Jasno mi e mene toa ama so toa sto se relociraa tamu namesto da se izborat i da napravat nesto za Skopje denes nie gubime. Toa deka bendovite ne ti idele ili sto ti ne ne drzi voda. Na niv im e polesno vo Skopje kade imaat relacii i marketing da prodadat 2-3000 karti za beograd, nesto sto nemozat tamu ako se odrzuvase vo Skopje. Ako mozea PINK! da ja donesat koga bese zvezda ne gledam zosto da nemozat da gi donesat drugite. Porano se vadea deka nemame dobri mesta, deka nema oprema i sto ti sve ne. Veke ne e taka. Se napravi BT i Filip 2. Nemozes da mi kazes deka nemame soodvetni mesta za da napravime koncert.
Nemam nisto protiv Avalon inace neka si teraat kako mislat, oni se ustvari edni od retkite koj napravile i doprinele za podobra scena ne samo vo Skopje nego i Makedonija i ako poveke im se ispati tamu nekade pravat pari tamu.
Sepak pricinata ZOSTO i KOGA Skopje ke dobie vakov nastan e taa. So bojkot ke se odvoime kako poseben market i realno pobrzo ke dobieme i nie nesto vakvo. Valjda svakas sto sakam da kazam.
Реков дека бендовите не идат за џабе во Скопје, не споменав дека не идат оти ќе настапуваат во Скопје. Ниту пак реков оти локацијата за концерт е проблем, туку дека нема доволно публика за да се покријат трошоците на концертот и да заработат нешто.
Ако Авалон мисли дека ќе заработи барем малку нема да има проблем да ги донесе бендовите капарени за Белград и тука, еве сега за Скопје Гори ги носи Елементал и Паблик Енеми од причина што мисли дека ќе заработи нешто на нив и можеби им се поефтини за настап.
Мислам дека ги преценуваш можностите на Скопје и Македонија, односно ја преценуваш концертната култура на нашиот народ.
Само еден егзамплар за ова што го зборувам, во Фебруари годинава бев во Солун на концерт за Mogwai, цената на влезницата беше 33 евра, покасно намалена на 28 евра и клубот каде што се одржуваше концертот беше преполн и не можеше да се најде место за стоење, по моја слободна проценка над 1000 души.
Во Јуни пак бев на концерт за Tortoise во Скопје кои малтене се на исто ниво на Mogwai кога се работи за пост-рок, цената на влезницата беше 500 ден. и концертот се одржуваше во МОБ, вкупниот капацитет е таму 800 души. МОБ мислам дека не беше исполнет до последното место и до мене седеа 65 год. баби кој немаа поим што ќе се случува на концертот и си правеа трач муабети, пред мене беше млад брачен со дете од 5 год. кое играше на телефон, додека зад мене беа 13-4 год. девојки и сите тие не ми изгледаа како фанови на Tortoise. Од тоа можев да заклучам дека сум стереотипен и дека организаторот не се штедел со гратиси за концертот со намера да ги потполни празните места.
Кога некој би довел Mogwai во Скопје со цена на влезница од 33 евра, можам да гарантирам дека нема да се појават повеќе од 50 души на концертот комплет со се бенд и организатор.
Со бојкот на ваква работа нема да бидне ништо, овде се работи за чисти интереси. Еве Pearl Jam прави европска турнеја и од Прага нема да слезе подолу никаде, најверојатно организаторите на концерти во Белград и Загреб прецениле дека се прескапи за да организараат нешто таму, истото се однесува и на Coldplay, мислиш дека ако белграѓани и загребчани ги бојкотираат концертите во Прага на споменатите бендови ќе и организира некој концерт во соодветните градови?