Чуден/Чудна

• Креатор на темата Креатор на темата Мартин$
  • Време на започнување Време на започнување

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Ме интересира вашето мислење за изразот кој често го употребуваме: "чуден е" / ‘‘чудна е‘‘. Дали со тоа се мисли дека човекот е глупав, дали е тоа поради начинот на облекување, дали е според однесувањето, или? :toe:

Glupav vo nikoj slucaj. Cudno da se oblekuva da, spored odnesuvanjeto moze. Ima i drug izraz otkacen koj poveke preovladuva za odnesuvanjeto.

За се се употребува ама ко ќе кажат види го каков е чуден, на шо мислат најповеќе?:toe::)

Некој што е "изгубен случај" и во облека и во понашање и во изглед...... е чуден :)

„Чуден” за нешто што се разликува од нормалното, нешто кое тешко се опишува, кое не може да го сфатиме итн.
За секој пример е различно, зависи во која ситуација е употребен зборот.

Често го употребувам овој збор во секојдневниот речник:

чуден си ми-најчесто се однесува на блиска личност, која моментално сменила однесување и се гледа дека нешто не е во ред.

колку чудно-нешто што ќе ми се случи вон дневната „рутина”, невообичаено, понекогаш со негативна конотација.

ништо чудно- нешто што не ме изненадува ама баш ич, очекувана реакција.

Не го употребувам зборов за опис на физички изглед на личност, само за понашање.:)

Обично, “чуден човек“ се користи за човек којшто не се вклопува во мнозинството, па на луѓето им е чудно неговото однесување.

обично викам дека некој/а е чиден ако неговото мислење е поинаку и погрешно од останатите, иако греши тој сепак е убеден во своето мислење. чуден е оној кој е поразличен од останатите. тоа не значи декае глуп туку дека е поразличен само, а со тоа и чуден.

Чуден/Чудна во никој случај не би ми асоцирало со глуп/глупа далеку од тоа.Најверојатно би помислил дека чудно или чудна е доколку има необично однесување,движење,зборување итн.Облеката ми нема никакvo значење пошто денес во модава не се знае кој пие кој јаде :)

Според моите ”филозофски” :) размислувања чуден/чудна е некој/а кој стрчи од заедницата. Некако сите негови размислувања, постапки се различни од другите. Убеден е дека може да турни ѕид со глава.

Bree Martins,mnogu si cuden,ova e stvarno mnogu golem opst poim za da se komentira :smir: .

Cuden/na najcesto spored fizicki izgled, nacin na razmisluvanje...mn poznavam takvi :)

Чуден е секој оној што ќе предизвика запрепастена гримаса и чувство на збунетост кај мене со некоја негова постапка, или со самата негова појава.:)
Иако често за „нечудни“ нешта го употребувам тој термин...:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom