Бучава, перка итн ...

• Креатор на темата Креатор на темата r1ba
  • Време на започнување Време на започнување
Типот што го прави ривјуото, е најдобриот и најреспекираниот во целиот свет, се занимава со тоа 10 + години, врвен електричар е, и не се продава за пари, критикува врвни брендови ако ја промашат работата, нема трте мрте.

Иначе да знам што збориш, секој што ќе купи вакво напојување, ќе има матична од најмалце 200 евра, а за таа цена добиваш бомба матична, со многу добра напонска секција (VRM) - мосфети, фази, Nichichon кондезантори, и со PCB правено со 4/5 слоја на бакар, да издржи невиден терен, така да најмал проблем е матичната.
Не спорам за типот, може и на Томас Едисон да му е внук од прва брачеда.
За другиот дел на приказната нема да навлезам понатаму пошто очигледно теорија си добар, ама теорија и пракса не е иста работа.
Затоа ти нагласив оди кај некој што заварува и види колкави се каблите за да можат само тие да искрепат 50 до 80 ампери.
Тоа тие онака колку да имаш претстава за што збораме тука.
--- надополнето: 29 декември 2012 во 18:35 ---
Да ти дефинирам што подразбирам под фуш напон на тапа напајање а...?

Тие напајања што ги фалиш ( делукс и остало кинеско ѓубре ) "страдаат" од:

Огромен пад на напонот ( најчесто на 12V rails, пошто тие се најкористени/најоптеретени во модерен компјутер ) дури и кога напојувањето е оптеретено во согласност со спецификациите. Најчесто тие Delux напајања ( фирма позната по тоа што обожава да
претерува со спецификациите на нивните напајања ) кои по спецификации од производителот пишува дека можат да испорачаат 20А,25А па и повеќе при 12V "се гушат" уште при 50% оптеретување ( испорачуваат 11.6-7V на уште неоптеретено напајање -50% ), а скоро никогаш ( ако не и никогаш ) не можат да го испорачаат декларираното ( оптерети го тоа "напајање" до крај и ќе имаш гратис огномет за нова година по дома ).
Не е редок случај ни да паѓа напонот надвор од ATX спецификациите кај вакви кинески кунг фу напајања, поготово при стрес ( пример - палење игра, bench, захтевна програма и сл ) што може да предизвика низа проблеми ( од лесни симптоми како BSOD* при палење или непосредно по палење на захтевна програма/игра до прегорување на некои делови )

*BSOD под услов да се користи Windows OS.

Noise Level и Ripple им е преголем ( споредено со било кое чуечко напајање ) - што само по себе е штетно за кондензаторите ( на матичната плоча, графичката картичка, други add-on картици и тако даље ). За оверклокери е исто лошо - намалува потенцијален max оверклок.

Значи накратко за фуш напонот - Voltage Drop надвор од ATX стандардот дури и кога е оптеретено согласно со фабрички декларираните спецификации и тапа Noise/Ripple.

+

Генерално користат ЗАСТАРЕН дизајн од пред 10-15 години. Поголемиот дел од силата ja испорачуваат на 5V rail-от и на 3.3V rail-от. Тоа е последица на, како што реков, користење на застарен дизајн кој бил добар за време на ерата кога владееле пентиум 3 процесорите ( кои се у последните процесори кои го користат 5V rail-от ). Значи џабе е напајањето декларирано на 700W кога 450W од тие 700W ги испорачува на 3.3V i 5V rails.

Пробај земи Delux напајање ( 700W еве нека биде декларирано, има такви по 700-800 денари ) и пробај повржи на него компјутер кој ќе ги содржи следниве компоненти: AMD FX 8120 + GTX 580 ( другите делови по твој избор ) и види што ќе се деси ( ако пробуваш да одбереш подобро напајање од евтините според неговата тежина - едно предупредување да пазиш од една серија на хантол што беа со ЦИГЛА!!! за да делуваат потешки/поквалитетни ). После пробај со некое нормално напајање декларирано на 700W ( или па пробај прво со нормално, па после со делуксот заш постои опасност да се подспржат малце деловите ).

И што ти е чудно со тоа напајањето од 1000W ? Една GTX 690-ка влече мање више 300W оптеретена ( 25А/12V rail сама, значи не цел компјутер - туку само графичката ). Е сеа ако стаеш 2 такви, малце ги клокнеш + 6-јадрен sandy bridge e и него го клокнеш какво напајање ќе треба? Уште мислиш дека е за заварување и е безмислено? Нема потреба матичната да може да издржи 80-кусур ампери блабла ко што си пишал, графичките картички ( во овој случај ) се напојуваат дирекно од напајањето ( углавно, мал дел и преку PCI eXpress слотот )

Напајање од 1000 денара би препорачал исклучиво на ептен budget PC ( 150-200 евра ), а и таа препорака би била со резерва. Никако не би препорачал такво напајање на модерен компјутер наменет за играње кој кошта 1000 евра.

Крај краева какво сакате напајање земите, ваши паре - ваш избор.
Воопшто не ги фалам, туку ви кажувам дека другите се преценети.
А вака што се расфрлаш со напони ампери и вати.
Имаш мерено барем еднаш да видиш колку стварно влече било што во компјутерот или онака си прочитал од некаде.
Јас ете немам и баш ме интересира колку влече ампери графичката при максимално оптеретување. Да не речам онака чисто ме занима колку влече ампери.
Или ајде за полесно нека ти биди колку влече ампери цел компјутер при максимално оптеретување на ете на 12 волти.
Повели измери и кажи.
Инаку да во право си, за ваши пари се работи и како и на што ке ги дадете е сосем ваша работа.
Некој на пример ке купи салам мобилен од салам марка за ете да речиме 300 евра. Е некој ке го купи истиот мобилен од истата марка со истите перформанси за 500 евра само затоа што имал кристали сваровски на него како украс.
Мислам се разбираме нели?

Каблите за тие напајања се многу дебели и квалитетни исто така, за каква теорија ми збориш кога моментално користам такво напајање, (не исто ама квалитетно) немора да правам тестови кои се несоодветни за да знам како работи едно напајање, за намената која го имам купено, работи одлично и си ја врши работата како што сакам...при оверклок т.е. тестови на истиот имам само 16mv дроп на vcore...тука играат улога и регулаторите на самата матична, но и напајањето помага.

Значи муабетиве ти се како еден мој комшија, све што он не видел, (како производ) или имал можност да го анализира, не чини т.е. не е соодветно...пак ќе ти кажам, напајањето кое го имам, и тоа од видеото е многу квалитетно, со цел памет мислиш дека они би ставиле кабел од 5mm на истото? мислам малце усул...

Каблите за тие напајања се многу дебели и квалитетни исто така, за каква теорија ми збориш кога моментално користам такво напајање, немора да правам тестови кои се несоодветни за да знам како работи едно напајање, за намената која го имам купено, работи одлично и си ја врши работата како што сакам...при оверклок т.е. тестови на истиот имам само 16mv дроп на vcore...тука играат улога и регулаторите на самата матична, но и напајањето помага.

Значи муабетиве ти се како еден мој комшија, све што он не видел, (како производ) или имал можност да го анализира, не чини т.е. не е соодветно...пак ќе ти кажам, напајањето кое го имам, и тоа од видеото е многу квалитетно, со цел памет мислиш дека они би ставиле кабел од 5mm на истото? мислам малце усул...
Да не навлегувам во тоа што јас се имам видено пошто не ни знаеш со што се занимавам.
Само ке ти кажам дека хартијата крепи секакви глупости на неа напишани.
Ама пошто си толку сигурен па не сакаш ни да измериш тогаш да не си го губиме времето без потреба. Чим си задоволен терај си.

јасно ми е дека на таков потрошач, како пример апарат за заварување можно е тоа напајање на цркне, разбирам дека тоа е поинаква ситуација и не е исто.....

Јас ништо погрешно не реков, само ти посочив дека немора да негираш све што не е направено по ултра хај енд терк, ове се consume grade производи, и според нивната намена се многу добри, (за компјутер де) да не навлагаме во екстремни тестови и ситуации, се знае за што се користи компјутерско напајање...

Ете при рака имам напојување од лаптоп и читам што пишува на него.
Вели вака.
Излезен напон 18.5 волти.
Излезна струја 3.5 ампери.
Снага 65 вати.
Сега знам одма ке скокните едно е лаптоп друго е десктоп и такви мити работи, но напонот ,струјата и снагата означуваат исто па на што сака нека пишува. Тоа правило важи и тука, и во Америка и на Марс.
Колку што се разбирам јас во компјутери и лаптопот има графичка, и тој има процесори кој едно јадрен кој неколку јадрени и сите останати компоненти кои ги има најобичниот компјутер плус екранот кој исто така се напојува од истото напојување.
И замисли потрошувачката му е 65 вати.
А на тој вашиот декстоп потребни му се 1000 вати за да работи нормално.
Сега незнам каков процесор да има и каква графичка ама освем ако не го користите за загревање на просторијата каде ви седи десктопот едноставно нема логика.
Искрено немам намера да се инаетам или да ви солам памет, но запрашајте се самите дали ми држи вода муабетот.

Владе, видеото е пример за снагата на напајањето, постојат многу ентузијасти низ светот кои имаат 2/3 па и 4 хај енд графички карти, кои кога ќе ги оверклкуваш трошат доста. Значи немој да го судиш туѓиот ќеиф, и она што тебе не ти е во интерес, јас го купив моето пред 3 години, кога имав 2 постари карти во SLI кои трошеа доста, и процесор оверклокуван 45% при лоад трошеа околу 850W, така да тое напајање не сум го купил за да ми биде интересно, или да се фалам....него тзатоа што сакам да имам квалитетно напојување, и затоа што сум имал потреба. Секој си има хоби, или ќеиф да троши на нешто, дали се напајања, графички, мобилни, лаптопи, гардероба, коцка, не е битно.

Еј, значи што убоо ваке, све ја да мерим - пошто ти нели немаш.
Нема потреба ја што да мерим кога се е декларирано од проиводителот и кога е веќе тестирано/мерено 1000000000 пати.

Еве ти пример за GeForce 690 stock, оверклокирана ќе смкне повеќе:
http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_690_review,8.html

Извадок накратко за начинот на кој се добиени резултатите:
Measured power consumption
  1. System in IDLE = 150 W
  2. System Wattage with GPU in FULL Stress = 400 W
  3. Difference (GPU load) = 250 W
  4. Add average IDLE wattage ~20 W
  5. Subjective obtained GPU power consumption = ~ 270 Watts
270W / 12V = 22.5A сеа тоа дуплирај го ( на пример за компјутер кој користи 2 вакви QUAD SLI ) = 45 А. На тоа додај потрошња од high end процесор, неколку хард дискови и остали делови. 95% од тие делови го користат 12V rail-от.
Да речеме дека станува збор за напајање со 85% ефикасност ( у случајов е мерено колку мкне напајањето, не колку испорачува, вредностите се изкалкулирани - мање више точни со некои одстапки ). Напајањето би испорачувало 340W ( значи само графичката е оптеретена до крај, друго ништо ). Од тие 340W - 95% у модерен компјутер идат преку 12V rail. Тоа ти е 27-8 А. Кога ќе се додаде уште една таква графичка оптеретена до крај и 6-јадрен процесор оптеретен до крај многу лесно се стигнува до бројка од 50+А.
И како тоа "се рафрлам" со волти ампери блабла? Не праемо муабет за патлиџани па да ти кажем у која продавница се поевтини, а у која се поблаги. Што ти е поентава? Демек само ти разбираш? Зашто ЈА да мерим кога ти прв тврдеше дека кинеските напајања се исти? Што не мериш ти ? Од цел свет значи што тестираат ниеден не е во право, само ти си?
I am out, нема смисла да се прае ваков муабет. Ова му доаѓа како да речем Porsche 911 Carrera е многу помоќно од YUGO 45A, а ти да ми речеш да ги купам двете коли и да измерам у пракса.

Владе, видеото е пример за снагата на напајањето, постојат многу ентузијасти низ светот кои имаат 2/3 па и 4 хај енд графички карти, кои кога ќе ги оверклкуваш трошат доста. Значи немој да го судиш туѓиот ќеиф, и она што тебе не ти е во интерес, јас го купив моето пред 3 години, кога имав 2 постари карти во SLI кои трошеа доста, и процесор оверклокуван 45% при лоад трошеа околу 850W, така да тое напајање не сум го купил за да ми биде интересно, или да се фалам....него тзатоа што сакам да имам квалитетно напојување, и затоа што сум имал потреба. Секој си има хоби, или ќеиф да троши на нешто, дали се напајања, графички, мобилни, лаптопи, гардероба, коцка, не е битно.
Не се разбираме очигледно.
Јас нити ти кажувам нити те судам што си купил и дали си имал потреба да купиш. Тука најмалце улога има хобито или кеифот.
Правиме муабет колку е оправдано а не колку е кефот голем.
Јас само ти кажувам да не мешате баби и жаби посебно со снагата напонот и амперите. Тие означуваат исто па на што сака нека се напишани. За да твојот процесор да троши 850 вати при напојување од 12 волти треба да повлечи 70 ампери. Каде се дисипира таа топлина која е безмалку на еден конвектор со кој се грее помала соба и со кој жици се носи до тој процесор. Па тие би требало да бидат ако ништо друго над 2 сантими во дијаметар само тие да не изгорат кога ке протечи толкава струја низ нив, за другото да не ни збораме. Тоа се обидувам да ти објаснам од прее. Остај што ти пишува или каде веке си проверил дека троши 850 вати.
Тоа не се теории па треба да ги докажуваме или проверуваме, си има равенки и математички формули со кои се одредува тоа, и верувај ми не ти зборам на памет.
Затоа уште во првите постови ти нагласив дека во право си кога рече за кондензаторите пошто тие и само тие се најбитни во стабилизацијата на едносмерниот напон да го нема тие пречки кои доаѓаат од напојувањето а кои најповеќе влијаат во стабилноста и перформансите на работа. Затоа и нагласив дека чим видете малце поднадуен кондензатор тој е веке расипан и треба да се смени под итно. Да го мериш тој напон на тој кондензатор тој пак ке кажи дека е 12 волти, но колку е испеглан тој напон или колку од неизменичен е претворен во едносмерен( тука веке осцилоскоп ви треба). И сега испаѓа работата дека напојувањето ги дава напоните што се декларирани но компјутерот не работи како што треба, баш ради тие не филтрирани напони кои и тоа како му пречат не само на процесорот туку на било која компонента во компјутерот која е предвидена да работи на едносмерни напони.
Сега мислам дека се разбираме пошто ептен ја забегавме со муабетот.
--- надополнето: 29 декември 2012 во 19:54 ---
Во право си, што разбирам и јас.

Реков дека нема да пишувам више на темава, ама ајде уште ова:
Имаш 2 грешни претпоставки:

1
Дека 850W му требаат на процесорот ( каде се другите делови ? )

2
Дека струјата ќе се пренесе преку 1 пар жици. Кога се користат повеќе ( кај СИТЕ компјутерски напајања ) тогаш пресметките за дебелината ти се невалидни. На модерен 24-pin ATX конектор има 2 пара на 12V и за секој голем потрошач има додатни кабли, понекогаш и неколку пара ( пример - high end графички картички ) кои можат да бидат повржани на 1 или повеќе извори. Плус има уште 2 пара жици кои на модерни плочи се повржуваат преку 4 пински конектор ( на плочата ).
Значи 12V - 2 пара жици во ATX 24pin конекторот + 2 пара во 4-pin конекторот + уште неколку пара за големите потрошувачи ( зависи кои и колку ). Ultra high end графичките картички ( GeForce 690 на пример ) користат 2 x 8 pin pci express конектори ( 12V, не 3.3 или 5 ) + дел земаат дирекно од PCI eXpress slot-от.
Со ваков дизајн нема потреба од дебели кабли.

Асалните напајања имаат и заштита која ќе го исклучи напајањето доколку преку која и да е жица "протече превише струја". Кога тоа преоптеретување ќе се отстрани - пак може напајањето да продолжи нормално со работа ( значи нема никаква опасност по жиците ) - за разлика од кинеските кунг фу напајања кои најверојатно ќе прегорат ( или ќе предизвикаат пожар ). Заштитата најчесто ( не секогаш ) е поставена на 18.5 A.

Некои напајања интерно можат да бидат составени и од 2 напајања ( пример Corsair HX1000 - 2 x 500W ). Небитно на кој начин е изведено напајањето - тоа мора да може да обезбеди 700-800W на 12V за HIGH END модерен компјутер наменет за играње ( доколку нели се користат делови кои трошат толку, ги спомнав неколку пати во прошлите постови ). Никој нигде не спомна дека тоа мора да го обезбеди преку еден пар жици на 12V. Кинеските напајања декларирани на 700-800-1000W не можат.

За споредбата на лаптоп со десктоп у поглед на потрошња - немам коментар.

Реков дека нема да пишувам више на темава, ама ајде уште ова:
.
Ни мене не ми е јасно зошто се испишмани.
Јас претходно ти имав предложено да земиш да измериш напон струја такви работи, ама сега си го повлекувам мојот предлог оти има голема веројатност да те отепа струјата. Ке треба на душа да те носам.
Така да за да не направиме беља некоја ете јас ке се повлечам од дискусијата.

Зошто мора да се знае колку точно до милиметар троши една хај енд конфигурација? битно ли е дали е 850, 800, или 780? све што е битно е дека напајањата квалитетни се морални кога имаш моќна конфигурација, поготово ако имаш 2 или повеќе карти во SLI/Crossfire, ти ни кажуваш дека компјутер како извор, е тешко да се дијагностицира колку точно троши, што е точно се слагам, но моментот е што не е потребно да знам колку точно троши, не ме интересира.

Зошто? затоа што има мерки/тестови кои доста добро и доста реално ја одсликуваат потрошувачката на еден таков компјутер, така да без нити еден момент да помислам, би купил повотрно напајање од некои 150 евра, ако остатокот од компјутерот ми чини + 1500 и на него има две хај енд графички карти, кои со оверклок трошат + 20% од декларираните вредности, ако на ова се додаде процесорот, и бенефитот од стабилните напони, квалитетот на самата достава на енергија станува јасно дека потребата постои и не е фрлање пари, барем не кога се работи за ваков тип на конфигурации.

Имај во предвид дека ни ја ни Краш, не би потрошиле 150 евра за напајање, ако нема реална потреба од него....за крај какви и напајање да имаш, сите експерти викаат да оставаш фира околу 15% за истото да биде растеретено, и да има подолг век на траење, да не се оптеретува и да работи поефикасно, така да ако реално ти треба 800W најдобро би било да земеш 900/1000W, тоа би било тоа на кратко, нема зошто да се навлага во детали и да се пресметува точно до најситен детал колку троши вистински еден компјутер.

За крај, незнам само зошто неможеш да поверуваш дека постојат consumer grade напајања, кои се способни да испорачаат 1000W, (+80 ампера) кога има професионални тестови кои го докажуваат тоа, е сега, не било тестирано на апарат за заварување, или пак на багер, who cares? све што е потребно е мојот компјутер да работи како што треба, за моите да речеме високи побарувања - потреби, да не беа овие тврдења точни, немаше карти кои бараат по 25+ ампера (при максимално оптеретување + оверклок) на 12V да работат без проблем како што виде на видеото кое го приложив.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom