Бугарска опседнатост со Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Ra
  • Време на започнување Време на започнување
Бе ти јавно много малко си чел. Да си читал нешто и за кланетата во Прилеп, Велес, Куманово? Види иминјата на убитите. Сега сите иминја во македонија (со мали исклучоци) са на -ски. Виктор Цветанов сега е Виктор Цветаноски (само уште еден чекор остава да биде Цветанос, ама тоа е друга реченица).

http://promacedonia.org/kc/cyrn25.html

Колку што знам ке кажам. Значи до Балканските војни, скоро сите презимиња во Македонија завршуваат на -ОВ. Во Вардарска Македонија, која потпаднала под српска администрација, сите презимиња се преиначиле на -ИЌ. За време на 2-та светска војна, кога Вардарската Македонија е преземена од бугарска администрација, сите презимиња се префрлени на-ОВ. По војната, кога РМ станува една од 6-ре републики во Југославија, поголем дел од Македонците што живеат во западна и централна Македонија добива наставка -СКИ, а во источната Македонија, воглавном, остануваат на-ОВ. Дали задната смена била на доброволна основа или не-не знам.

Ти малоумен ли си.Написах после 1946.Два реда написани и неможеш да ги прочетеш.После 1946 масово ви смениха имената на ски.Факт.От ев и ев како беа 95% имената на македонските револјуционери на ски како са сега 80% от имената.После 1946

Metodija Andonovski Cento...Sto ima ovde promeneto osven sto go degradirale komunistite?!

Metodija Andonovski Cento...Sto ima ovde promeneto osven sto go degradirale komunistite?!

Него си го свитнаха комунјагите немаше потреба да го менат.Па ште повторам.Като за малоумници.Имена на ски имало и преди ама редко .Како санданси,бабунски и други.Но на ов и ев завршували скоро имената на 95% от македонците.Сега е обратното.Добри 80% завршват на ски.Факт.Използвај таа тиква дето имаш вместо глава и размисли за секунда.

Него си го свитнаха комунјагите немаше потреба да го менат.Па ште повторам.Като за малоумници.Имена на ски имало и преди ама редко .Како санданси,бабунски и други.Но на ов и ев завршували скоро имената на 95% от македонците.Сега е обратното.Добри 80% завршват на ски.Факт.Използвај таа тиква дето имаш вместо глава и размисли за секунда.

Goce Delcev-ski

Немој ни да си помислил да ги бугаризираш презимињата што завршуваат на „ов, ев“. Немој Топорчо, ќе се засрамиш.

Немој ни да си помислил да ги бугаризираш презимињата што завршуваат на „ов, ев“. Немој Топорчо, ќе се засрамиш.
Celo vreme toa sakam da mu go kazam ama koj da te razbere?

Gluposti pisani po internet ne citam,nekoj sakal malce slava pa istresol nekoja zelena za Makaedonija,ne se sekiram jas za takvite gomnojadci...Jas sum na SKI od koga znam za mojata familija,uste koga pred dvesta i nekoja godina mojot pra pra dedo go ubil Turskiot aga i prebegal od edno selo vo vo drugo ama imeto ne go smenil nitu se poturcil.Sekoj sam za sebe...

Pa neka gi pustat zenite za da g razmnozuvame i da ima poveke takvi prodadeni dusi ama ne znam dali decata ke bidat takvi kako roditelite?

По добре, не читај. Твое право. Само едно питане. Шефот на архивот у вас дека толкова много го мразите и тој ли чита од интернет или чита оригинали од архивот?

По добре, не читај. Твое право. Само едно питане. Шефот на архивот у вас дека толкова много го мразите и тој ли чита од интернет или чита оригинали од архивот?

Jas i ne znam koj ni e glaven na arhivot?Imam jas samo edno moto a toa e: Jas i mojata familija,Makedonija a za drugite ne me interesira kakvi gluposto treskaat i za kolku pari se prodale? Premnogu ste opsdnati so nas,veke ima dobro scenario za eden visokobudzeten horor film a vie ke ste glavnite glumci :smir:

Аз не ги бугаризирам.Изобшто даже.Просто упоменавам един факт кој се е случил толко скоро а вече забравен.Срама е за вас дето имате избирателна памет и отричате очевидното.А тоа е че комунисти ве преименуваха.

Аз не ги бугаризирам.Изобшто даже.Просто упоменавам едит факт кој се е случил толко скоро а вече забравен.Срама е за вас дето имате избирателна памет и отричате очевидното.А тоа е че комунисти ве преименуваха.

Sakas da kazes kako sto Todor Zivkov gi preimenuvas Turcite vo Bugarija od Asan vo Asen...
P.S. Kaj nas barem nikoj ne e tovaren vo vagon i eksportiran za Turcija...

Аз не ги бугаризирам.Изобшто даже.Просто упоменавам едит факт кој се е случил толко скоро а вече забравен.Срама е за вас дето имате избирателна памет и отричате очевидното.А тоа е че комунисти ве преименуваха.

Моето презиме е на -ски, и го носиме во фамилијата преку 4 генерации. Никој не ме преименувал. Наспроти тоа, бугарите се преименувани и со име и со презиме.

Веселин Веселинов.
Димитар Димитров
Асен Асенов

Тоа се сите вештачки имиња, на луѓе кои насилно биле преименувани. Тоа во Македонија и Југославија не се случило никогаш.

И наместо да кажеш „че комунисти ве преименуваха“ напиши „че комунисти НЕ преименуваха. Бај Тошо и компанија“....

Sakas da kazes kako sto Todor Zivkov gi preimenuvas Turcite vo Bugarija od Asan vo Asen...
P.S. Kaj nas barem nikoj ne e tovaren vo vagon i eksportiran za Turcija...

Во право си.Немате кураж вие за такво нешто а и капацитет. (и ако е срамно за Бугарија).Затоа и сега си имате ваков "соживот".

Во право си.Немате кураж вие за такво нешто а и капацитет. (и ако е срамно за Бугарија).Затоа и сега си имате ваков "соживот".

Izgledaj go filmot Najdolgiot Pat pa potoa dojdi ovde da pisuvas?
Gledam deka i kaj vas ima sozivot,sega ke eksportirate vasite zeni...:vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom