Билингвална или стандардна паралелка?

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување

Билингвална или стандардна паралелка?

• Билингвална

Гласови: 12 37,5%
  • Стандардна

Гласови: 20 62,5%

• Вкупно гласачи
    32

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Локација
Пустец
Денес во гимназиите а можеби и во стручните училишта, освен стандардните паралелки во кои целосната настава се изведува на македонски јазик и кирилично писмо, се` повеќе се среќаваме со билингвални паралелки. Во нив учениците некои предмети ги изучуваат на странски јазик, или па бројот на часови по тој јазик им е со зголемен неделен фонд од на пример 4 или 6 часа. Нормално, сето тоа е потпомогнато од странските амбасади во државата.

Пример средни училишта во Скопје кои изведуваат билингвална настава :

СУГС "Раде Јовчевски - Корчагин" - француска паралелка
СУГС "Орце Николов" - англиска паралелка; француска паралелка
СУГС "Јосип Броз - Тито" - германска паралелка

Во сите овие училишта наставата по некои предмети(математика, физика, биологија..) се изучува на горенаведениот јазик, со присуство на лектор, додека во гимназијата "Јосип Броз - Тито" не се изучуваат предмети на германски јазик, туку нивото на германски јазик е високо, т.е. неделниот фонд на часови од вообичаени два е зголемен на шест.

Прашањето ми е : Дали вие кога би можеле повторно да се запишете во средно училиште, би одбрале билингвална настава или повторно би учеле во стандардна паралелка или па обратно(за оние кои веќе завршиле), а дали тие на форумов што моментално се во средно училиште и учат во билингвална паралелка би сакале да се префрлат во стандардна паралелка?

добро ни е вака како што си е уште часови ааааа тоа никако а и да има таквии часови тоа поише ке биде на заебанција малку деца во 1 клас знаат добро да зборат странски јазик освен англиски

Јас кога се запишував во Орце имаше само француска билингвална паралелка, јас сакав англиска да имаше веднаш ќе отидев ама дури за една година направија.

Кога се запишував јас немаше вакво нешто, доколку сега би се запишувал пак би одбрал германска.

Јас се упишав стандардна шо се вика. Билингвална нема пичиња добри :)

Едвај завршив стандардна, билингвална.... не благодарам!

Коа се упишав прво бев билингвална па се префрлав во стандардна на први септември ,шо знам некако асоцијални деца беа не се дружеа онака бубалици прави :):)а башка и пола предмети на Француски им беа:):)

Билингвална нема пичиња добри :)
Стварно нема добри.:vozbud:

кај мене па најаката пичка у генерација (или можда беше првата придружничка) баш таму учеше :bip:

Коа се упишав прво бев билингвална па се префрлав во стандардна на први септември ,шо знам некако асоцијални деца беа не се дружеа онака бубалици прави :):)а башка и пола предмети на Француски им беа:):)

кај мене па најаката пичка у генерација (или можда беше првата придружничка) баш таму учеше :bip:

Една а? Ееее греота,греота...:pos:

Во мое време немаше основано англиска билингвална, па се упишав во француската. И искрено не би ја препорачала. Не за друго, нема скоро никаква разлика меѓу таа и стандардната. Ништо не им беше организирано ко шо треба. Јас освен 2-3 лекции по математика и хемија предадени на француски јазик, друго билингвално ништо не видов. Да не правам муабет за тоа дека немаат обучен персонал, односно дека професорките што ми ги држеа предавањата беа едвај втор степен на убрзан и врска си немаа француски. Единствена врска со францускиот испаднаа лекторите, со кои се гледавме еднаш неделно, па пошто секогаш беа они страшно зафатени и ни закажуваа часови со траење до 8.30 навечер, ни нив не ги гледавме многу често.

Во поглед на нивото на јазикот, нема којзнае колку да си го збогатите во билингвална. Барем не во таква во каква што учев јас. Сега може се поискусни, подобро организирани, мада не знам колку можат да се поправат за година-две... Така да, ништо посебно не ти менува.

колку шо знам, во охридов немат билингвална паралелка...а баш сакам

Јас сум во стандардна паралелка, а и убаво ми е .. не сакам да учам предмети на француски или германски јазик !

Стандард Рулз

сакав да идам гремански билингвална, али не отидов зашто е у ЈБТ :baeh:

сакав да идам гремански билингвална, али не отидов зашто е у ЈБТ :baeh:
Па што ако е во ЈБТ? Јас учам во ЈБТ и не отидов во германската затоа што не знаев збор германски. Да учев германски во основно правац таму ќе отидев.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom