Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
не се снаоѓам баш добро на нивната страна,има ли калкулатор за внес на автомобил и да израчуна колку царина се плаќа за истиот?До 22 евра не се плаќа ништо, мада има ситуации кога и над тоа прогледуваат низ прсти, зависно дали му дала жената ноќта на цариникот или морал да врши мануфактурна обработка.
Еве ти ценовник од царина, водич за царинење:
http://customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=120
Ова ни да не ви паѓа ни на памет. За 500-1000 денари што ќе ги заштедите, се одговара кривично.Јас имам другарче нарача процесор од алиекспрес за 100 долари, до дома му го донесоа за 5 ебани дена преку хонконг пост и не плати дури ни достава, а јас месец дена си чекав мултиметар кој чинеше околу 60 долари, го преправив малку принтскринот да биде 38 долари, и на пратката стоеше истата цена, и дури и на тој начин ми фукнаа 700 денари царина, од кои 100-200 само за препакување и некои таму поштенски давачки. Си викам ех животе, ти неисправен џоистику![]()
Од Алиекспрес на сите пратки ја намалуваат вредноста затоа што кинезите не се плашат од ништо. Јас англичаните ги молев да ми спуштат 2 евра на декларацијата тие не сакаа.Ова ни да не ви паѓа ни на памет. За 500-1000 денари што ќе ги заштедите, се одговара кривично.
Си имал среќа дека цариникот не сакал да се замара.
Знам дека кинезите ја намалуваат цената, тоа е пракса кај нивОд Алиекспрес на сите пратки ја намалуваат вредноста затоа што кинезите не се плашат од ништо. Јас англичаните ги молев да ми спуштат 2 евра на декларацијата тие не сакаа.
Јас не поднесувам ништо, во пратката има фактура и кога ја проверуваат во пошта/царина автоматски се пресметуваат даноците. Потоа одиш во пошта да ја земеш пратката и таму ги плаќаш давачките што ти ги пресметале.Знам дека кинезите ја намалуваат цената, тоа е пракса кај нивМуабетот ми беше да не се поднесува лажна фактура доколку пратката заглави на царина, пошо лесно може да се открие реалната цена на пратката.
Ова ни да не ви паѓа ни на памет. За 500-1000 денари што ќе ги заштедите, се одговара кривично.
Си имал среќа дека цариникот не сакал да се замара.