Чудни македонски зборови

• Креатор на темата Креатор на темата anaveno
  • Време на започнување Време на започнување
Нешто што беше нај mindblowing за мене, е потеклото на извикот леле, објаснат како „бог Лел кој се призива од страдајуќи“. За богот Лел на руската википедија открив дека бил словеснки бог на љубовта и бракот.

Ауууууууууууу јако :drk::drk::drk::drk::drk::drk::drk::drk::drk:
На 10 книги прочитани за словенска митологија и религија ,првпат слушам за овој бог... (зашто 99% ја знаеме Весна како божица на пролет,љубов и убавина).
А за коренов и објаснувањето за зборов леле :cuc::cuc::cuc::cuc::cuc:

РЕП - опаш
КЛАДЕНЕЦ - извор
НАДЕНАТ - боцнат
НАКОЛНИК - проблематичен човек
КАТАДЕН - секој ден
ЧКРАПЈА - шкорпија
ШТУРО - неубаво осамено
ВРАГ - ѓавол
МАЏУР - циган кој збори албански
РУПА - дупка
АРНО - добро[DOUBLEPOST=1417798465][/DOUBLEPOST]ДРКАЏИЈА - :drk:

Зазор = внимание, предострожност
Вркнат = удрен, шлакнат.
Прусање = талкање, одење.
Дрмање = тресење

Зазор = внимание, предострожност
Вркнат = удрен, шлакнат.
Прусање = талкање, одење.
Дрмање = тресење
Pozor e vnimanie dodeka zazor e najmaloto rastojanie t.e. prostor pomegju dve nesta a pak lazor e najgolemoto rastojanie pomegu dve nesta

Кај нас почесто се користи “зазор“, отколку “позор“ кој пак повеќе се користи во српскиот јазик.
Инаку, основата и на двата е “-зор“ кој збор значи “гледање“. Има и некои варијанти на истиот збор со слично (исто) значење на “зор“ како на пример : “ЅИРкање“ (ЗИРкање), З’Ркање (втренчено гледање, понекогаш - воајеризам), ЏАРење (исто значење како претходното, само што буквата “Ѕ“ (З) се трансформирала во буквата “Џ“) и т.н.

Shtrek sto znaci? Kj nas go koristat mnogu kako levi pa na shtrek :D

Зврчка - компликација, зафрканција.
К’рлеж - вид инсект (и најчесто тип на човек).
Карамбол - превртување на кола, сообраќајна несреќа.

Баба ми по потекло е од село Крушје-Ресенско. Исто и таа ги изговара овие поими, со таа разлика што за црево вика ,,черево,,:) Во продолжение еве некој збор, што барем мене кога бев мал ми беа чудни. Ако има некој тука од тој крај ќе потврди.

Каруца- запрежна кола со погон на волови или коњ :D
Калејнца- бокал(мада и тој е малку чуден)
Капама- компир манџа
Шемше- чадор
Патати-компири
Можеби некои зборови што ги посочив ги има и претходно, касно палам:D

Има и еден НЛО збор што го имам слушнато, кој го употребува роднина на мој поранешен колега од охридско, а тоа е зборот ОНАДИ. Може да се користи во еднина,множина,машки,женски род, минато свршено,идно.....ама буквално секако. Пред извесно време ми текна дека тоа е еден вид француски клуч-алат кој се користи за било каков штраф :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom