- Член од
- 25 март 2012
- Мислења
- 40
- Поени од реакции
- 6
•#include<iostream>
•using namespace std;
•int main()
•{
•int n;
•cout<<"Vnesi broj od 1 do 12"<<endl;
•cin>>n;
•
•switch
•{
•case 1:
•cout<<"Januari"<<endl;
•break;
•case 2:
•cout<<"Februari"<<endl;
•break;
•case 3:
•cout<<"Mart"<<endl;
•break;
•case 4:
•cout<<"April"<<endl;
•break;
•
case 5:
•cout<<"Maj"<<endl;
•break;
•case 6:
•cout<<"Juni"<<endl;
•break;
•case 7:
•cout<<"Juli"<<endl;
•break;
•case 8:
•cout<<"Avgust"<<endl;
•break;
•case 9:
•cout<<"Septemvri"<<endl;
•break;
unsigned int N; //golemina na niza
int mn=1; //vkupniot proizvod
cout<<"Kolicina na broevi koi ke se pomnozat:\n";
cin>>N; //vnesi ja goleminata
int niza[N]; //deklariraj niza so golemina N
cout<<"Vnesi gi broevite\n";
//so for-ot se resava problemot
for(unsigned int i=0;i<N;i++) //povtoruvaj se do N
{
cin>>niza[N]; //vnesi
mn=mn*niza[N]; //pomnozi so mn
}
cout<<"Rezultatot e\n";
cout<<mn;//ispecati rez i kraj
нема некое решение со switch? Фала инаку! И што ни означува unsinged int N дали може и тоа да се замени само со int?@ Довичински -
Код:unsigned int N; //golemina na niza int mn=1; //vkupniot proizvod cout<<"Kolicina na broevi koi ke se pomnozat:\n"; cin>>N; //vnesi ja goleminata int niza[N]; //deklariraj niza so golemina N cout<<"Vnesi gi broevite\n"; //so for-ot se resava problemot for(unsigned int i=0;i<N;i++) //povtoruvaj se do N { cin>>niza[N]; //vnesi mn=mn*niza[N]; //pomnozi so mn } cout<<"Rezultatot e\n"; cout<<mn;//ispecati rez i kraj
Ne znam na sto tocno mislis...нема некое решение со switch?
switch (znak) {
case '+':
soberi ();
break;
case '*':
pomnozi ();
break;
default:
cout << "Ne znam nisto drugo osven sobiranje i mnozenje" << endl;
break;
}
unsigned int oznacuva int bez znak odnosno pozitiven broj ili 0.И што ни означува unsinged int N дали може и тоа да се замени само со int?
Колега да те поправам на неколку места. Првата забелешка што ја имам е во декларацијата на низата. Мислам дека неможе да се декларира обична низа чијашто големине ќе се одреди при извршувањето. Постои динамична низа којашто користи делови од генеричко програмирање, но мислам дека не се бара тоа на нивото на задачата. Втората забелешка што ја имам е коментарот после for циклусот. Циклусот според условот којшто е зададен повторува N пати, но од 0 до N-1 вклучително. Третата забелешка е за двете линии внатре во циклусот, наместо i си ставил N.@ Довичински -
Код:unsigned int N; //golemina na niza int mn=1; //vkupniot proizvod cout<<"Kolicina na broevi koi ke se pomnozat:\n"; cin>>N; //vnesi ja goleminata int niza[N]; //deklariraj niza so golemina N cout<<"Vnesi gi broevite\n"; //so for-ot se resava problemot for(unsigned int i=0;i<N;i++) //povtoruvaj se do N { cin>>niza[N]; //vnesi mn=mn*niza[N]; //pomnozi so mn } cout<<"Rezultatot e\n"; cout<<mn;//ispecati rez i kraj
Ристо по тоа што го кажа изгледа ја знаеш постапката за решавањето на задачата па ако го знаеш C++ кодот напиши го . Се малтретирам деновиве со неа и незнам веке што да правам. Незнам што да правам за утре ми е задчатаКолега да те поправам на неколку места. Првата забелешка што ја имам е во декларацијата на низата. Мислам дека неможе да се декларира обична низа чијашто големине ќе се одреди при извршувањето. Постои динамична низа којашто користи делови од генеричко програмирање, но мислам дека не се бара тоа на нивото на задачата. Втората забелешка што ја имам е коментарот после for циклусот. Циклусот според условот којшто е зададен повторува N пати, но од 0 до N-1 вклучително. Третата забелешка е за двете линии внатре во циклусот, наместо i си ставил N.
Ристо
Не се малтретирај човек, тоа ти што го викаш не е можно. Со switch не може да се најде сума (или производ .. што и да е) Операторот switch е форма на операторот if - else if. Нема логика со if - else да решиш задача од овој тип. Да не ти е кажано со нешто друго, потсети се убаво, да не е рекурзија или некаков ограничен циклус....Се малтретирам деновиве со неа и незнам веке што да правам. Незнам што да правам за утре ми е задчата![]()
Ако не со switch како може да се реши задачата?Ако знеш да ја напишеш програмата темолам напишија со било кој тип за утре ми е. Јас Незнам ни како да се пресмета производ на N броевиНе се малтретирај човек, тоа ти што го викаш не е можно. Со switch не може да се најде сума (или производ .. што и да е) Операторот switch е форма на операторот if - else if. Нема логика со if - else да решиш задача од овој тип. Да не ти е кажано со нешто друго, потсети се убаво, да не е рекурзија или некаков ограничен циклус.
Ако не со switch како може да се реши задачата?Ако знеш да ја напишеш програмата темолам напишија со било кој тип за утре ми е. Јас Незнам ни како да се пресмета производ на N броеви
#include <iostream>
using namespace std;
int main(int argc, char * argv[])
{
int n, proizvod=1;
cout << "Vnesete go brojot na mnoziteli, n=";
cin >> n;
for(int i = 0; i < n; i++)
{
cout << i+1 << "-ot mnozitel e: ";
int mnozitel;
cin >> mnozitel;