Борба против гениталното осакатување на жените ширум светот

• Креатор на темата Креатор на темата snegulka*
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
Осакатување на женските гениталии или Female genital cutting FGC...е назив за секоја процедура која вклучува делумно или потполно отстранување на надворешните женски гениталии.
Ова е пред се најмногу раширено во Африка во многу племиња.Во Египет ,Етиопија,Судан скоро 100 проценти од жените имаат ваква судбина.Според истражувањата на светот живеат околу 100 и 157 милиони девојки кои се жртви на ваквиот дивјачки потфат.Секоја година тој број се зголемува за околу два милони што значи дека во текот на еден ден се осакатуваат околу 6000 девојчиња.
Мотивите за ваквото осакатување се бараат во патријархалните друштвени структури.Осакатувањето им служи како средство за контолирање на женската сексуалност и заштита од губење на невиноста.Ваквиот чин се одвива во многу лоши услови не се користат анестетици.Девојчињата ги осакатуваат со што ќе им се најде при рака без разлика дали е тоа нож,стакло а во некои племиња чинот го извршуваат и со забите.Здравствените последици од ваквиот чин се страшни.(Шок поради губење на многу крв,Затрување на крвта,оштетување на мочните патишта и инфекции,стерилитет и инфекции на јајниците и матката,психички пореметувања како резултат на претрпениот шок.)
Борбата против ваквиот монструозен чин се повеќе се зголемува.Во многу земји ширум светот донесени се закони против ваквото осакатување на девојките.
Првата жена која била доволно храбра да се отвори и директно да зборува пред очите на јавноста за оваа страшна судбина на многу девојки е познатата манекенка Waris Dirie во 1997 година која потекнува од Сомалија и која ја дели истата оваа страшна судбина.Во 1998 година Варис ја објавува својата автобиогравска книга Пустински цвет...според која подоцна е снимен и истоимениот филм.Во книгата раскажува за нејзиниот живот и нејзиното бегство од семејството како и борбата против женското генитално осакатување.Нејзина изјава:
'Ни во Куранот ни во Библијата никаде не се спомнува осакатување на женските гениталии со што би му се угодило на Бог.Оваа постапка не ја поттикнува никој друг освен неуките мажи и нивната желба да доминираат со сексуалните услуги од своите жени.Они бараат жените да им бидат осакатени.А мајките плашејќи се дека девојчињата ќе им останат немажени ги даваат на ваквиот монструозен чин.Необрежаната жена се смета за нечиста и опседната со сексот.
Се молам да дојде денот кога ниту една жена повеќе нема да ја минува таа страшна болка." http://www.youtube.com/watch?v=T87gNMD50HI&feature=player_embedded

Жално и гадно но за жал во скоро време е невозможно да се искорени оваа практика која постои со илјадници години кај некои народи, пред се во Африка. Ниско ниво на образование, примитивни обичаи и погледи на светот у иште многу други работи.

Во најдобар случај треба да поминат децении, да се изградат школи, да се води пропагандна војна против тоа, да се вклучат верските лидери.................................Али пошто пред се тоа е Африка не верувам дека нешто ке се смени.

Сиромашни се, живеат во камено време и сваќањата им се такви. Једино со убивање на секој кој ке го направи тоа али така ке останат милиони сирачиња нели. Плус никој не се секира за црнци.

Јас викам нека се почни со борба за да им се донесе вода за пиење на овие луѓе прво, па после малку леб, да им се направи некој пат до градот, па ајде малку борба за едукација, па малку борба да имаат телевизори по дома и да научат да читаат весници. Е сега кога ќе ги имаат сите тие работи може да се удри еден протест против оваа практика.

Јас го подржувам Гениталното осакатување на жените и сум за да се прошири насекаде во светот америка, европа па ако даде господ и кај нас пошто ние увек касниме

Јас го подржувам Гениталното осакатување на жените и сум за да се прошири насекаде во светот америка, европа па ако даде господ и кај нас пошто ние увек касниме

Дали ако еден ден имаш ќерка, ќе подржиш и таа да биде генитално осакатена и да остане со последици во текот на животот ???

И шо е финтата од кога ке и ја сечат?

ako kerkati bide prv ekspriment za secenje genitalii vo makedonija ke elaboriram da ne kasnime moze taka?

А така ли? Е па пошто живееме во општество со еднакви можности за мажите и жените, ако ова им се прави на жените, тогаш и мажите не треба да бидат лишени. Жените без гениталии, мажите без гениталии и ете така сите ќе си живееме среќно до крајот на животот. Што повеќе мажите заслужиле да имаат гениталии од жените?
А од тие гениталии сите сме излегле, дури и вие ооо толку возвишени машки суштества.;)

А што би било финтата ако му го исечат пенисот на некое машко? ;)

Инаку ова е страшно, но за да се искорени треба многу труд и време. Пред се, треба да се активираат феминистички движења во овие држави, но за да се активираат феминистичките движења во тие држави, прво треба да се создадат, како би можеле да се борат, но и да им даваат поддршка на оние кои веќе претрпеле таков хорор. Проблемот е што поголемиот дел од тие жени се учат уште од мали дека тоа така треба и голем дел од нив иако проаѓаат низ пекол, сепак тоа го прифаќаат како нешто што треба да се случи. Мора од внатре да почне револуцијата против вакви злосторства, инаку залудно би било се... Што ако е издадена книга која ќе ја читаме ние во држави кои не се засегнати од ова, т.е каде вакви работи не се случуваат? Во тие држави, ваквите книги со сигурност се забранети и тогаш значи дека книгата нема да ја постигне саканата цел. Потребно е кревање на совеста и безмилосна борба, за жал, којзнае колку генерации на жени пропрателе заради луѓе без мозок и душа. Е тука треба активистите за човекови права да се вклучат, а не на места каде речиси се е средено и кај што има само First World Problems. Лесно е да си борец за човекови права во развиена земја.

кажи ми една нормална причина поради која го подржуваш?
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 15:57 ---
И го сечат клиторисот и малите и големите срамни усни...и потоа ја шијат за да не може да има секс пред брак...и оставаат само дупче големо колку чкорчето на ќибритката за да може низ него да истекува крвта при менструација.
Болест

И после кога ке влезе во брак, како има односи кога и е зашиена смоквата???

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu5
Епа ако е поради тоа да биде верна.. можат да ја проверат пред брак дали е дефлорирна...
А зошто и на машките не им ги шијат?

Епа ако е поради тоа да биде верна.. можат да ја проверат пред брак дали е дефлорирна...
А зошто и на машките не им ги шијат?

Па не им е финтата пред брак дали е невина, туку поради отсечените генитали таа нема скоро никакво задоволство при секс што би значело дека нема да бара други партнери за да се задоволи, туку ќе си остане верна на еден ист цел живот. А во врска со мажите сведоци сме на некои видеа и слики како им го сечат или други тешки казни добиваат заради неверство или претежно педофилија. Така да на некој начин и двата пола се казнуваат тешко за неверство само што проблемот е што жените се казнуваат уште пред да го извршат тој чин (да се оневозможат), а на машките им се дава шанса да се покажат верни (во согласност со верски закони).

imsurroundedbyidiotsLOGO.gif

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom