Целта ги оправдува средствата?

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Целта ги оправдува средствата...Ама зависи до колкави граници се оди со средствата..Се додека се во согласност со моралните,а воедно и со законските норми,тогаш зошто да не...А ако излезиш надвор од тие граници тогаш треба и да се запрашаш дали ти е тоа целта што сакаш навистина да ја оствариш,и дали истата вреди за сите тие жртви...И нормално јас би ги оправдала средствата заради мојата цел,затоа што секогаш имаш повеќе опции да одбереш за да стигниш до целта,а јас никогаш не би одбрала да стигнам до нешто,кога знам дека на некој свесно и намерно го повредувам....

Значи, секоја цел си ги оправдува средствата, посебно во свет во каков што живееме денес. Секој прегазува секого, и воопшто не му е гајле што направил. Па зашто би ми било гајле и на мене...Едноставно го постигнувам тоа што го сакам, или она кое што според мене мислам дека би било подобро да се случи како примерот да убиеш 1 за да спасиш 10...Никој не кажа дека треба одма да пресудуваме, но ако веќе нема друг начин да ги спасиш тие 10, па зашто да не би го убил тој еден... Како и да е...Дали средствата се позитивни или негативни, целта е секогаш постигната а средствата оправдани...
Факт е дека сите во денешно време живеат со ова размислување...

Spored mene celta gi opravduva sredstvata samo ako so niv ne povreduvame namerno nevini licnosti.

Зависи во која ситуација..неможе човек да убиеш за да стасаш до целта!

Il fine giustifica i mezzi - Nicolo` Machiavelli -крајот(целта) ги оправдува средствата реченица цинична и без скруполи во буквална смисла... ама ова е кажано од политички гледан аспект,Мachiavelli во il principe зборува за моќ за средствата за да ја придобијат таа моќ и за да ја задржат. il principe за Machiavelli е предмет за совршенство кое што мора да ја докаже целата своја крепост. Вредноста на оружјето и останатите квалитети на Владата за задржување на властта. останатото го кажа Никола и се согласувам со него ... IL FINE NON GIUSTIFICA I MEZZI ... ако сакаш да направиш зло па да се искупиш со оваа реченица ... крајот ѓи оправдува средствата во концептот на Маchiavelli во изградувањето на државата на властта затоа што луѓето тогаш во тоа време живееле во така наречено stato di natura - превод буквален природна држава немале ни закони ни влада ни почит ништо. Барајќи излез од оваа ситуација Machiavelli тврди дека целта ги оправдува средствата со цел да се изгради држава да има правда да има закони

Лимитот е само личната совест. Таа може се да расипе.
Кога ќе го вратам филмот ме пече совеста што не сум се потрудил повеќе.

Ако треба ќе те киднапирам, малечка!

никола макевијавели...мхм за некои работи да али за некои ако сакаш и гол соблечисе нема и нема

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom