ЧУМУ ФАКУЛТЕТ: Најбарани професии се продавачи, шивачи и келнери

• Креатор на темата Креатор на темата Stefus Corp.
  • Време на започнување Време на започнување

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
ЧУМУ ФАКУЛТЕТ: Најбарани професии се продавачи, шивачи и келнери

Од листата со 25 занимања за кои има најмногу слободни работни места, само за една професија - градежен инженер - треба високо образование

prodavnica-kasa.jpg
наплата каса во маркет (Фото: Телеграф.мк/Радован Вујовиќ)
Топ-пет најбарани професии во Македонија во моментов се продавачи, шивачи, келнери, магационери и чистачи. Ова го покажува статистиката за најбарани занимања на Агенцијата за вработување, која од неодамна е објавена на нејзината веб-страница.

avrm.jpg

АВРМ вработување (printscreen)
Покрај нив, на листата со најбарани занимања на Агенцијата за вработување следуваат подготвувачи на брза храна, градежни работници, градежни инженери, обезбедувачи на лица и на имот, возачи на такси, шивачи на текстил, возачи на товарни возила, комерцијалисти, готвачи, пекари, чевлари, комерцијалисти, работници во преработка на овошје и зеленчук, рачен пакувач итн.
waiter.jpg

(Фото: trivalleylifechurch.org)
Она што може да се забележи во листата со најбарани професии е дека речиси сите 25 објавени занимања се професии за кои не е потребно високо образование, односно за нив можат да се квалификуваат лица со средна стручна спрема. Само за професијата градежен инженер потребно е високо образование.
%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-12.jpg

Агенција, завод за вработување (Фото: Телеграф.мк/Влатко Перковски)
Кај најбараните професии најмногу слободни работни места има во професијата продавач – моментално се бараат 430, шивачи – 186, келнери – 173, магационери – 152, хигиеничари – 104, подготвувачи на брза храна – 101, градежни работници -101, градежни инженери – 99, обезбедувачи – 89, возач на такси – 76.
21.jpg

АВРМ вработување (printscreen)
Ако се разгледува статистиката по дејности на АВРМ, најмногу слободни работни места има во трговијата на големо и на мало – 1.232, преработувачка индустрија – 757, стручни, научни и технички дејности 284, објекти за сместување и сервисни дејности со храна – 271, транспорт и складирање – 218, градежништво – 172, финансиска дејност и дејности на осигурување – 102.
Со високо образование најмногу се бараат информатичари
Според Дарко Велков, директор на веб-страницата за посредување при вработување Вработување.ком, кога се разгледува побарувачката на работници со високо образование, најбарани кадри се информатичарите и архитектите.
darko-velkov-ekonomski.mk_.jpg

Дарко Велков, директор на Вработување.ком (Фото: Економски.мк)
- Дефинитивно ИТ-професиите предничат во побарувачката од страна на компаниите. Се бараат пе-ха-пе програмери, јава-програмери, систем-администратори. Градежната индустрија е во експанзија, така што се бараат архитекти и градежни работници. Од друга страна, сите индустрии сакаат да ја засилат продажбата, па компаниите бараат луѓе со добри меки вештини за продажба, на што може да се адаптираат работници од секоја струка – објаснува Велков.
HK9G1218.jpg

огласи за вработување (Фото: Телеграф.мк/Влатко Перковски)
Тој вели дека многу се барани и работниците во сервисните дејности со храна, односно оние занимања што се поврзани со дистрибуцијата, логистиката и магацините со храна.
Исто така, фабриките во слободните економски зони бараат оператори на лента, односно луѓе за мануелна работа во производство.
Најмногу работа во Скопје, воопшто нема во Крушево и во Демир Хисар
Според Агенцијата за вработување на Република Македонија, најмногу слободни работни места има во Скопје – 2.073, потоа во Куманово се бараат 201 работник, во Штип има 190 отворени слободни работни места, во Битола – 139, во Струмица – 107, во Охрид – 87, во Тетово – 86, во Кавадарци – 68, во Гевгелија – 49, во Ресен – 46.
%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-11.jpg

Агенција завод за вработување (Фото: Телеграф.мк/Влатко Перковски)
Помалку од пет слободни работни места во Македонија моментално има во градовите Дебар, Валандово, Македонски Брод, Кратово, Крива Паланка.
Два града со ниту едно слободно работно место се Крушево и Демир Хисар.
Според АВРМ, во ноември во Македонија имало 3.222 слободни работни места и 95.279 невработени.
(М.Б.Г./Телеграф.мк)

Најинтересно е што по 100тина апликации за работно место преку сајтот на АВРМ почнувајќи од септември па се до денешен ден, ниту еден работодавач не се јавил ни одговорил на апликацијата.
Се си мислам ујдурма ти е ова...

Јас поодамна сум убеден дека сите овие заложби на чумите кои во моментот глумат влада, во високото образование, се со цел вештачка и неодржлива хиперпродикција на високообразован кадар кој реално во државава нема никаква иднина.

Креирањето на ваква состојба нема за цел да привлече странски инвестиции, секоја со во просек 500 работни места, ниту пак претворање на Македонија во Силиконска Долина.

Хиперпродукцијата на високообразовани лица во државава има за цел да го забрза процесот на одлив на интелектуалци (одмакедончување), преку станување државјани на Бугарија (факт е дека најголем број се дипломирани млади) но и одселување по друга основа.

Цел: елиминирање на критичката маса во државава и полесно контролирање на останатата раја, а заради одржување на власт се` додека фирмата наречена ФИРОМ ДООЕЛ е подобна како перална на народни пари. Кога ќе се соголи до коска и последниот Македонец, фирмата од стечај ќе се раскрчми и подели помеѓу Татарстан и Шќипериа, а чумите ќе ги следат настаните на CNN од становите, вилите и апартманите далеку отаде Атлантикот.

Факултетското образование е во мода само и само заради вработувањата во јавна администрација.
Уште од штаб ги учат дека доволно е и шкљ факултет во Шипковица за вработување а и директорско место во администрација.
Нека ги замрзнат вработувањата и платите во наредните 5-6 години па ќе видите како се преполовил бројот на студенти.

A toa so gradeznite inzineri deka gi trazat e samo momentalno, vestacki e napumpana pobaruvackata za ovakov kadar dodeka se legaliziraat divogradbite. Sega ke fatat ubava para so toa elaboratite i posle fajront i ke pasat treva.
:tapp:

Потврдувам дека е таква ситуацијата, поради тоа што кога завршив факултет неможев да се вработам (не ме примаа никаде) година ипол, па конечно почнав да работам баш на струка, работев 2.5 години, па отиде компанијата во стечај.... па имав пауза од 1 година и кусур, па сега пак работам на позиција што бара факултет и максимално сум исфрустриран, незадоволен, секако недоволно платен, унакажан во секој поглед, а во истата фирма обичниот работник си кулира и одмора што се вели, а на крај ќе добие плата помала од мене за некои 1000 денари... Па да ти се плукнам во тие 1000 денари месечно, џабе факултетот, џабе фрлени пари, џабе потрошено време, џабе вложен труд...тоа никој никаде нема да ти го вреднува, дури и ако дојдеш до вработување. Да не стварам забуни имам завршено на Машински во Скопје, а постдипломски на ФПТН во Штип. Повторувам џабе трудот, џабе изгубено време, џабе фрлени пари, без факултет ќе бев посреќен, побогат, со повеќе работен стаж.

Не треба многу за да се направи работна група која професионално и навремено ке си ја заврши работата, проблебот се парите, наплатата, и рекетарите таканаречени институции (влада)

Исвари сума сумарим кур не бива од оваа држава, подалеку од овој јад..

Што лажат....... јас по завршувањето на средно се измачив 4 години за да најдам работа.... и тоа во Гостивар :)

денешниве млади поарно им е да шетаат по цел ден и да им бараат пари на родителите а кога ќе им речиш оди работи ќе ти речат кај одам јас за 10.000. јас лично имам работено на неколку места сум земал од 10.000 па нагоре и сум бил благодарен и толку што сум имал и никогаш не би пребирал работа

Немора факултет но знаење ДА.

А тие професии кои денес се барани не значи дека ќе биде така среднорочно или пак долгорочно.

И пазарот на трудот сепак еволуира но мене ме плаши фактот што се штанца неспособен кадар и тоа сведок сум на повеќе од еден примерок партиски положени испити и добиена диплома.

денешниве млади поарно им е да шетаат по цел ден и да им бараат пари на родителите а кога ќе им речиш оди работи ќе ти речат кај одам јас за 10.000. јас лично имам работено на неколку места сум земал од 10.000 па нагоре и сум бил благодарен и толку што сум имал и никогаш не би пребирал работа

Има некои што прибираат, но сигурно не е така со цела држава. Јас се согласувам и те поддржувам тоа што велиш да работиш ако нема друго барем колку да не им ствараш дополнителен товар дома, но сепак ова треба да биде привремено, а не на подолг план.

Од друга страна па некој вложил време, пари и труд во образование и сигурен сум дека никој не сака на долг работи рок за минималец, а за жал кај нас тоа е реалноста.

П.С Има одредени личности кои и не ги жалам т.е факултети кои уште пред пет години имаше премногу кадар и сеуште работат со полна пареа, а невозможно е сите да работат по струка ама тоа е тоа, жално е што има многу што завршуваат факултет колку да завршат факултет.
--- надополнето: 14 декември 2013 во 20:55 ---
П.С2 Сега се сетив што ми рече професорка во средно.
Порано беше учи го тоа што го сакаш, денес е учи за тоа што има работа.
За жал реалноста е таква и нема бегање.

имам неколку другари запишани на факултет што одат колку да им помине времето испитите од 1 година ги полагаат по 3 години, и со тоа што се запишани наоѓаат изговор за да не работат

а тоа што владава кажува дека невработеноста е намалена не е баш точно зошто според статистиката около 98% од завршените средношколци се запишуваат на факултет а порано после 18 год поголем процент биле под АВРМ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom