Бугарски ЛЕВ

• Креатор на темата Креатор на темата LiverpoolFC
  • Време на започнување Време на започнување

LiverpoolFC

Captain Fantastic!
Член од
10 ноември 2007
Мислења
864
Поени од реакции
15
Имам едно прашање... имам Бугарски левови дома, од кои на едните ( 20ките ) пишува година 1972 на парата, а на другите ( 100ки и 200ки ) пишува 1992 год... ги најдов забутани па би сакал да прашам дали важат и доколку не важат дали сепак можат да се сменат нешто слично на марките во денешно време.. Имаат портокалова боја некаква, бојата на парите.

П.С. Незнаев кај да го сместам па го ставив тука.. преместувајте ако треба што треба правете.

Имам едно прашање... имам Бугарски левови дома, од кои на едните ( 20ките ) пишува година 1972 на парата, а на другите ( 100ки и 200ки ) пишува 1992 год... ги најдов забутани па би сакал да прашам дали важат и доколку не важат дали сепак можат да се сменат нешто слично на марките во денешно време.. Имаат портокалова боја некаква, бојата на парите.

П.С. Незнаев кај да го сместам па го ставив тука.. преместувајте ако треба што треба правете.
Не чинат ништо. Носи си ги во нужник, за жал батка. Мене ного ме нерват неползвани пари. Имал си ги, а не си купил ништо. За жал. Аз оште имам динари. Илјадници. Ама спомен саму.

па ако се 1992 да не можат....!!!??? не ги фрлај нив, прашај убаво...

Слично и кајмене мислам деа беа марки кога ја купивне колава по некое време се расипа вратата и кога ја отворивме да видиме што не работи како што внатре имаше бајги марки,иначе мислам деќа нема да ти важат парите за џабе ти се и јас имам нешто колекција едни црвени дедо ги чувал којзнае од кога се :)

Парите колку што мислам се од исто време, од последниот пат кога бев во Бугарија а тоа е пред околу 4 год.. Годините ги пишува на парите, ама во исто време се користени, значи пред неколку години, ако скоро 20 год разлика има напишано...

Слично и кајмене мислам деа беа марки кога ја купивне колава по некое време се расипа вратата и кога ја отворивме да видиме што не работи како што внатре имаше бајги марки,иначе мислам деќа нема да ти важат парите за џабе ти се и јас имам нешто колекција едни црвени дедо ги чувал којзнае од кога се :)

Иначе марките сеуште можат да се сменат ако не си знаел... во банките во Германија и Австрија... ги мењаат до последна. Јас сега бев во Австрија и си ги сменив марките што ми останале дома..

Zemi i izbrisisigo zadnikot so niv, tie samo za toa se!!!!!

Освен некоја нумизматичка вредност...друга и немаат.
Од 1972 и 1992...оддамна...

Ајсшутер ги фрлил ?

Не сум знаел деќа сеуште важат :toe:
Иначе имаше бајги имаше и книжни пари банкноти негде околу 10 и едно кило железни пари изгледа предходниов сопственик некако ги ставал на вратата што има место за такви работи па му паѓале.

Абе ако ја пишува таа година на парите... истите овие се користеа пред 4 год... тоа сум 100% сигурен. Работата е дали од тогаш се сменети и ако се сменети, дали сепак сеуште можат да се заменат у банка во Бугарија исто како што можат сега марките, а сменети се веќе многу поодамна. Не сум бил одамна во Бугарија и немам намера да идам нешто набрзо, па се интересирам зашто не се работи за некоја мала сума..

Абе ако ја пишува таа година на парите... истите овие се користеа пред 4 год... тоа сум 100% сигурен. Работата е дали од тогаш се сменети и ако се сменети, дали сепак сеуште можат да се заменат у банка во Бугарија исто како што можат сега марките, а сменети се веќе многу поодамна. Не сум бил одамна во Бугарија и немам намера да идам нешто набрзо, па се интересирам зашто не се работи за некоја мала сума..

Batka, ot 92-ra Bugaria smeni na dva pati parite. Prviot pat beshe 97ma - mislam sled golemata inflacia koga 1 lev stana 1000 leva i vtoriot pat mai 99ta koga pak gi mahnaha nulite.

Tia pari deto si gi naidol sa oddavna obezceneti i mai za nishto ne stavat.
Govori so nekoi ot BNB (bugarska nacionalna banka) ako sakash ama sum pocti siguren deka ke e naprazno. Sorry!

Те не са в обраштение. Имат антикварна стоjност, но е много малка. Ако те интересува погледни това:

• Спис'к с продажни цени на б'лгарски монети
в сила от 29 септември 2008 г.
• Спис'к с продажни цени на б'лгарски банкноти
в сила от 11 февруари 2008 г.

Това са цени на БНБ, значи може и по-малко да струват, ако не са запазени. Наj-добре си ги пази като спомен... или почни да правиш колекциjа с други пари.

Не чинат веке батка.Има нови пари не памтам добро кога се воведоа.1999 мислам.Изискване на европејскио сојуз

Малко инфо. После "падот" на комунизма у БГ през 1989 постепенно почнаха да се заменјат старите комунистически банкноти с банкноти с нов дизајн. Постепенно текот на 90-те години емисиите од комунјарски банкиноти престанаа да важат. Последни беха банкнотите од 20 лв. од комунјарско време. Останаха само "демократските" пари, кои поради натрупаната инфлација беа заменети во 1990 во курс 1000 кон 1 со новите пари. Така да 1000 стари лева станаа 1 нов. И банковија код беше променет од BGL на BGN. Тие паре важат и денес и требе да важат до приемот на еврото.
Така да като си бил кај нас пред 4 години е невозможно да си платал со старите пари. Имал си нови.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom