Битола

• Креатор на темата Креатор на темата devilbt
  • Време на започнување Време на започнување
не треба затварање ами префрлање на работа на гас , но исто така важно затварање на ископините и местата на одложување односно сето тоа да се пошуми пошто прашината од тие места се разнесува под дејство на ветрот

Јас не ти постирав линк од ПлусИнфо или од Дојче Веле, туку постирав официјален линк од HEAL, каде што има доволен број информации за ти сам да си донесеш заклучок, а не да дозволуваш владини или опозициски портали да носат заклучоци за тебе. Доколку прочепкаше малку повеќе низ линкуваните документи, ќе наидеше на овој документ, каде што на страна 11 и 12 е прилично јасно објаснато кои електрани какви честички ослободуваат на годишно ниво. Табелата што е ставена на статијата што јас ја линкував е табела за емисија на SO2 (сулфур диоксид), кој што е штетен, но не во толкава мера колку PM2.5 честичките, за кои што е јасно наведено дека РЕК Битола емитува преку 2700 тони годишно, што го рангира на второ место (да, добро прочита, фантастично второ место) во Европа. На страна 12, во вториот параграф е објаснато зошто во статијата е презентирана табела со емисија на SO2, а тоа е бидејќи, цитирам: „Иако PM честичките се сметаат како најштетен загадувач по здравјето, нивото на SO2 генерално се зема како општ параметар за тоа која електрана е најголем загадувач. Тој (SO2) може да реагира во контакт со атмосферата и притоа да се создадат PM честички што потоа предизвикуваат екстремно голем број на здравствени проблеми“.

Околу PM10 и PM2.5 честичките, пред неколку месеци кај Јанко ЈадиГомна на скајп гостуваше проф. Кирил Христовски (една од ретките, ако не и единствената добра емисија што ја направил во смисла на информативност). Доколку те интересира (а треба да те интересира, не само ако си од Битола, од кај и да си), еве ја емисијата (запази делот од 26:47 натаму, најбитниот според мене)

И ти не ме сфаќај погрешно, но фактот што РЕК Битола е толкав (не велам втор, туку толкав) загадувач и ниското ниво на свесност кај Битолчани ја прават ситуацијата алармантна. Не постои портал/телевизија без квазиновинарски написи/статии/прилози со сензационализам во нашиот мрачен медиумски простор, затоа и сме дојдени до ова дереџе и мора секоја информација што ни се пласира да ја земаме со резерва и да ја проверуваме по 3 пати
http://faktor.mk/2016/03/09/vozilata-i-odhatsite-go-zagaduvaat-vozduhot-vo-bitola/
Точно е дека РЕК загадува многу, но главен проблем за Битола е локалното загадување од возилата и оџаците во домовите. За да се информирам за SO2 и PM честици, сум многу добро информиран, и многу повеќе верувам во сопствени испитувања него во Европски извештаи креирани само врз собрани и обработени податоци, наместо во мерени на лице место. Според мене грешка на државата е што не ги објавува нивните мерења, што кажуваат дека РЕК загадува над дозволените граници (и со тоа да плати одредени казни), но голем дел од тоа загадување не оди накај Битола. За твоја информација, РЕК има поставено сонди за мерење на загаденост на линија помеѓу комбинатот и Битола, и во моменти кога во Битола не се диши (маглишта и чадови од тоа што пластики и гуми горат за греење), околу Битола во Пелагонискиот регион до РЕК загадувањето е екстремно ниско. Но од x причини тие податоци не се објавуваат, што остава простор за сатанизирање само на комбинатот, и несоочување со голем дел од проблемот (голем број возила и несоодветно греење). Се надевам со најавената гасификација до Битола, како и топлификацијата од РЕК Битола (живи били па видели) ќе се среди барем малце состојбата

http://faktor.mk/2016/03/09/vozilata-i-odhatsite-go-zagaduvaat-vozduhot-vo-bitola/
Точно е дека РЕК загадува многу, но главен проблем за Битола е локалното загадување од возилата и оџаците во домовите. За да се информирам за SO2 и PM честици, сум многу добро информиран, и многу повеќе верувам во сопствени испитувања него во Европски извештаи креирани само врз собрани и обработени податоци, наместо во мерени на лице место. Според мене грешка на државата е што не ги објавува нивните мерења, што кажуваат дека РЕК загадува над дозволените граници (и со тоа да плати одредени казни), но голем дел од тоа загадување не оди накај Битола. За твоја информација, РЕК има поставено сонди за мерење на загаденост на линија помеѓу комбинатот и Битола, и во моменти кога во Битола не се диши (маглишта и чадови од тоа што пластики и гуми горат за греење), околу Битола во Пелагонискиот регион до РЕК загадувањето е екстремно ниско. Но од x причини тие податоци не се објавуваат, што остава простор за сатанизирање само на комбинатот, и несоочување со голем дел од проблемот (голем број возила и несоодветно греење). Се надевам со најавената гасификација до Битола, како и топлификацијата од РЕК Битола (живи били па видели) ќе се среди барем малце состојбата
не лупај жити тебе РЕК не е отворен пред 2 месеци па да нема никакво влијание, ами 40 и кусур години се во прашање , 40 години шетање прашина и чад низ цела Пелагонија дур до Пелистер

не лупај жити тебе РЕК не е отворен пред 2 месеци па да нема никакво влијание, ами 40 и кусур години се во прашање , 40 години шетање прашина и чад низ цела Пелагонија дур до Пелистер
Никаде не реков дека нема никакво влијание, баш напротив. Поентата ми беше дека (свесно?) се таргетира РЕК, а останатите загадувачи кои (зборувам за градот Битола) многу повеќе влијаат во загадувањето заради социјален мир не се споменуваат. За болестите и смртните случаи што се предизвикани кај вработените во комбинатот не вреди да се дискутира, јасно е дека е заради влијанието на РЕК.

Стопанката да му е##м ми бараат лекарско за продолжување на возачката дозвола !!!! кај да извај кај нас прашав она шо е до болницата трудова како и да ја викат,ми вика сестрата 2200 денари до 09,00 h да дојдиш...е сега можи на друго место да извам овде е солено !

Стопанката да му е##м ми бараат лекарско за продолжување на возачката дозвола !!!! кај да извај кај нас прашав она шо е до болницата трудова како и да ја викат,ми вика сестрата 2200 денари до 09,00 h да дојдиш...е сега можи на друго место да извам овде е солено !
Mislam deka mozis nasproti stopansko taa ordinacijata so e plus e po eftino ama ne znam dali vazi za vozacka oti ima baska za vrabotvanje baska e za vozacka no vredi da prasas

Слабо Јакуп...:D
Легионерот е по Хард-Кор :roker:

Година - 2016
Датум - 28.03
Локација - Градско Шеталиште, Битола
Дејствие - Обележување на нова велосипедска патека.

Му останала боја на газето од паркинзите шо ги шлакаја со брат му, па реши да прај велосипедска патека на шеталиште. Епилогот срамен, дното е достигнато и веќе рушиме рекорди на сите портали.

Ај то несалам е знајме сите, недоветен е,изгубен скроз, ама сите бе околу него да се на исто ниво ?
Има некој нормален околу него да го посоветва, да му кажи дека ова е срамно ?
Незнам од ова дали можи подолу...:busi:
Ако има подолу едвај го чекам следниот потег на газето:vozbud:
11229823_1311193142229132_6612431260725232154_n.jpg

Година - 2016
Датум - 28.03
Локација - Градско Шеталиште, Битола
Дејствие - Обележување на нова велосипедска патека.

Му останала боја на газето од паркинзите шо ги шлакаја со брат му, па реши да прај велосипедска патека на шеталиште. Епилогот срамен, дното е достигнато и веќе рушиме рекорди на сите портали.

Ај то несалам е знајме сите, недоветен е,изгубен скроз, ама сите бе околу него да се на исто ниво ?
Има некој нормален околу него да го посоветва, да му кажи дека ова е срамно ?
Незнам од ова дали можи подолу...:busi:
Ако има подолу едвај го чекам следниот потег на газето:vozbud:
11229823_1311193142229132_6612431260725232154_n.jpg
Дaј Кaтицa некa гo сoбери пoбрзo , oти не се oвие мрснa бoјa дa му oстaни,дa не нaцртa пoдoлу кaј Имперaтoр и Пистa зa слетувaње нa aвиoни [emoji23]

Дaј Кaтицa некa гo сoбери пoбрзo , oти не се oвие мрснa бoјa дa му oстaни,дa не нaцртa пoдoлу кaј Имперaтoр и Пистa зa слетувaње нa aвиoни [emoji23]
хахахаха да не излези утре да речи дека и ова како писта можиме да го гледаме :D

Кога веќе го спомна Император... :cool:

Повелете дами и господа:цицки:

12794476_10205939728429881_8280836645902999694_n.jpg

Паметен е газето, знај со сообраќај... Глеаш каква регулација напрај. Едносмерна е кај Император хахахах

Кога веќе го спомна Император... :cool:

Повелете дами и господа:цицки:

12794476_10205939728429881_8280836645902999694_n.jpg

Паметен е газето, знај со сообраќај... Глеаш каква регулација напрај. Едносмерна е кај Император хахахах
Хaхaхa ништo чуднo пo дрвaтa и рaдaри дa имaт нaместенo, кaзни дa пишaт зa брзo вoзење [emoji23][DOUBLEPOST=1459289840][/DOUBLEPOST]12936547_10207408144735308_1812524115060273785_n.jpg

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom