Царина

• Креатор на темата Креатор на темата MartinTV
  • Време на започнување Време на започнување
Незнам дали е за овде али да си прашам

Сакам да земам циркулар машина од германија , машината е некаде околу 300е.Колку би ме коштало да ја пренесам до мк? машината е тешка 40кг. дали истата подлежи на царински давачки пример ако ми ја пратат по пошта и како се сето тоа одредува колку? дали има некој такво искуство, сум цул дека до 300е не подлези на царина . ако некој знае да ми објасни или да ми препорача како најлесно би ја добил во Македонија . Поздрав

Не само царина тука ке платиш и шпедиција,лежарина и остали трошкови преку DHL највероватно ке иде

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Незнам дали е за овде али да си прашам

Сакам да земам циркулар машина од германија , машината е некаде околу 300е.Колку би ме коштало да ја пренесам до мк? машината е тешка 40кг. дали истата подлежи на царински давачки пример ако ми ја пратат по пошта и како се сето тоа одредува колку? дали има некој такво искуство, сум цул дека до 300е не подлези на царина . ако некој знае да ми објасни или да ми препорача како најлесно би ја добил во Македонија . Поздрав

Не знам колку е кабаста машината, нешто мало како бормашина или бајаги поголемо? Ако порачуваш како приватно лице секако ќе платиш царина, мислам дека лимитот е до 50 евра за без царина. Ако порачуваш како фирма за потекло од ЕУ мислам дека не се плаќа царина ама ќе платиш транспорт (тоа и во првиот случај како поштарина) и данок.

Не знам колку е кабаста машината, нешто мало како бормашина или бајаги поголемо? Ако порачуваш како приватно лице секако ќе платиш царина, мислам дека лимитот е до 50 евра за без царина. Ако порачуваш како фирма за потекло од ЕУ мислам дека не се плаќа царина ама ќе платиш транспорт (тоа и во првиот случај како поштарина) и данок.
Значи машината е циркулар за дрва од оние со постолје, голема е колку две пивски гајби, тешка 40кг,.Значи ја купувам од приватно лице кој треба да ми ја испорача до мк, е сега незнам ако ја пушти по пошта ке треба да платам поштарина па во мк и царина , е сега ако испадне да дадам плус уште 100е не ми се исплака многу е. покасно ке пустам и слика

Значи машината е циркулар за дрва од оние со постолје, голема е колку две пивски гајби, тешка 40кг,.Значи ја купувам од приватно лице кој треба да ми ја испорача до мк, е сега незнам ако ја пушти по пошта ке треба да платам поштарина па во мк и царина , е сега ако испадне да дадам плус уште 100е не ми се исплака многу е. покасно ке пустам и слика

За 40 кг ќе платиш „дебела“ поштарина планирај барем 60-70 евра плус царината, во секој случај ќе ти дојде околу 400 евра или нешто поскапо.

Вака сега, земав еден циркулар од германија на насата граница не е пријавен на прашанје од цариникот дали имаш нешто да пријавиш. Ми прави записник и ми ја одзема робата , дали има некако шанси да си ја земам ?

Вака сега, земав еден циркулар од германија на насата граница не е пријавен на прашанје од цариникот дали имаш нешто да пријавиш. Ми прави записник и ми ја одзема робата , дали има некако шанси да си ја земам ?
Имаш ако си ја платиш царината ,ке треба да доставиш фактура или сметка па така ке ти биде исрачуната и царината

Имаш ако си ја платиш царината ,ке треба да доставиш фактура или сметка па така ке ти биде исрачуната и царината
Значи вака Мишко, На ГРАНИЦА шоферот не ја пријавил и при преглед му ја одземале и робата е задржана воцарина , вчера бев во царина во складот и ми велат сеуште не е стигната ,, службеничката ми вика тешко да ја земеш, прво се формирала комисија и со мое присуство се одлучувало дали ке ми ја дадат, ама вика тешко да си ја земеш, а иначе има фискална од каде е купена и колку пари, проблемот е сега што се нафаќам да платам и царина и казна и не ми ја дават, ако знаш како молам помош, поз се најдобро

Тоа ти е класичен аматерски шверц. :D Од сите транспортери, ти него ли го најде.. по твои инструкции ли не ја пријави машината ??? :D

Еден мој познаник имаше слична дешавка пред 6-7 години. Во камион со кондури и кожен материјал, заборавил да даде документи т.е. да пријави дел од робата. При проверка, откриена е робата која не ја пријавил, не дал документи. Казна 3200 евра мислам беше. :D

Ај баш пиши што како ќе се реши случајов..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom