Bratot
Стоик и Машкртник!
Василије,
Дали ти знаеш што значи 'географска одредница'?
Фми,
имаш некој поинаков транскрипт на кажаното?
Дали ти знаеш што значи 'географска одредница'?
Фми,
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Чекајте ќе видите само да се реши споров со Грција, бугарите ќе испаднат и ќе ни стават нова блоката за ЕУ.
Постирал сум линк ком официалната изjaва. Се што сум го маркирал во црвено го нема, а каде Сител го е видел,jaс не знам. Можеби само во нивните фантазии.Фми,
Никаде нема и збор дека Бугариja е против име со географска одредница. Никаде не гледам да пишува за териториални претензии, за които зборува Сител. Не станува и збор како ке се викат граганите от този дел на Бугариja во изjaвата.Прво, би сакал да кажам дека и двете држави поддржуваме аспирациите и напорите на конструктивно настроените фактори и од двете страни за изнаогане на взаемно прифатливо решение.
Без сомнение Македонија треба да има своето европско, евроатлантска иднина. Во оваа фаза да има својата потврдена европска перспектива и колку побрзо се реши прашането со името, толку побрзо ке се отвори и патот на Македонија кон овие организации.
Јас повеке пати сум споделувал, дека ние ке поддржиме секое компромисно име, но сум должен да предупредам дека би можело да предизвика некои грагански тензии, не толку реакција на институциите, баране на име во географски план, што ке ja засегне во некоа смисла Бугарија .
Давам за пример она што се слушна во последните денови, имина од типот - Северна или Горна Македонија. Тие треба да се коментираат со оглед на тоа дека дел од Северна и Горна Македонија е Пиринска Македонија, која се наоѓа на бугарска територија.
И се поставува прашането што би рекло населението во овој дел на Бугарија при создаване на едено таков прашане.Но ајде да најдат нашите пријатели во Атина и во Скопје општото име, ние Бугарите ке најдеме начин да изразиме својата конструктивна позиција.
Да потсетам дека Бугарија беше првата земја што ја призна Република Македонија под нејзиното уставно име, што е знак за конструктивниот ни пристап кон решаване на ова прашане.
Шо бе сега треба и на нив да им угодуваме?
Да бе..
На нашето прашање дали има промена во бугарската политика кон овој проблем, во контекст на изјавите на претседателот на Бугарија, Георги Прванов, Младенов нагласува:
„Бугарија кажала повеќе пати, кажала дека тоа е прашање кое треба да се реши меѓу Македонија и Грција, меѓу Скопје и Атина. Но, уште еднаш велам дека тоа треба да се реши на таков начин со што ќе бидат затворени сите теми и ќе и се дозволи на земјата да оди нанапред.“
Не гледам Грциja да има авторски права врз целокупниот назив Македониja. На нас ништо не са ни кажали,па и не ни прават проблем кога користим това име.
Не е наша работа да се приклучуваме ком туги споров, а от вакви услуги сме бетер веке...
Не гледам Грциja да има авторски права врз целокупниот назив Македониja.
И аз се прашам, кои има ексклузивно право, патетт врз това име?