Бјело Дугме

• Креатор на темата Креатор на темата Filip99
  • Време на започнување Време на започнување
Тоше напиша:
i mislam deka ne se veke vo moda da se slusaat pak.

А каква врска има тоа со квалитетот/неквалитетот на одредена музика? Се модерни деца на форумов... :smeshko:

Jas ednostavno nemam mislenje za Bijelo Dugme. Tie se sostaven del na mojot mentalitet. So niv zaedno rastev,ja terav mladosta i poleka, kako tie taka i jas ostarev.No,pesnite na mojata mladost,pesnite na Bijelo Dugme,pesnite na Brega,ke se slusaat sekogas. Tie barem se evergreen!!!,ako ne mozeme nie! :(

"Ruzica si bila
jedna u mom srcu,
ruzica si bila moja,
a ja sam sanjao tvoja koljena
covjek kao ja...
Bog mi daje,Bog mi odnosi,
Ruzica si bila sada vise nisi...
S vremena na vrijeme kao da cujem stope
ko da ides preko mog praga,
s vremena na vrijeme, a znam da nemam prava,
ti nisi vise moja draga...
Letjele su nocas iznad moga krova,
letjele su ptice selice,
a jas sam sanjao tvoja koljena
i tvoje poljupce...
Bog mi daje,Bog mi odnosi,
Ruzica si bila
sada vise nisi...."

Sto treba da se misli za bendot koj e ideen osnovopoloznik na turbo-folk muzikata na prostorite na SFRJ. Bendot koj ja izmisli pormovirase i izdigna na najvisoko mesto seljackata folkerska drnkadziska muzika na koja samo pagas u depresija i krsis sisinja iili casi.
Mal isklucok se prvite nivni pesni dodeka Bebek bese peac i kolku tolku drzea do nekoj rok standart, posle toa se drugo e veke istorija proleterjata.....

Како што реков во првиот пост,Дугме со Бебек е рок група,а после е се она што го вика Јаков.На првите албуми многу ми се чини дека имаат влијание од Deep Purple

Jakov напиша:
Sto treba da se misli za bendot koj e ideen osnovopoloznik na turbo-folk muzikata na prostorite na SFRJ. Bendot koj ja izmisli pormovirase i izdigna na najvisoko mesto seljackata folkerska drnkadziska muzika na koja samo pagas u depresija i krsis sisinja iili casi.
Mal isklucok se prvite nivni pesni dodeka Bebek bese peac i kolku tolku drzea do nekoj rok standart, posle toa se drugo e veke istorija proleterjata.....

Колку нема врска..мислам извини вака ама еве тоа е мое мислење... Бјело Дугме е закон група,скоро секоја песна им е евергрин,нешто што ќе остане и ќе се слуша за разлика од 90% од денешната музика.. Едноставно се едни од најдобрите:pehar:

Dani^^^ напиша:
Колку нема врска..мислам извини вака ама еве тоа е мое мислење... Бјело Дугме е закон група,скоро секоја песна им е евергрин,нешто што ќе остане и ќе се слуша за разлика од 90% од денешната музика.. Едноставно се едни од најдобрите:pehar:
Kolku nemas vrska.:pos: :pos: :pos:
Kade vide ili procita deka jas osporuvam deka nekoja pesna na dugme ne bila hit ili ne stanala evergrin. A toa deka od muzikata na Goran polse decenija i nesto se izrodi turbofolkot e nesto sosema drugo.
Citaj malku poubavo pred da kazes nesto.
Svoevremeno imase dve vodecki Yugoslovenski grupi koi se zanimavaa so t.n etno folk vo Jugoslavija vo 80te. Bjelo Dugme i Leb i sol. Od prvite proizleze(znaci ne od grupata nego od stilot i melosot koj go koristea vo svoite pesni) toa sto proizleze a od Leb i Sol proizleze nesto drugo malku poinakvo etno sound itd.
Neznam eve gi preslusuvam pesnite na Dugme ispeani od A Islamovik...ako e ova rok jas sum Julia Roberts :star:

lugeto stvarno se legendi!odlicni pesnicinja imaat!samo niv od srpskite izveduvaci gi postuem!

eeee tie se legenda, najbolja muzika (spored mene) e taa od toa vreme site tie grupi imaat mnoguuuuu dobri pesni sto i den denes se slusaat

sve najbolje,majstori nema sto! baska i mi se svigase sto na koncertite niz bivsa Jugoslavija napravija da izgleda deka JUGOSLAVIJA e uste tuka.svaka cast!

Najdobra Ex-YU grupa,drugo neznam so da kazam.

xedaj напиша:
sve najbolje,majstori nema sto! baska i mi se svigase sto na koncertite niz bivsa Jugoslavija napravija da izgleda deka JUGOSLAVIJA e uste tuka.svaka cast!
bogami napravija samo sto ne dojdoja tuka kaj nas vo Makedonija

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom