Би се отселиле ли од државава доколку?

9Би се отселиле за стално од државава (кажете си реално, ова е само мислење)

• Не доколку средната плата беше 1000 евра, наместо сегашниве 300

• Да за средна западноевропска плата од 1800 евра и некојси таму поквалитетен живот

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
za tie pari vo avstralija mozes da si kupis parking plac u katna garaza u melburn ili sidnej.

cenite vo svedska se eftini vo sporedba so standardot sto go imaat ama uslovite za zivot tamu se mizerni vo odnos na ostatokot na evropa ili civiliziraniot svet, zatoa i cenite se takvi.

usa momentalno e najdobra opcija. so isklucok na nekolku mesta izgleda daleku najbalnsirano i za pari pravenje i za zivot.
Автоматски споено мислење:

trosoben stan za ziveenje vo melburn nema pod milion, dva. prvo retkost se posto 90% od pazarot za stanovi e ednosoben ili dvosoben, retko koj saka stan za ziveenje vo melburn. tie sto sakaat i ziveat vo golemi stanovi vo centar obicno se gazdi na kompanii ili dobro plateni profesionalci pa nekolku miljona ne se problem za niv.

od evropa samo london moze da se nosi so ceni vo sporedba so melb i syd vo aus.
затоа и реков, знам кога бев јас испод половина милион нема не можиш куќа да земиш.
Инаку недвижнините во Шведска варираат нема врска дека има мизерни услови, какви се тие мизерни услови ?
Немој да ми напишиш дека нема алкохол и дека има многу емигранти оти то е :)

Значи а се отвори тема за бегање одма за пари се фаќате,море печалбари ке ви дојде ли памет некогаш?Бре што проста маса од народ сме значи испод дно

Платите,кириите,цените токмаци едни
Па за што да се фатат ако не за пари. Не бегаат во странство за да живеат исто како тука.

Па за што да се фатат ако не за пари. Не бегаат во странство за да живеат исто како тука.
Квалитетот на животот е на прво место.

Ако немаш пари каков е тој квалитетен живот :)
Шала на страна повеќето од тука засегнати од сиромаштијата и во закопани до гуша со кредити и долгови нормално дека за пари ќе мислат на прво али тука има и други работи кои се многу битни.
Јас познавам неколку кои заминаа а не им било дојдено до пари ама не гледаат добра иднина во Македонија па се решиле во подобро место да одат.

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Шала на страна повеќето од тука засегнати од сиромаштијата и во закопани до гуша со кредити и долгови нормално дека за пари ќе мислат на прво али тука има и други работи кои се многу битни.
Јас познавам неколку кои заминаа а не им било дојдено до пари ама не гледаат добра иднина во Македонија па се решиле во подобро место да одат.
Кој нема пари доволно за живот горе бе?Има некој гладен,жеден? Ако сакаш да возиш бемве и да ебеш ескорти по 300€ саат тоа е друга работа.Што фали горе? Ајде кажете од што сте лишени?

Кој нема пари доволно за живот горе бе?Има некој гладен,жеден? Ако сакаш да возиш бемве и да ебеш ескорти по 300€ саат тоа е друга работа.Што фали горе? Ајде кажете од што сте лишени?
Кај е то горе ? Оти јас Македонија живеам да не ме помеша со некој :)

Па повеќе од пола IT сектор е заминат а платите ни во Македонија не се за жалење. Тоа сакам да ти кажам, џабе се пари кога се е на апарати во Македонија. Едно ебано броило да префрлиш треба ден од работа да земеш за да се ебаваш по ЕВН, ваму се е онлајн или по пошта добиваш. Сеа да ми текне еве во 23:36, можам некаков папир да извадам.

Па повеќе од пола IT сектор е заминат а платите ни во Македонија не се за жалење. Тоа сакам да ти кажам, џабе се пари кога се е на апарати во Македонија. Едно ебано броило да префрлиш треба ден од работа да земеш, ваму се е онлајн или по пошта добиваш. Сеа да ми текне во 23:36 можам некаков папир да извадам.
Да затоа и реков дека познавам многу ситуирани луѓе од тука кои заминале надвор, и јас зад истото стојам дека тука и да заработуваш добра пара џабе ти е кога да одиш на болница инфузија не можат да ти стават пример.
За влакно фалеше другарка ми да не можи да се врати од тука во Шведска со се дете затоа што малото имаше само патен лист од Данска и не можеа пасош тука да и извадат.
Таа на шалтер и вика зошто на овој документ не пишува дали е машко или женско чупето, од кај знаеме ние дали е девојче, се фатија за влакно, ја врткаа по админитрации, арно пријатели фатија.

Значи а се отвори тема за бегање одма за пари се фаќате,море печалбари ке ви дојде ли памет некогаш?Бре што проста маса од народ сме значи испод дно

Платите,кириите,цените токмаци едни

Од воздух не се живее и фала Богу не е секој задоволен да живее под минимално човечко достоинство. Значи основа е тоа за све друго како на пример здравство, владеење на правото, екологија итн.

za tie pari vo avstralija mozes da si kupis parking plac u katna garaza u melburn ili sidnej.

cenite vo svedska se eftini vo sporedba so standardot sto go imaat ama uslovite za zivot tamu se mizerni vo odnos na ostatokot na evropa ili civiliziraniot svet, zatoa i cenite se takvi.

usa momentalno e najdobra opcija. so isklucok na nekolku mesta izgleda daleku najbalnsirano i za pari pravenje i za zivot.

trosoben stan za ziveenje vo melburn nema pod milion, dva. prvo retkost se posto 90% od pazarot za stanovi e ednosoben ili dvosoben, retko koj saka stan za ziveenje vo melburn. tie sto sakaat i ziveat vo golemi stanovi vo centar obicno se gazdi na kompanii ili dobro plateni profesionalci pa nekolku miljona ne se problem za niv.

od evropa samo london moze da se nosi so ceni vo sporedba so melb i syd vo aus.

Немора сите сред Мелбурн да живееме пишав Австралија. Имам роднини тука што имаат куќа, купиле или изградиле имам до некаде слика како можат да бидат цените. Дека може и многу поќе секаде може.

Ете и тоа @Ilumious што го вика.

Не е само платата реално. Можеш пример да земаш 1000 евра плата овде во таа и.т индустрија, ама пак не работиш некоја wow работа во таа сфера, туку си штанцач обичен и одиш пешки нешто што германецот или британецот ќе го оди за 5 пати поголема плата. Затоа и многу луѓе бегаат. Бидејќи тука професијата и работата од тој аспект ги кочи и ги праи да се мизерни. Едноставно во секој сектор тој е плафонот во Македонија и премал е просторот за објективен напредок. Едни те исти фирми кружат и се при врвот во Македонија, за разлика од Германија каде што после неколку години искуство во нивна фирма имаш х10000 опции да бираш.

Друга ствар, можеш да бидеш платен 1500 евра месечно, ама едноставно џабе е, кога Македонија е Македонија и во поглед на култура, настани, евенти, места за искачање, простор за шетање и тн. После некое време, едноставно нема што да се праи тука. Секој алтернативен фестивал Дубиоза Колектив и Суперхикс, а на секој чекор Јелена Розга и рандом балкански досадни шлагери. Ќе ги поминеш сите места, сите градови сите езера и планини во државава па и во соседството за 1 година, максимум 2. А за да шибаш надвор од државава почесто, и не ти е баш голема платата во тој случај. Да живееш рецимо во Минхен, Франкфурт или Келн/Дизелдорф, две години само големите градови у околината ќе ги шеташ, да не зборам за оние градови што се одалечени повеќе од 300 км или надвор од Германија (Швицарска, Австрија, Холандија и тн).

Она што е трагично исто така е што тука све е комплицирано, преунакажан си од бирократски неработници и процедури, ништо не е едноставно, секаде се чека и премногу губиш време на нешто што одамна е convenient во странство. Добар пример е дигитализацијата, сегмент во кој континентална Европа затајува зад Америка, Канада, Австралија а за Македонија да не зборам. Се чудам како во нашава државичка за буквално СЕ се користи лист и папир наместо во дигитална форма.

Исто така, образованието. Многу луѓе бегаат од овде ради ова, иако тоа не ги прави по-образовани од овдешниве, бидејќи образование и факултет се два паралелни универзуми. Но тоа е веќе иронија на денешниот свет, каде не се цени колку знаеш туку каде си завршил, и не се цени што можеш туку што си навел на линкед ин.

Здравството е исто катастрофално но за ова е самиот закоравен народ крив бидејќи е есенцијално неписмен, непослушен, неразбирлив и нема поим за лично здравје и како функционираат нештата, со што докториве овде губат време, живци, нерви а богами и волја за живот. Петиција за стопирање на насилство врз доктори. Што сме ние, Уганда?

Поентата ми е дека не е се во платата, цена на недвижнини, цена на храна и тн и тн. Има многу нематеријални ствари кои се пресудни кај да речам финансиски стабилни индивидуи да се отселат од овде. Реков и претходно, платата не е пресуден услов кај мене зошто сакам да се отселам од вукојебинава. Конзервативниот и малограѓански менталитет би рекол дека се доминантни на позиција број 1.

Последно уредено:
За нив пари у џеб е квалитет на живот.

Една од неколку фактори, една од поважните. Основни приходи ти овозможуваат некои работи кои директно влијаат на квалитетот на живот. Тоа е факт.

Една од неколку фактори, една од поважните. Основни приходи ти овозможуваат некои работи кои директно влијаат на квалитетот на живот. Тоа е факт.
Тешко дека можеш тој "факт" мене да ми го објасниш,зашто тука заработувам од 1000€ па до 2000€ месечно а со нокти гребам да се преселам у Германија за 1200€ да земам таму

Почнав да размислувам откако станавме северџани.....мислам дека нема да се помирам до крај на животов, не сум бил националист или сл. само јадам гомна, ама дефинитивно ова ме убива во поим. Знам дека исти ѓубриња живеат сегде по светов, никој не е посјаен од нас....само воспоставен им е ред со механизми за негово одржување. Имам другари и во Франција и Германија.....нема со кого пиво да се напијат, ама јбг овде северџанскава чума е бетер.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom