Чорби и супи

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Најголемиот дел од аромата на печурките е во тој тенкиот слој на површината, затоа и не треба да се мијат многу, подобро е да се протријат на местата каде има земја

Eve edna corba sto mu ja pravev na sin mi kako bebe , a i denes cesto mu ja prigotvuvam oti nea najmnogu ja jadi., a jas cesto ja dojaduvam:)
Mnogu e vkusna i brza:)

Potrebno e edno mlado tikve , sredna golemina
2 sredni kompiri,
brokula okolu 1/4 glavica,
zacini luk,magdonos, crn biber, vegeta
1 pavlaka 200 ml

Se stava na ogan voda okolu 1l da provrie , vo nea se renda tikveto , kompirite i se ostava edno 25-30 min da vari.Posle toa se dodava brokulata prethodno obarena sitno iseckana i se ostava da vari uste 10 min. Pred kraj se dodavaat zacinite po vkus i se dodava pavlakata razmatena so malku od tecnosta od corbata, se porovriva uste 5 min i se trga od ogan.
Em zdravo , em vkusno:)

Господ здравје да ти даде жено, вчера кога те прочитав овде ми текна на оваа супа по која се отепав од пребарување. Денес ми е готова и е превкусна :)

Супа со зеленчук

3 грста ситно сецкан праз
2 парчиња пашканат
2 моркови
2 јајца
1 зелена или црвена пиперка сецкана
2л. вода
2- 3 лажици зејтин
1 коцка супа
1 лажичка сол
1- 2 лажички мешан зачин ( свеж магдонос,црн бибер количина по вкус)
150 - 200 мл кисела павлака

Иструганите моркови, пашканатот, сецканата пиперка и празот ги ставаме во тенџере со водата. Додаваме сол, коцката за супа и зејтин. Откако добро се сварени морковите и пашканатот ги вадиме во сад и ги пасираме. Ги враќаме во тенџерето и додаваме мешан зачин. Вариме уште десетина минути.
Јајцата ги матиме со вилушка во подлабоко садче, ја додаваме павлаката. Промешуваме добро. Со црпка истураме од супата постепено по малку истовремено мешајки со вилушката. Потоа постепено по малку истураме во тенџерето цело време мешајки со црпка. Се додава црн бибер и свеж магдонос.

:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom