Бодибилдинг суплементи

• Креатор на темата Креатор на темата chipicaoo
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки, кој протеин би ми го препорачале што е на пазарот кај нас? Ми треба само како додаток во исхрана, правам tracking на калории со myfitnesspal, дневно внесувам околу 100gr протеин, некогаш 85-90, некогаш и до 120-140 зависно денот. Протеинот би го користел воглавно во денови кога немам можност да стигнам до препорачаната вредност од апликацијата (goal од 110gr протеин дневно, имам 75кг и целта ми е да останам на таа тежина, само со намален body fat и нормално согласно тоа зголемена дефиниција).

p.s. Не сум користел никогаш суплементи, било каков совет за комбинација со редовната исхрана би бил добредојден :)

Дечки, кој протеин би ми го препорачале што е на пазарот кај нас? Ми треба само како додаток во исхрана, правам tracking на калории со myfitnesspal, дневно внесувам околу 100gr протеин, некогаш 85-90, некогаш и до 120-140 зависно денот. Протеинот би го користел воглавно во денови кога немам можност да стигнам до препорачаната вредност од апликацијата (goal од 110gr протеин дневно, имам 75кг и целта ми е да останам на таа тежина, само со намален body fat и нормално согласно тоа зголемена дефиниција).

p.s. Не сум користел никогаш суплементи, било каков совет за комбинација со редовната исхрана би бил добредојден :)
Od 150 do 165 grama protein na dnevno nivo ti se potrebni za muskulen napredok. Bi ti go preporacal Gold standard whey od Optium Nutrition 3000 denari e 2270gr. imas za dva meseci.
Animal whey na universal nutrition ti e ista cena so golg standard.
biotech usa pure whey ti e dosta dobar
my protein 100% whey
my protein carni pro beef protein ovaj ti e dosta dobar vo edna dozerka od 30gr imas 27 gr protein.
milky whey sega e so podobren sostav i e soliden za tie pari.
trec nutrition gold whey i 100% whey se dobri. Sega se site na popust. Isprobani, dobar sostav, rastvorlivost, vkus. Gold standard od cokolado e mnogu mnogu ubav za pienje i nema voopsto sejkeri.

Od 150 do 165 grama protein na dnevno nivo ti se potrebni za muskulen napredok. Bi ti go preporacal Gold standard whey od Optium Nutrition 3000 denari e 2270gr. imas za dva meseci.
Animal whey na universal nutrition ti e ista cena so golg standard.
biotech usa pure whey ti e dosta dobar
my protein 100% whey
my protein carni pro beef protein ovaj ti e dosta dobar vo edna dozerka od 30gr imas 27 gr protein.
milky whey sega e so podobren sostav i e soliden za tie pari.
trec nutrition gold whey i 100% whey se dobri. Sega se site na popust. Isprobani, dobar sostav, rastvorlivost, vkus. Gold standard od cokolado e mnogu mnogu ubav za pienje i nema voopsto sejkeri.
Каде го има Gold Standard за 3000 денари големото пакување? :)

Филозофијата на сите суплементи на крај се сведува на практичност, еве и мал дел од ситуациите зошто:

• Ситуации на внес на голем/мал калориски внес. Пример при балкинг кај „големи момци“ во многу ситуации не е возможно да внесат толкава количина на калории само од храна (време/пари/постојана ситост) или при „чистење“ (високо протеински диети, а мал калориски опсег).
  • Во западните земји и цената на храната на многу места е повисока од цената на суплементите, па им доаѓа и како да штедат. Особено ако мора да отидат и да купат готвена храна од ресторан како замена за тоа што немале време да готват (а еве и кај нас ако отидеш да купиш готова храна од Веро/Тинекс/Фул плејт да не си под 3 евра).
  • Филозофијата на post workout window кога „демек“ е битно да внесеш протеин со брза абсорбција во првите 1-2 часови (иако ова сметам дека е битно само кај професионалци).
  • Дополнување/заштеда на калории и специфичен макронутритиент при одредени диети.
  • Брз начин на живот и густ распоред со активности.
  • Не знаење да готват/ниту пак имање на време и желба да научат.

Последните 2 точки беа собрани кај мој другар, на 185цм тапкаше возрасен маж со 61кг (турбо е со работа вработен + приватен бизнис, не знае да готви, нема ни време често да седне и да јади како човек) и гејнерите беа добитната комбинација која му најде примена во начинот на живот и го кренаа до 76кг.
Накратко:

1. На ротација внесот на јгх ми достигнуваше и до 500 грама во ден.
- Внесот на храна ми беше на највисоко ниво без гејнер.
2. Whey протеинот е храна, но без дополнување од микронутриенти, веројатноста за нарушување на миклофлората на дигестивниот систем е доста голема, и повторно го зацврстува своето име додаток во исхраната.
3. Анаболички прозор, или по некое твое модерно нарекување post workout window, е всушност внес на брзи јагленохидрати и аминокиселини, како би се чепнал инсулинот и да се надополнат гликогенските резерви и тн и тн...
4.Макронутриненти, колку тоа едноставно звучи. Но има разлика, од извор до извор.
5 и 6. Густи, брзи начини на живеење се изговори убаво знаш и сам, а плус и за тоа има решение, а во случај на тоа тогаш овај спорт не е за тебе.

Накратко:

1. На ротација внесот на јгх ми достигнуваше и до 500 грама во ден.
- Внесот на храна ми беше на највисоко ниво без гејнер.
2. Whey протеинот е храна, но без дополнување од микронутриенти, веројатноста за нарушување на миклофлората на дигестивниот систем е доста голема, и повторно го зацврстува своето име додаток во исхраната.
3. Анаболички прозор, или по некое твое модерно нарекување post workout window, е всушност внес на брзи јагленохидрати и аминокиселини, како би се чепнал инсулинот и да се надополнат гликогенските резерви и тн и тн...
4.Макронутриненти, колку тоа едноставно звучи. Но има разлика, од извор до извор.
5 и 6. Густи, брзи начини на живеење се изговори убаво знаш и сам, а плус и за тоа има решение, а во случај на тоа тогаш овај спорт не е за тебе.
1. Ама тоа во твојот случај, суплементите не се направени за тебе и за мене туку наоѓаат примена за луѓе од различни возрасти, различна маса, намена и тн. Ако ти си лупал по 4 оброци на ден, некој едвај стига на 1-2.
2. Ако имаш барем 2 балансирани оброци со зеленчук нема да имаш проблем по ова прашање, ако не си има пробиотици и се решава и тој проблем.
3. Леуцинот прави спајк на инсулинот речиси во ист степен како и шеќерите, така да секогаш ЕАА или изолат форма на веј е добра опција за после тренинг (ЕАА и за пред).
4. Поедноставно е од што мислиш.
5 и 6. Јас сум по 14 часови на работа голем дел од времето, кога имаме миграции и пуштање во продукција на одредени системи се случува да спијам и по 5 часови и да немам време ни за 2 оброци да ги изедам (не пак да ги готвам) и во тој случај се наоѓаат од корист прашоците (лично од гејнер немам потреба, јас користам протеин и евентуално креатин или некој друг поспецифичен додаток).

Не земајте во обзир она што сте го утврдиле на вас, надвор од вашето опкружување постојат многу променливи, има луѓе на кои воопшто не му значи цената на продуктот туку само неговата практичност, има луѓе кај кои времето е апла во недостаток и не секогаш може да си дозволат да готват, има луѓе што не сакаат да јадат готвена храна од пред 5 дена и чувана во фрижидер (да и јас сум правел ориз еднаш во 3 дена и сум го јадел цело време истиот, ама во друго време, сега вежбањето ми е последен приоритет и сигурно нема да јадам помалку вкусен оброк од тоа што му го давам на кучето), или пак количински да бутаат на секои 3-4 саати (имам другар со еден сникерс вика дека е заситен, јас и со 4 пак сум гладен, или пак бургер сум видел луѓе и по 3 големи да ги јадат, а истиот тој со сникерсот не може ни пола да го изеде а е 185цм висок и исушен слаб).
Автоматски споено мислење:

Тие што ти ги пиша Мартин важат за едни од поквалитетните на нашиот пазар, инаку јас последно го зедов Whey Core од пбц (вкус на јагода) и вака изгледа ок, беше во некој пакет 2 паковки од по 1.5 кг за 2500 мислам го платив.
Следи ги нивните акции, вадат често такви промоции и за 3000ки да земеш >3kg протеин, еве ги сега колку го продаваат:
Инаку јас го пикам во овесот насабајле и на тој оброк дигам + 30 грама протеин и после вежбање една дозерка пак уште 30тина грама.

Последно уредено:
1. Ама тоа во твојот случај, суплементите не се направени за тебе и за мене туку наоѓаат примена за луѓе од различни возрасти, различна маса, намена и тн. Ако ти си лупал по 4 оброци на ден, некој едвај стига на 1-2.
2. Ако имаш барем 2 балансирани оброци со зеленчук нема да имаш проблем по ова прашање, ако не си има пробиотици и се решава и тој проблем.
3. Леуцинот прави спајк на инсулинот речиси во ист степен како и шеќерите, така да секогаш ЕАА или изолат форма на веј е добра опција за после тренинг (ЕАА и за пред).
4. Поедноставно е од што мислиш.
5 и 6. Јас сум по 14 часови на работа голем дел од времето, кога имаме миграции и пуштање во продукција на одредени системи се случува да спијам и по 5 часови и да немам време ни за 2 оброци да ги изедам (не пак да ги готвам) и во тој случај се наоѓаат од корист прашоците (лично од гејнер немам потреба, јас користам протеин и евентуално креатин или некој друг поспецифичен додаток)..
Јас на терен сум внесувал доволно храна на граница, каде што немам време да спијам по неколку денови, немој такви приказни, ако сум можел јас, со такви услово наместо 2 часа да спијам што ми следуваат после активност јас правев оброци, може секој... Не сум против тие фамозни прашоци, од кога почнав да се занимавам на повисоко ниво, само сакам да докажам дека не се магија и не се задолжителни. Јас за спортот платив пари, да напуштам работа, и да се едуцирам понатамошно, така да на форум залудно ќе си правиме чамче муабет, нати го дај ми го.

Останатите нема да те реплицирам, бидејќи еднаш убаво ги пишав, ти само ги зацврсти немам намера да се повторувам.

Јас на терен сум внесувал доволно храна на граница, каде што немам време да спијам по неколку денови, немој такви приказни, ако сум можел јас, со такви услово наместо 2 часа да спијам што ми следуваат после активност јас правев оброци, може секој... Не сум против тие фамозни прашоци, од кога почнав да се занимавам на повисоко ниво, само сакам да докажам дека не се магија и не се задолжителни. Јас за спортот платив пари, да напуштам работа, и да се едуцирам понатамошно, така да на форум залудно ќе си правиме чамче муабет, нати го дај ми го.

Останатите нема да те реплицирам, бидејќи еднаш убаво ги пишав, ти само ги зацврсти немам намера да се повторувам.
За тебе знајме дека си најјак, а и како секој просечен Македонец најпаметен, будали се тие што фрлиле милијарди во истражување за тие суплементите.

Другиот пат ако ти се погоди летно време да одиш на граница носи во кола и табла јајца, шејк од живи јајца бил практичен и многу добар, заеби протеини во прашок, а салмонелата гратис за цревната флора е бреееј.

За тебе знајме дека си најјак, а и како секој просечен Македонец најпаметен, будали се тие што фрлиле милијарди во истражување за тие суплементите.

Другиот пат ако ти се погоди летно време да одиш на граница носи во кола и табла јајца, шејк од живи јајца бил практичен и многу добар, заеби протеини во прашок, а салмонелата гратис за цревната флора е бреееј.
Не сум најјак, далеку од најпаметен. Кога немаш аргумент навредата е најдобра одбрана.

Истражувањето, може да биде и по нарачка, во глобала незнам за што се фати со мене и ми објаснуваш живи јајца и ми мешаш баби и жаби, но исхраната пред се, а потоа додатоците, таков си е редот и таков ќе си остане. И недозволени средства да користиш, без соодветна исхрана повторно си никој и ништо.

ПС. Нема да има нареден пат, за моја среќа.

So whey i gejneri ako se klavase masa i ako zamenuvase obrok eden prasak, dosea zver ke bev.
Tie istrazuvanja se sranje vo boja. Da dodajs whey e sasvim ok ama da nejadam 4 sati i da pijam whey so ovez i deka so takov nacin na hrana ke se kacuva na kilaza malce potesko.
Nema gejner so go nemam probano, od najevtin do najskap, whey, beef, casein, izolat, hydro isolate imam kotisteno koristeno vreminja. Uste koga postoese gldijator pred 12 godini.
Se dodeka si naturalec, ne ocekuvaj od suplement muskulen neverojaten napredok.
Distributerite si pisat statii i istrazuvanja nivni za da um se trosat suplementite. Eden obicen primer kajnas vo mk na eden obicen kreatin zalepena nalepnica na koja pisuva:
"rapidno zgolemuvanje na muskulna masa so samo koristenje od 30dena" Koristenje na kreatin po 20grama dnevno. polnenje na kreatin vo muskukite. Lepenkata zalepena nad fabricnata lepenka i da nemozis da ja odlepis.
Na originalnata pakovka pisuva: So samoto koristenje na kreatinot mozi da dovedi do zgolemuvanje na volumenot na muskulite poradi akomulacia na voda vo muskulite. I sega nekoj pocetnuk koga odi da kupi suplement cita rapidno rastenje na muskuli i ke dojdi ke ti objasnuva kako whey e hemija i kako se klava masa :pos:
Eve edno moe iskustvo olomnani.. Cela godina piev gejneri, vo mesecot kupuvav po dve pakovanja serious mass to e 10kg gejner mesecno. Dnevno vnesuvav 800grama hidrati, 220gr protein i preku 150 grama masti. Hranata mi bese na nisko nivo a baska vnesuvav i bcaa, glutamin, citrulin. Kaciv 12kg koj 70% od niv bea salo tie kg. Eve do den denes imam salo na stomakot koe uste go nemam skinato. Saloto ne e masa, masa e muskukot. Zavijan vo salo ne e masiven, znaci e debel. Od togas od suplement zemam samo whey, kreatin, dextroza, omega 3,bcaa mi ostanaja od lani i magnezium. Od ko pocnav da se hranam sprema plan na ishrana od milos stojanovic, togas vidov napredok. Vo pravo se deckite koj sto pisaja deka bez dobar obrok nema napredok. Site sme zafateni so rabota so obvrski sekon den ama dovolno e da se oddeli 1 sat za gotvenje.

Не сум најјак, далеку од најпаметен. Кога немаш аргумент навредата е најдобра одбрана.

Истражувањето, може да биде и по нарачка, во глобала незнам за што се фати со мене и ми објаснуваш живи јајца и ми мешаш баби и жаби, но исхраната пред се, а потоа додатоците, таков си е редот и таков ќе си остане. И недозволени средства да користиш, без соодветна исхрана повторно си никој и ништо.

ПС. Нема да има нареден пат, за моја среќа.
So whey i gejneri ako se klavase masa i ako zamenuvase obrok eden prasak, dosea zver ke bev.
Tie istrazuvanja se sranje vo boja. Da dodajs whey e sasvim ok ama da nejadam 4 sati i da pijam whey so ovez i deka so takov nacin na hrana ke se kacuva na kilaza malce potesko.
Nema gejner so go nemam probano, od najevtin do najskap, whey, beef, casein, izolat, hydro isolate imam kotisteno koristeno vreminja. Uste koga postoese gldijator pred 12 godini.
Se dodeka si naturalec, ne ocekuvaj od suplement muskulen neverojaten napredok.
Distributerite si pisat statii i istrazuvanja nivni za da um se trosat suplementite. Eden obicen primer kajnas vo mk na eden obicen kreatin zalepena nalepnica na koja pisuva:
"rapidno zgolemuvanje na muskulna masa so samo koristenje od 30dena" Koristenje na kreatin po 20grama dnevno. polnenje na kreatin vo muskukite. Lepenkata zalepena nad fabricnata lepenka i da nemozis da ja odlepis.
Na originalnata pakovka pisuva: So samoto koristenje na kreatinot mozi da dovedi do zgolemuvanje na volumenot na muskulite poradi akomulacia na voda vo muskulite. I sega nekoj pocetnuk koga odi da kupi suplement cita rapidno rastenje na muskuli i ke dojdi ke ti objasnuva kako whey e hemija i kako se klava masa :pos:
Eve edno moe iskustvo olomnani.. Cela godina piev gejneri, vo mesecot kupuvav po dve pakovanja serious mass to e 10kg gejner mesecno. Dnevno vnesuvav 800grama hidrati, 220gr protein i preku 150 grama masti. Hranata mi bese na nisko nivo a baska vnesuvav i bcaa, glutamin, citrulin. Kaciv 12kg koj 70% od niv bea salo tie kg. Eve do den denes imam salo na stomakot koe uste go nemam skinato. Saloto ne e masa, masa e muskukot. Zavijan vo salo ne e masiven, znaci e debel. Od togas od suplement zemam samo whey, kreatin, dextroza, omega 3,bcaa mi ostanaja od lani i magnezium. Od ko pocnav da se hranam sprema plan na ishrana od milos stojanovic, togas vidov napredok. Vo pravo se deckite koj sto pisaja deka bez dobar obrok nema napredok. Site sme zafateni so rabota so obvrski sekon den ama dovolno e da se oddeli 1 sat za gotvenje.
Ако ме имате читано и во минатото ќе го знаете мојот комплетен став на суплементите, значи не ви викам јас дека треба да пиете само гејнер и протеин и дека со тоа ќе се направите ѕверови. Поентата ми е дека колку и да изгледа дека истите се непотребни, измислени се и се задржале толку долго на пазарот оти си нашле примена кај одредена група на луѓе.

Во овој спорт ако одите по олд скул верувањата треба да јадете денес 7 оброци (има луѓе што немаат време 7 пати да влезат на мочање, не пак да готват/носат со себе оброк и да го јадат), во модерната филозофија стигнато е и до 3-5 оброци на ден (што пак ако треба да внесете од „чиста храна“ 3500-4000ккал во 3 оброци ќе биде давање во храна).
Затоа седнал некој и ги смислил и се водат под името суплементи=додатоци, наместо јас да седнам и да се замарам 5 пати што ќе јадам/како ќе го зготвам/како ќе го носам со себе/дали ќе успеам да го набутам во мене отвораш прашок и пиеш.

Е сеа „филозофи“ кои мислат дека ќе пијат 5 дозерки, а ќе јадат само 1 оброк има и имало, нека му е лесна земја на времето имаше еден фитнес модел (Грег Плит) направи дури и апла хардкор програма (MFT28) во која во 28 денови имаш само по еден мизерен цврст оброк во денот, а се друго прашоци. За жал бев пилиштар 20 години и ја пробав оваа и тоа по глупиот пат (штедев, имав пари само за протеин, а не и за витамините/омега3/пробиотиците/минералите) и после 17ти ден си го турнав имунитетот и бев попара.

@martin01 не е кабает гејнерот во твојот случај туку ти и твоето неразумно очекување за масата. Те следам долго време по темиве и гледам дека пробуваш секоја година да се вратиш на килажата од претходната или имаш некои неразумни замисли од 10-15кг за една година. Во таков случај и со стероиди ќе биде вода, а не пак со гејнер и креатин. Подобро намали ги очекувањата или оди избоцкај се ако сакаш да се дигнеш еднаш пример до Х кг и после тоа само се одржуваш, дали ќе биде од храна или ќе биде од суплемент 10-15кг во една година се најголем дел: вода/сало и на крај едвај 1-2 кг мускул. Ако си почнал апла слаб и со салото и водата нема да имаш проблем и ќе изгледаш попристојно како маж него ако си исушен, ама ако веќе си бил „нормален“ и си начукал уште 15кг е тогаш си влегол веќе во категорија дебел :D

Сумарум, терајте како ви одговара, се додека имате услов да покриете се со храна не ви треба да купувате суплементи, моментот кога поради Х причини (време, ситост, пари, специфична диета) не постигнувате внес на калории/количина на протеин, може да уфрлите и 1-2 оброци од прашок.

Сумарум, терајте како ви одговара, се додека имате услов да покриете се со храна не ви треба да купувате суплементи, моментот кога поради Х причини (време, ситост, пари, специфична диета) не постигнувате внес на калории/количина на протеин, може да уфрлите и 1-2 оброци од прашок.

Ова. Крај.

На ова би додал само дека просек кај машки треба 2200-3000 калории (освен мрсните), што е доста лесно да се постигни за просечен човек што работи или учи. Другите што се зафатени поголемиот дел од денот 1200 калоричен генјер добро ќе му дојди. Не се расправам повеќе дали домашен или купечки е подобар.

Дечки, вчера земав Iso Fuji на Yamamoto Nutrition со вкус на ванила, иако тргнав да го купам Gold Standard на ON. Во моментот немаше од нив, па ајде ми го препопорачаа овој како најквалитетен во тие што беа на лагер, пакувањето е мало 700 грама како за проба океј. Прочитав reviews на амазон и сите беа задоволни, па ајде реков ќе го земам, не е некој big deal, 1400 денари беше.
Прв пат пијам протеин во прашак, изминативе 2 месеци внесувам континуирано над 120-130 грама протеин преку стандардна исхарана. Вчера, по саат и пол тренирање тенис, прв пат пробав од протеинот, со 250ml вода и 2 коцки мраз го шејкав :) Меѓутоа и вчера, како и денес (као реков ќе пробам од сабајле да видам).. и двата пати ме болеше стомак, некако некоја грда болка како мини грч. И двата дена истата траеше околу 30-40 минути, па после тоа немав мака.
Бидејќи како што читав претставува честа појава, дали некој имал сличен проблем и совет како го надминал? :) Или да лета во корпа протеинот уште денес. :pos:

Дечки, вчера земав Iso Fuji на Yamamoto Nutrition со вкус на ванила, иако тргнав да го купам Gold Standard на ON. Во моментот немаше од нив, па ајде ми го препопорачаа овој како најквалитетен во тие што беа на лагер, пакувањето е мало 700 грама како за проба океј. Прочитав reviews на амазон и сите беа задоволни, па ајде реков ќе го земам, не е некој big deal, 1400 денари беше.
Прв пат пијам протеин во прашак, изминативе 2 месеци внесувам континуирано над 120-130 грама протеин преку стандардна исхарана. Вчера, по саат и пол тренирање тенис, прв пат пробав од протеинот, со 250ml вода и 2 коцки мраз го шејкав :) Меѓутоа и вчера, како и денес (као реков ќе пробам од сабајле да видам).. и двата пати ме болеше стомак, некако некоја грда болка како мини грч. И двата дена истата траеше околу 30-40 минути, па после тоа немав мака.
Бидејќи како што читав претставува честа појава, дали некој имал сличен проблем и совет како го надминал? :) Или да лета во корпа протеинот уште денес. :pos:
Ништо чудно да не ти го поднесува стомакот, можно е и од мразот т.е. ептен ладен дека си го пиел. Ако имаш доста гасови и слично следен пат иди со проверена варијанта.
Вајда ќе најдеш некој познаник да бар 1000 му земеш чисто да си покриеш дел од трошокот.

Постирај содржина ако можиш. Од љубопитност

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom