C/C++

Член од
14 септември 2013
Мислења
86
Поени од реакции
19
Здраво, пак јас. Имам задача и не знам што е проблемот зошто не работи.Треба да внесувам броеви,да ги собирам актуелниот и претходникот и ако сумата им е парна ,да ги печатам. Вака го напишав кодот, но не сака нешто. Што би можело да биде проблемот?
Код:
#include<stdio.h>
int main()
{
    int broj,prethoden,nov,suma;
    printf("Vnesuvajte broevi:");
    scanf("%d",broj);
    prethoden=broj;
    while(scanf("%d", &nov))
    {
            suma=0;
            suma=prethoden+nov;
            if(suma%2==0)printf("%d %d",prethoden,nov);
            prethoden=nov;
 
    }
    return 0;
}
 
Член од
28 август 2013
Мислења
1.162
Поени од реакции
1.904
Здраво, пак јас. Имам задача и не знам што е проблемот зошто не работи.Треба да внесувам броеви,да ги собирам актуелниот и претходникот и ако сумата им е парна ,да ги печатам. Вака го напишав кодот, но не сака нешто. Што би можело да биде проблемот?
Код:
#include<stdio.h>
int main()
{
    int broj,prethoden,nov,suma;
    printf("Vnesuvajte broevi:");
    scanf("%d",broj);
    prethoden=broj;
    while(scanf("%d", &nov))
    {
            suma=0;
            suma=prethoden+nov;
            if(suma%2==0)printf("%d %d",prethoden,nov);
            prethoden=nov;
 
    }
    return 0;
}
Код:
#include<stdio.h>
int main()
{
    int broj,prethoden,nov,suma;
    printf("Vnesuvajte broevi:");
    scanf("%d",&broj);// Имаше испуштено &
    prethoden=broj;
    while(scanf("%d", &nov))
    {
            suma=0;
            suma=prethoden+nov;
            if(suma%2==0)printf("%d %d",prethoden,nov);
            prethoden=nov;
 
    }
    return 0;
}
 
Член од
14 септември 2013
Мислења
86
Поени од реакции
19
Код:
#include<stdio.h>
int main()
{
    int broj,prethoden,nov,suma;
    printf("Vnesuvajte broevi:");
    scanf("%d",&broj);// Имаше испуштено &
    prethoden=broj;
    while(scanf("%d", &nov))
    {
            suma=0;
            suma=prethoden+nov;
            if(suma%2==0)printf("%d %d",prethoden,nov);
            prethoden=nov;
 
    }
    return 0;
}
Оф, фала многу, ич не ни приметив дека нема :))


CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it


CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
 

FeliXxX

Нинџа
Член од
27 април 2010
Мислења
808
Поени од реакции
281
да не тражам назад во темата ,ако ја има некој книгата со основите на С++ нека ја постира или да ми ја прате во пп
највеке ми треба да ги прочитам библиотеките кој се користат и командите скратеници бидејки за друго имам искуство од другите програмски јазици, фала
 
Член од
12 август 2010
Мислења
2.892
Поени од реакции
904
Прашањава се со заокружување повеќето, за прва година, ако може мала помош од некој ако знае?
 

0C0FFEEBABE

Bsc. Sc.
Член од
6 јули 2008
Мислења
4.974
Поени од реакции
1.561
Прашањава се со заокружување повеќето, за прва година, ако може мала помош од некој ако знае?

A те мрзи да ги напишеш, искомпајлираш и да го видиш резултатот? Мислам, глупо е некој да денгуби за ваква работа, што сам можеш да ја завршиш за 20 минути.
 
Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
803
Прашањава се со заокружување повеќето, за прва година, ако може мала помош од некој ако знае?
Како што ти кажаа, ова можеш за кратко време самиот да го сработиш со пишување на кодот. Ова е материјал за прв колоквиум (а претпоставувам дека си почетник во програмирањетo) којшто сериозно треба да се сработи за да се добие некаква основа/логика за програмирање. И јас сум го поминал ова (најверојатно се работи за колоквиуми од угд), така да внимавај, бидејќи познавајќи го професорот знам дека многу често дава задачи со некои скриени финти во нив. Еве пример група 2, првата задача, ќе добиеш резултат 2.75 и ќе се чудиш каде е проблемот (затоа што го нема како понуден) а всушност она што треба да го приметиш е дека променливата Х е од тип интеџер па ќе ја прима само целобројната вредност т.е. 2.
 
Член од
12 август 2010
Мислења
2.892
Поени од реакции
904
Не е за мене ова, не студирам јас, за другар мој е на електро шо студира. Во секој случај фала. :)
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
78.114
Поени од реакции
164.709
вакво нешто почнале на електро да даваат???
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
78.114
Поени од реакции
164.709
И ја тоа се прашувам. Ако е вака ова е вистинскa 'cry for students' ситуација.
некако не ми изгледа логично зошто предметот таму се вика Програмирање и алгоритми, ова е основи на програмирање. Да не е ова оној техничкиот во Битола?
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
21.990
Поени од реакции
32.709
Овие прашања ги даваа пред 6 години кога јас бев 1 год. Барем да се потрудеа да ги сменат. :icon_mrgr:
Начин на решавање нека бара во вежбите таму има вакви слични задачи.
 

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
10.844
Поени од реакции
8.467
некако не ми изгледа логично зошто предметот таму се вика Програмирање и алгоритми, ова е основи на програмирање. Да не е ова оној техничкиот во Битола?
Не ми го навредвај факултетот !
Не е Битола ова сигурно :)
 
Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
803
некако не ми изгледа логично зошто предметот таму се вика Програмирање и алгоритми, ова е основи на програмирање. Да не е ова оној техничкиот во Битола?

Можно е да е техничкиот во Штип, гледам и таму имаат основи на програмирање во прв семестар.
 

0C0FFEEBABE

Bsc. Sc.
Член од
6 јули 2008
Мислења
4.974
Поени од реакции
1.561
Тестот беше ваков и на електро по СП, ама тестот, не колоквиумот. Ова колоквиум пишува..
 
На врв Bottom