methMKD
Евроскептик
- Член од
- 18 јануари 2011
- Мислења
- 1.826
- Поени од реакции
- 723
Од Скопје сум јас сум Бугарин колку и ти ...зошто ми изгледаш како некое смрдливо блгарче со својата никаква култура?![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Од Скопје сум јас сум Бугарин колку и ти ...зошто ми изгледаш како некое смрдливо блгарче со својата никаква култура?![]()
ниту моите претци биле, ниту сум јас, ниту пак моите деца и внуци ќе бидат, а за тебе не знам, но по пишувањево твое готов си да им се напупиш..Од Скопје сум јас сум Бугарин колку и ти ...
Cool Story Broниту моите претци биле, ниту сум јас, ниту пак моите деца и внуци ќе бидат, а за тебе не знам, но по пишувањево твое готов си да им се напупиш..
Shon Koneri ima izjaveno ,, poveke ima osnova Skotska da se otcepi od UK nego Kosovo od Srbija,, e sea ako moze ova moze i toa, oni odamna sakaat da se bashka.
Британија ќе се распадне како СФРЈ!![]()
Британскиот аналитичар ги споредил примерите на Шкотска, чиј еден дел се залага за независност од Британија, и Србија со Косово, истакнувајќи дека Бритнаците длабоко размислуваат за балканизација на Кралството.
Никој не предвидува дека Соединетото Кралство ќе се распарчи со етничко крвопролевање, но постојат неколку впечатливи правни и политички паралели помеѓу она што и се случи на Југославија и она што би можело да и се случи на Британија, смета аналитичарот Тим Џуда.
Тој во авторскиот текст за британскиот 'Економист' ги споредил примерите на Шкотска, чиј еден дел се залага за независност од Британија, и Србија со Косово, истакнувајќи дека Британците длабоко размислуваат за балканизација на Кралството.
Шкотската национална партија (SNP), која се залага за независност, минатата година ги освоила изборите во Шкотска со 45,4% од гласовите, потсетува Џуда наведувајќи дека според анкетите дури една третина од Шкотите ја поддржуваат независноста.
Џуда укажал дека Шкотска има парламент од 1999 година, додека Англија нема бидејќи некои Англичани сметаат дека Шкотите можат, низ британскиот парламент, да учевствуваат во донесувањето на одлуките кога станува збор за важните прашања кои се однесуваат на Англија.
Британскиот аналитичар признава дека постојат очигледни разлики помеѓу британскиот и српскиот пример и наведува дека Англичаните не ја сметаат Шкотска за колевка на својата нација, за разлика од Србите кои така мислат за Косово, и дека не постојат англиски или велшки манастири во Шкотска.
Џуда укажува дека независноста на Шкотска би создала многу комплицирани прашања, како прашањето за законскиот наследник на Британија и потсетува дека во случајот со Југославија сите шест републики се прогласени за наследници.
Таа независност поставува ново прашање, дали Шкотска и понатаму би била член на Европската унија или повторно би морала да се кандидира.
Британскиот публицист смета дека е апсурдно да се прават паралели помеѓу островот Оркни и нафтено богатиот Шетланд чија историја се разликува од остатокот на земјата со примерот на српските инсититуции на северот на Косово.
"Дали островите би можеле да се одвојат од Шкотска? Идејата за сличностите со српските институции на северот на Косово и островите во Северното море изгледаат апсурдно, но кој знае?", вели Џуда.
odlicna Vest daj boze sto pobrzo da se ostvari![]()
Продолжуаат глупавите теми за распад на други држави, редовен спорт на овој подфорум, ние знаеме подобро што сакаат Шкотите и Каталонците од нив самите, тие кои реално не се за целосно отцепување од своите сегашни држави.
Битно ние нашата ја наредивме, сега за други се секираме