Cardsharing

• Креатор на темата Креатор на темата mastermkd
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 април 2010
Мислења
6
Поени од реакции
0
Moze li na forumov da sobereme mislenja i da pocneme so razmena na linii za cardsharing, a i da im pomogneme na onie koi ne se upateni i plakaat za koristenje na serveri. Gi povikuvam site koi imaat iskustvo okolu ovaa tematika da se vklucat. Pozdrav

Moze li na forumov da sobereme mislenja i da pocneme so razmena na linii za cardsharing, a i da im pomogneme na onie koi ne se upateni i plakaat za koristenje na serveri. Gi povikuvam site koi imaat iskustvo okolu ovaa tematika da se vklucat. Pozdrav

Прво пиши објасни што е тоа cardsharing ,за што се користи ,каде се користи ,каков е квалитетот и слично ....затоа што 80% во државава незнаат ....за да не се повторува истото прашање во следните постови мислам дека најдобро е на почеток од темава да се објасни тоа погоре што го пишав. :salut:

јас немам некое големо искуство, но со оглед на тоа што деновиве треба да монтирам сателитска, со задоволство очекувам да се развива темава :vozbud:

Cardsharing pretstavuva razmena na karticki za gledanje na satelitski kanali. Moznost za vakvo nesto imaat risiveri koi sto imaat moznost da se priklucat na mreza t.e internet, takov e na primer Dreambox-ot, a voedno e i najpoznat kaj nas, megutoa ima i drugi proizvoditeli so vakva moznost. Za cardsharingot se zboruvase vo temata SATELITSKA ANTENA, a bidejki toa e poopsta tema , bi sakal da ja odvoime temava kako posebna.Vo temata imase dobri objasnuvanja za podesuvanje na CCCAM (toa e alatka koja ovozmozuva cardsharing na dreambox-ot), medjutoa nemase razgovor okolu menuvanje na clinii (serveri). Znaci pokratko:

Cardsharingot ovozmozuva besplatno gledanje na site satelitski kanali so razmena na besplatni serveri pomegu korisnicite. Inaku kaj nas za cardsharing onie sto go prodavaat sheringot go naplakaat okolu 100 evra godisno, a seto toa mozeme da go napravime besplatno ako se zdruzime vo pogolema mreza.

Pozdrav do site, ocekuvam dobar razvoj na ovaa tema

Mastermkd, moze li da mi odgovoris na mojot posleden post na temata Satelitski Anteni, bidejki sakam da kupam dreambox pa potoa aktivno bi se vklucil i vo ovaa tema.

Jas imam DM500 i ne bi znael da ti kazam, nemam iskustvo so drugi risiveri. Pozdrav

BI ve zamolil da se zadrzime samo na postavenata tema , zatoa otvoriv posebna tema nadvor od SATELITSKA ANTENA za da mozeme da zboruvame samo za CARDSHARING. Pozdrav do site

Ај од почеток па некои работи да станат по јасни за оние кои не разбираат многу во оваа проблематика.
Ке појаснам некои основни работи.
Cccam е вид на softcam. Softcam е софтверски cam, а cam (Conditional aces module) е ова:
Код:
http://en.wikipedia.org/wiki/Conditional_Access_Module
Тоа е парче на хардвер во кое се вметнува smart card т.е картица за отварање на кодирани канали.
Softcam-от емулира хардверски cam и уште се вика емулатор.
Значи Cccam е програма која врши функција на тоа парче хардвер. Останати програми кои ја вршат оваа функција се пр. Gbox, vPlug, s2Emu итн.
Во моментов сеуште е можно во тој softcam да се вметне клуч и да се гледаат кодирани канали. Но напредуваат "клучарите" со нови начини на кодирање тоа и не пали така лесно, освен некои пакети (Bulsat, Kingston, Canal+NL и DigiTv) и поединечно некои канали кои не се во некој пакет. Само овие се емулаторски гледиви. На последниот бргу му се ближи крајот.
Затоа сега softcam-овите вршат поинаква улога, а тоа е кардшерингот. Што е тоа.
Јас имам некоја картица која ми отвара некој пакет. Преку интернет вршам размена со некој друг. Тој може да ја прима мојата картица (се разбира мојата картица и понатаму работи), а јас ја примам неговата. Мрежата бргу се шири, па така јас можам да примам картици од колегите на партнерот и обратно, па бројот на пакети кои можат да се отворат експлицитно расте.
Едноставно речено softcam е софтвер кој овозможува пиратско гледање. Тој го заменува хардверскиот cam, а и картиците на горе споменатиот начин. Оние кои немаат никаква картица можат да се спојат на некој сервер, но за тоа се наплатува.
Емулација може да значи и емулација на самата картичка:
Код:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_...rd_terminology
Но тоа веќе не работи (тоа беше одамна, сега емулаторот воглавно е softcam).
Кога ќе видите дека некој приемник има "интерна емулација" (такви се повеќето наши ресивери), значи дека во него постои firmware кој во себе има некаков softcam, па вие само го (ги) впишувате кличот(евите) и на тој начин отвора некои програми т.е. ГИ ОТВОРАЛ. Мислење е дека постојаните клучеви и auto updete сервери се готови, затоа што ќе нема повеќе пиратски гледиви пакети преку емулатор.
И на крај, тука е Кардшерингот, а кој ќе го забрани.

imate upatstvo so sliki kako se mesti cardshering vo drugata tema za satelicki anteni.pozz od mene.

Back
На врв Bottom