tvoe domashno vospitanie//koga veke nachna semejstvo/// e proizvod na nekoe minato vreme,,
i mene mi se glupi tvoite logiki koga shtom neshto,,ke izleze na videlina da se gradi ,,,bilo shto pa i crkva vednash ti i takvite kako tebe se krevate i pravite takva frka da sekoe vashe i mislovno pojavuvanje vo forma na napishan post odi na shteta na makedonskiot narod,,,,,,ne ti smetala adventistichka crkva a sega ti smeta pravoslavna crkva koja e razlikata tuka ,ili e vo prashanje domashnoto vospitanie od predi 50 godini se shto e makedonsko da se sotre,,,ili vo najmala raka skrie pod tepih,,,
za sebe fakaj se ,,no te molam za opshtonarodni raboti ne se fakaj bidejki se e unishtuvachko,,,,,,,
koga sme vek kaj sarkazmot,,,,,,,,,kako ne ti e sram se napishano ti e sarkastichno,,,,,,,,
i ne mi kazhuvaj za urbni sredini,,,,samo onaka skrishum pogledni gi izvodite na tvoeto semejstvo///koga veke moeto go zamesha,,,,,greshka vo tvojot post stoi familija///,,,,,,
uzhivaj i samo budi se koga ke se najdat prashanja i dejanija od vakov karakter,,,,,,,,koga treba da se ispluka sopstvenoto,,,,,,,,,

Ќе се обидам да одговорам на твојава полукохерентена реплика.
А каде се во случајот Македонците Муслимани? Јас го кажав мојот став по ова прашање, не знам зошто би било деструктивно за нацијата македонска ако не се изгради црква во Карпош туку игралиште, истото се однесува ако некој гради џамија, синагога, будистички/хинду храм, или пак било каков религиозен објект.
Одговори ми како може да се сотре една нација ако нема религиозни објекти во близина? Се фаќам за општонародни работи од причина што и јас сум дел од тие општонародни работи. Да бев Финец најверојатно ќе дискутирав на форум за животот во Хелсинки, вака........
Јас не спомнав ничие семејство во негативна конотација, генерализирав од причина што претпоставувам дека поголем дел од станарите во Карпош се семејства и нив ги зедов за пример, сигурно нема да го земам владика некој за репер кој живее во Карпош и да пишам дали е подобро да се изгради црква за владиката или пак игралиште. Така мојата реченица и мојот став би немал никаква смисла.

Ќе се обидам да одговорам на твојава полукохерентена реплика.
А каде се во случајот Македонците Муслимани? Јас го кажав мојот став по ова прашање, не знам зошто би било деструктивно за нацијата македонска ако не се изгради црква во Карпош туку игралиште, истото се однесува ако некој гради џамија, синагога, будистички/хинду храм, или пак било каков религиозен објект.
Одговори ми како може да се сотре една нација ако нема религиозни објекти во близина? Се фаќам за општонародни работи од причина што и јас сум дел од тие општонародни работи. Да бев Финец најверојатно ќе дискутирав на форум за животот во Хелсинки, вака........
Јас не спомнав ничие семејство во негативна конотација, генерализирав од причина што претпоставувам дека поголем дел од станарите во Карпош се семејства и нив ги зедов за пример, сигурно нема да го земам владика некој за репер кој живее во Карпош и да пишам дали е подобро да се изгради црква за владиката или пак игралиште. Така мојата реченица и мојот став би немал никаква смисла.

tvojata replika e amorfna i ambivalentna taka da negledam prichina na nea da ti repliciram ,aj bidi mi zhiv i zdrav ,,i vo /so pametot i fizioloshki,,,,,,,,,,

neprincipielen obid za izvlekuvanje od sopstvenata kasha,,,,,,ke ja srkash i toa vrela,,,,,,,

Па стварно срамота е ако не изградат црква. Бар на нив им текнало ако не на градоначалникот. Не една, пет нека изградат. Ниедна црква немаме во таа населба. :mad:

Претходно го нагласив фактот дека црква нема од Соборен па се до Ѓорче.
Дали иницијативата за градење на црква во тој огромен дел, ти ја сметаш како мешање на политика у спорт, не ме занима два посто.
Кај бевте со бунење за мешањето на политиката коа се градеше дива џамија у Тафталиџе?
Ах, забораив... Опасно по живот е да се буниш неселективно. Ене ги распејани скопјани и остала диареја, знаат какви кваки на колата од архиепискотот има, али коа АлКаеда руши историски наследства и на нивно место гради саудијски архитектонски монструми, не само што ги нема да се бунат, него дома се пикаат у кревет и глаата си ја покриваат со јорган. За утре да дојдат и да ми пеат пред врата еве за вакви примери....

...Знам те пушко кад си пиштољ била.

Нерези , не Тафталиџе, да не се вреѓаме.

Па стварно срамота е ако не изградат црква. Бар на нив им текнало ако не на градоначалникот. Не една, пет нека изградат. Ниедна црква немаме во таа населба. :mad:
50 нека изградат. Нека го пополнат цел слободен простор у општина со цркви наместо со игралишта/паркинзи/нешто корисно, пошто нели - бог ќе ни ги реши сите тие работи.

50 нека изградат. Нека го пополнат цел слободен простор у општина со цркви наместо со игралишта/паркинзи/нешто корисно, пошто нели - бог ќе ни ги реши сите тие работи.

Па чекај бре малку, ниедна црква нема во општинава, нели е тоа добро а?

1. Карпош нема црква,ни една а не 50
2. тоа што за тебе е бескорисно,за друг може е корисно

Секогаш има две страни,секогаш.

Па чекај бре малку, ниедна црква нема во општинава, нели е тоа добро а?

1. Карпош нема црква,ни една а не 50
2. тоа што за тебе е бескорисно,за друг може е корисно

Секогаш има две страни,секогаш.
И глеам многу им е тежок животот на жителите, немаат леб да јадат заради тоа што немаат кај да се клањаат, така?
Или е малце поинаку?
Карпош заедно со Аеродром се најсредените општини во Скопје, па и во Македонија. Тоа што досега немаше црква не влијаеше НИКАКО на граѓаните. Се живеело толку години без црква, ќе се живее и понатаму. Особено заради фактот што за 20тина години во овие 2 општини верниците ќе бидат околу 20-30%.

И глеам многу им е тежок животот на жителите, немаат леб да јадат заради тоа што немаат кај да се клањаат, така?
Или е малце поинаку?
Карпош заедно со Аеродром се најсредените општини во Скопје, па и во Македонија. Тоа што досега немаше црква не влијаеше НИКАКО на граѓаните. Се живеело толку години без црква, ќе се живее и понатаму. Особено заради фактот што за 20тина години во овие 2 општини верниците ќе бидат околу 20-30%.

Абе и 2 % да останат,можат да изградат црква...граѓанско право е . Си бараат дозвола,ако му одобрат градат крај.. Абе чудна работа само цркви ви сметаат а никој не спомнува џамии.. црква се гради во посразмерни димензии и од далеку неможеш да ја видиш,а џамија можеш од 20 километра да видиш,тоа минарето ко ракета е.. прскајте прво против џамиите па послем против црквите..

Ново чудо ! Црква изградена во Карпош од навивачка група !
Стварно, можи некој да ми објасни која е потребата од градење на нови цркви ? Овие до сега не можат да престигнат со муштери/верници ?

Абе што толку ви пречи ако се изгради црква? Што е лошото кажете ми? И не ми мешајте требало паркинзи, игралишта итн....

Абе што толку ви пречи ако се изгради црква? Што е лошото кажете ми? И не ми мешајте требало паркинзи, игралишта итн....

Епа ај ти кажи, што ќе биде покорисно да се изгради: црква или игралиште? Децата у црква да не ќе играат баскет и фудбал? Или колите у црква да не ќе се паркираат?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom