Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.

Во дебарско го користат ѕиздНекој праша зборот џизд (ѕид) каде го употребувале. Јас за првпат тој збор го слушнав од луѓе од Пустец![]()
A. Семенов, "Этимологическиј словарь русского јазыка", Москва, 2003, Издателство "јуНВЕС"[DOUBLEPOST=1427102258][/DOUBLEPOST]Ме интересира референцата за ваквото тврдење?
Пискул - богата реса која е поставена врз капата (најчесто од медитерански тип).
	- Кај нас "бостан" најчесто се употребува како местото каде се засадени лубеници и дини, но во некои региони значи и самиот плод.Bostan-Lubenica
Nakrkan-najaden/sit![]()
	ЗЕЕР = многу солено јадење,отрув солено
ЈАСЛИ = во шталата (КЛЕТОТ) место во вид на корито каде јаде стоката
КЛЕТ = штала
ЕНДЕК = канал (можеби турцизам)
БРАЗДА= канал за вода (помалечок)
Користи и во Бугарија, од таму доаѓа глаголот "зидам". Потеклото е старобугарско Се претпоставува дека е навлезено во старобугарскиот јазик од прабугарскиот. Зборот е многу стар и го има дури во шумерскиот јазик.Некој праша зборот џизд (ѕид) каде го употребувале. Јас за првпат тој збор го слушнав од луѓе од Пустец![]()
A. Се......................а дури во шумерскиот јазик.
бљуд - на старобугарски "блјудо" и "блјуд'", од старобугарскиот во 11 век поминува во старорускиот и во други словенски јазици
Ме интересира референцата за ваквото тврдење?
Ајде одма да провериме:A. Семенов, "Этимологическиј словарь русского јазыка", Москва, 2003, Издателство "јуНВЕС"
бразда - старабугарски произход,

Исто како мерси што е прабугарски а веројатно наполеон имал учител по бон тон од стара загора