чатал (професионална изработка на чатали)

Јас прашував дали имаат црево од латекс за стегање вени за инфузии и сл.,никаде немаше,може толку и се разбираат...А може и ме видоа забегана сумлива фаца и не сакаа да ми дадат :D
Pobaraj urinaren kateter imash razni debelini...neka ti izvadat i odberi si...ne se skapi 50-60 denari.

Pobaraj urinaren kateter imash razni debelini...neka ti izvadat i odberi si...ne se skapi 50-60 denari.
50-60 Ама колку да должина и дебелина?Инаку ќе почекам да ми стигнат од ибеј 2 метри,ако стигнат,па после ќе видиме што ќе биде.

Супер тема, изгледа сите сме се дружеле со чаталот :D.

Ние ги правевме од дебела превиткана изолирана жица или од дрво. За оптегање мислам дека стававме гума од точак (можно е да грешам ама така ми се чини) а муниција ни беа пачки, како некој погоре што објави жица превиткана како потковица :D.

Со тие црвените топчиња од грмушка гаѓавме со метални цевчиња, што тепачки паѓаа кога ќе го здравиш некој или со чаталот или со црвенките :D

Супер тема, изгледа сите сме се дружеле со чаталот :D.

Ние ги правевме од дебела превиткана изолирана жица или од дрво. За оптегање мислам дека стававме гума од точак (можно е да грешам ама така ми се чини) а муниција ни беа пачки, како некој погоре што објави жица превиткана како потковица :D.

Со тие црвените топчиња од грмушка гаѓавме со метални цевчиња, што тепачки паѓаа кога ќе го здравиш некој или со чаталот или со црвенките :D
Мислиш на бобинки?Ние се пукавме со сламки и со топчиња од липа.

Мислиш на бобинки?Ние се пукавме со сламки и со топчиња од липа.

Да, имавме едни грмушки со црвени плодови како топчиња и ги пукавме со метални цевчиња што ги издувувавме со уста како Индијанците во Амазонија, не болеше многу ама не беше пријатно кога ќе те погодат иако имаа домет од само 4-5 метри :)

како и сите области што напреднаа исто и ова, веќе чаталот го сметаат за оружје во повеќето земји. на пример американците веќе го направија оружје за лов на крупен дивеч, и тоа со многу лесна надоградба што е многу практично и не зафаќа простор и е лесно за носење. еве некои видеа како може да се направи и која е моќта !!! https://www.youtube.com/watch?v=n9vvX5B3KIw

https://www.youtube.com/watch?v=FTCCSMOz3-o

https://www.youtube.com/watch?v=engzMB7Lk94

Последно уредено:
како и сите области што напреднаа исто и ова, веќе чаталот го сметаат за оружје во повеќето земји. на пример американците веќе го направија оружје за лов на крупен дивеч, и тоа со многу лесна надоградба што е многу практично и не зафаќа простор и е лесно за носење. еве некои видеа како може да се направи и која е моќта !!! https://www.youtube.com/watch?v=n9vvX5B3KIw

https://www.youtube.com/watch?v=FTCCSMOz3-o

https://www.youtube.com/watch?v=engzMB7Lk94
Без да кликнам и отворам некое видео мислам дека станува збор за sling bow така?

Без да кликнам и отворам некое видео мислам дека станува збор за sling bow така?
Da da tokmu taka, sigurno ste gledale po youtube, ne znam kolku tuka se lovdjii no e mnogu dobro oruzje za amateri no i za profesionalci, sto e mnogu smrtonosno vo raka na profesionalec. Moze da se koristi i za ribolov isto taka. Zimoto kupiv streli no za zal, ja vidovte slikata !!!

Со ништо во животов не ме бивало колку што ме бивало со чатал. Дали мал на пачки или голем со камења, лагери, џамлии, неприкосновен бев. Од балкони, од заседи, луѓе, коли, кучиња- све живо плачеше од мене...
Се додека еден ден кога претераа поплаките и не заиграа шамарите по дома и властите ми ја избија засекогаш оваа пасија.

Da da tokmu taka, sigurno ste gledale po youtube, ne znam kolku tuka se lovdjii no e mnogu dobro oruzje za amateri no i za profesionalci, sto e mnogu smrtonosno vo raka na profesionalec. Moze da se koristi i za ribolov isto taka. Zimoto kupiv streli no za zal, ja vidovte slikata !!!
Па имаш твои чатали, стави го латексот таму или пак направи си само за фллање стрели. 10x10цм шпер плоча, 5мин. со убодна пила и готово, барем јас да не ти кажувам како :).

Па имаш твои чатали, стави го латексот таму или пак направи си само за фллање стрели. 10x10цм шпер плоча, 5мин. со убодна пила и готово, барем јас да не ти кажувам како :).
знам јас многу убаво како треба, но немам такви ластици. треба потешки ластици да се стави (heavy duty) a такви немам. гледав по нет страните, многу се ретки а и се многу скапи !!!

знам јас многу убаво како треба, но немам такви ластици. треба потешки ластици да се стави (heavy duty) a такви немам. гледав по нет страните, многу се ретки а и се многу скапи !!!
Има на рекпама5 ластици замо што не знам дали се од латекс. Барај за фитнес нешто такво, само што тие се мноху широки.

Тука беше главниот влез во чаршијата која тогаш беше „наша“ и имаше скопска душа.Тука водеше главната улица од Железничката станица па се до касарните.А да касарните на скопското Кале на кој добро се сеќавам и на многуте војници.Баш тие војници беа и чести посетители на ова паркче пред ЦК,да одморат малку со својте роднини кој им дошле на посета.Ова паркче беше и мој двор,бидеиќи тука речиси во него го поминав детството.Имаше некој грмушки со бели топчиња па ние деца (маалски копиљи) правевме чатали и со тие топчиња ги мававме маалските девојчиња.Ама и ова колку да се знае,правевме и мали чатали со жила од ластик од „јојо“ и муниција од тенки бакарни жички,завиткани како потковица.И приквечер а некогаш и дење,сокриени на ивица од ова паркче пред ЦК што гледа кон чаршијата ги гаѓавме нозете на жените.Која како ќе помине ќе се зачеша како комарец да ја каснало а тек после ќе примети дека хулахопките и се скинати.Во ова паркче почесто би рекол и секојдневни имаше и по некоја сама жена - „ лесна жена“,Такво ли беше местото,дали поради војската или близина на автобуската станица и чаршијата.На една и се сеќавам и ќе ја опишам во скопските легенди - легенда беше.
-----------------------
еве јас што сум напишал за тој ЧАТАЛ, како сум го употребувал пред половина век. (во темата Еврејското маало во мојте сеќ...)

Темава е за ПРОФЕСИОНАЛНО изработување на чатали, освен првото, сите мислења се оф топик, така што темава оди во канта. :icon_mrgr: Не, баш убаво што има луѓе што го поддржуваат овој ,,СПОРТ'' и што сакаат да си ги вратат спомените и да споделат како пораснале. Јас имам 20 години и до ден денес си играам со вакви работи, во меѓувреме ме прават не здрав бидејќи сум си играл како мало дете, ама кој ги ферма, ретко кој знае дека чаталот, а и самострелот (со кои си играм :)) се е смртоносни оружја.. Супер тема, не знаев дека ќе има волку луѓе кои за добро пишуваат и не се прават паметки за тоа ,,каква глупава тема сте отвориле'' или некој од повисоките да ја избриши како што ја избришаа мојата тема ,,Slinging''...

Еве ја мојата вечерашна изработка. Дрвото е од поодамна изработено, а латексот конечно после 2ипол месеци стигна од ибеј (исто и парите ги вратија:нинџ:)
SAM_0627.JPG

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom