Бирање на религија

• Креатор на темата Креатор на темата Сталин
  • Време на започнување Време на започнување

Сталин

Висарионович
Член од
24 декември 2008
Мислења
239
Поени од реакции
11
Уште од кога се родиме ние сме дел од одредена религија, нормално по избор на родителите.
Дали е тоа правилно според Вас?
На тој начин се наметнува религијата на детето без разлика какви погледи кон религијата ќе има кога ќе има по возрасни години и кога ќе биде доволно зрел за да се определува религиски сам.
Дали пак според Вас би требало кога ќе се роди дете да нема никаква религија туку тоа само да се определи кога ќе добие позрели години?
Што е правилно според Вас во овој поглед?
Како треба да се бира религијата?
Дали е правилно на кој начин ја добиваме религијата?

товариш Стаљин..........

стрељотка за религиозните........

па што биде нека биде................

може ќе поверуваат...........:violent1:

хахахахааа..........:pos:

Бирање???

нешто ко за православен притисни 1 за католик 2 за ислам 3ка.....

Уште од кога се родиме ние сме дел од одредена религија, нормално по избор на родителите.
На тој начин се наметнува религијата на детето без разлика какви погледи кон религијата ќе има кога ќе има по возрасни години и кога ќе биде доволно зрел за да се определува религиски сам.
Дали пак според Вас би требало кога ќе се роди дете да нема никаква религија туку тоа само да се определи кога ќе добие позрели години?

-Моите родители не ми ја избраа религијата..
-Не е правилно некој друг да ти ја одбере религијата...
- Никој не се раѓа како религиозен...
- Од каде се сигурен дека ќе доживееш возрасни години за да можеш да расудуваш за правилноста до некоја вера? А што ако се упокои(ш) како бебе?
- Религијата се бира преку испитување на нејзината точност-таму каде теоријата и праксата немаат разлика, таму е вистинската религија...

- Од каде се сигурен дека ќе доживееш возрасни години за да можеш да расудуваш за правилноста до некоја вера? А што ако се упокои(ш) како бебе?
- Религијата се бира преку испитување на нејзината точност-таму каде теоријата и праксата немаат разлика, таму е вистинската религија...

samo edno prasanje na napisanovo...

Sto ako se uspokoi bebe?

hmmm mislam deka bebinjava treba da gi izzememe od prasanjata za religija...
ne mislam deka Bog bi dozvolil bebe da ide vo pekol... pa koj i da e ...
(spored site religii mislam)

E pa vaka treba da svatis deka si gresen da se pokaes da poveruvas i da se krstis dali ova go pravi bebeto?
Spored moe veruvanje bebeto ne napravilo svesen grev za da odi vo pekolot ne znam vrz osnova na ato Bog bi go sudel.

Бебето автоматски спаѓа во верата во која се и неговите родители, никој не го прашува детето која религија сака да биде, мислам дека е јасно овде.
Али овде ништо не можеме да промениме бидејќи самите деца се воспитани на тој начин кој е својствен за верници на одредена религија. На пример обичаи, традиција и.т.н.

Секое бебе во стомакот на мајката е створтено од Единствениот ВИСТИНСКИ БОГ преку Неговата чиста Животна Енергија!
Онаа енергија вечно чиста, која - наместо материја или сперматозоид - се отелотвори (материјализира) во ИСУСА ХРИСТА!

Колку и да им ја кријат родителите вистината на своите деца, тие (ако со цело срце ја бараат) и ќе ја најдат.

Јас мислам дека секој човек има право да ги надмине гледањата на својата (родителска, национална, конфесионална) традиција, како би се доближил поблиску до суштествената вистина.

Тоа пак воопшто незначи дека тој треба ними да ги презира или да се воздигува над ними поради нивните Бого и светогледи. Јас на пример сум ја имал најголемата среќа да се родам во православието које е една од најубавите вери на овој свет и еден веродостоен патопоказател кон суштенствената вистина!

samo edno prasanje na napisanovo...

Sto ako se uspokoi bebe?

hmmm mislam deka bebinjava treba da gi izzememe od prasanjata za religija...
ne mislam deka Bog bi dozvolil bebe da ide vo pekol... pa koj i da e ...
(spored site religii mislam)

Да, и мое личо убдување е дека Бог не би пратили бебе во геената...

Бебето автоматски спаѓа во верата во која се и неговите родители, никој не го прашува детето која религија сака да биде, мислам дека е јасно овде.
Али овде ништо не можеме да промениме бидејќи самите деца се воспитани на тој начин кој е својствен за верници на одредена религија. На пример обичаи, традиција и.т.н.

Автоматски работат само автоматите. Луѓето имаат слободна волја на избор и таа (волјата) не работи автоматски. Тоа што родителите го крстиле бебето, незначи дека тоа, на одредена возраст, нема да одбере друга религија, кон која ќе се приклони.

Lugeto nemaat slobodna volja i se ragaat nekoj ko musliman, nekoj ko pravoslavec, nekoj ko katolik, nekoj nekogas bil pagan i taka da nemame slobodna volja. Na primer maceto ne biralo da li ke se rodi kako mace. Ama za ova da go svatite treba da bidete predodredeni za da go svatite ova.

Lugeto nemaat slobodna volja i se ragaat nekoj ko musliman, nekoj ko pravoslavec, nekoj ko katolik, nekoj nekogas bil pagan i taka da nemame slobodna volja. Na primer maceto ne biralo da li ke se rodi kako mace. Ama za ova da go svatite treba da bidete predodredeni za da go svatite ova.

ааахххаааааааааххххахххаааааааааааа

човече ова последната реченица ти е убиствена

Ama za ova da go svatite treba da bidete predodredeni za da go svatite ova.

Велиш предодредени за се нешто...амаааааааааа

најголема предодреденост имаат оние што може да сватат
.
.
.
Ме потсети ...па кога религиозни секојдневно му досаѓале на Христ ...оти ништо не разбрале што кажал ..................ОВОЈ ИМ КАЖАЛ ...nihilista....тоа што ти го велиш...

"Ќе разберат тие што треба да разберат"..ете така им одговарал на религиозни оти знаел со кого си има работа па така ги бекентирал

Човекот може и така да каже, така да верува, така во животонепријатни филозофии да претерува се до денот кога вистински ќе му се отворат очите и срцето за ЉУБОВТА БОЖЈА !

Тогаш тој влегува во надприродна слобода!

Баш таа слобода им ја посакувам на сите луѓе и секоја творба!

АМИН

Човекот може и така да каже, така да верува, така во животонепријатни филозофии да претерува се до денот кога вистински ќе му се отворат очите и срцето за ЉУБОВТА БОЖЈА !

Тогаш тој влегува во надприродна слобода!

Баш таа слобода им ја посакувам на сите луѓе и секоја творба!

АМИН

ДЕФИНИРАЈ НАТПРИРОДНА СЛОБОДА .............(?!?)

забегување.........?

медитација....?

се пукнеш у вена и леташ(со крилја ) у облаци го гледаш господ у пижами......

Ај доста со тресење глупости............
само бомбастични зборови.........ништо конкретно не се изјаснуваш...........
.
.
.
И зошто мислиш...како рече пред 7 год дека детето господ ти го спасил....
па нели си киснел по лекари..............
зошто придодаваш заслуги на нешто за што немаш никакви докази...

-Надприродна слобода-да се биде СО Бога и ДО Бога и ВО Бога,
-Природна слобода-да се живее исклучиво на материјално-телесно ниво,
-Неприродна слобода-да се злоупотреби слободата и да се забега дебело во грев и во служење на лукавиот...

-Надприродна слобода-да се биде СО Бога и ДО Бога и ВО Бога,
-Природна слобода-да се живее исклучиво на материјално-телесно ниво,
-Неприродна слобода-да се злоупотреби слободата и да се забега дебело во грев и во служење на лукавиот...
znaes sto se podrazbira pod slobodna volka vo filozofijata?
te boli glava odma da reces nejkam da me boli i da ne te boli
bolen da si na primer
da reces sakam da sum zdraav i odma da se iscelis i da bides potpolno fizicki i mentalno zdrav
da mozes da izbegnes avtomobilska ili avionska nesreka
da bides sloboden ne da biras od ponudeni opcii tuku da bides sloboden da pravis sto sakas i sto ne sakas
da mozes od nisto da sozdavas zlato, dijamanti
da mozes da letas ako sakas
da bides sloboden od sekoja losa zavvisnost
Toa ne postoi, zatoa se otfrla poimot slobodna volja koj zapravo ne znaci nisto, ako pod toa podrazbirate sloboden izbor megu ponudeni opcii, togas toa e iznuden izbor, ti moras da izbiras od toa sto e dadeno, no ne mozes da se oslobodis od toa.
i koga se raboti za odlucuvanje, posilniot motiv gi determinira nasite postapki.
Nisto ne se slucuva bez pricina i slucajno, zatoa nema slobodna volja!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom