Бегство од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување

Во која европска држава е најдобро да се емигрира?

• Германија

Гласови: 72 26,9%
  • Шведска

Гласови: 48 17,9%
  • Италија

Гласови: 11 4,1%
  • Франција

Гласови: 6 2,2%
  • Малта

Гласови: 8 3,0%
  • Обединетото Кралство

Гласови: 23 8,6%
  • Ирска

Гласови: 15 5,6%
  • Белгија

Гласови: 5 1,9%
  • Холандија

Гласови: 24 9,0%
  • Данска

• Австрија

• Словенија

• Полска

Гласови: 11 4,1%

• Вкупно гласачи
    268
Абе кај ќе одите недвижнина нема шанси да купите, кај и да отидеш од најдолу се почпнува, мала криза прв го јадеш стапот таму, прв за отпуштање прв за малтретирање.

Абе кај ќе одите недвижнина нема шанси да купите, кај и да отидеш од најдолу се почпнува, мала криза прв го јадеш стапот таму, прв за отпуштање прв за малтретирање.
Исто како тука, само на друг јазик

Кој ти вика? Ако е некој како тебе без образование и без А од јазик, може. Не знам зошто не прекинеш да тресеш зелени, мислиш дека некој те верува по темиве или?

Кој ти вика? Ако е некој како тебе без образование и без А од јазик, може. Не знам зошто не прекинеш да тресеш зелени, мислиш дека некој те верува по темиве или?

А да акознаеш јазик од келнер се почнува :icon_lol:, немој хорор приказни да ти кажувам за луѓе операција во Англија 6000 фунти му имаат побарано, и авионот овдена операција, соШпонво око од Германија до тука...

А да акознаеш јазик од келнер се почнува :icon_lol:, немој хорор приказни да ти кажувам за луѓе операција во Англија 6000 фунти му имаат побарано, и авионот овдена операција, соШпонво око од Германија до тука...
Е добро де, и јас колеги од Словенија носев кај татко ми и колегите негови на забар. И?

Тоа не е знак дека нивното здравство не е добро, туку дека кај нас медицината е на ниво на говно донесена. Кај се видело бе пломба 200 денари а гелни нокти 800 денари, да си забар да земеш дипломата во ќенеф да ја пуштиш. Место да испаѓаш смешен и да плукаш по нивното здравство, треба да стајш прст на главата и да се запрашаш зашто докториве бегаат и ќе остане тука само баграта кај Бојо на медицина на европски завршена.

Е добро де, и јас колеги од Словенија носев кај татко ми и колегите негови на забар. И?

Тоа не е знак дека нивното здравство не е добро, туку дека кај нас медицината е на ниво на говно донесена. Кај се видело бе пломба 200 денари а гелни нокти 800 денари, да си забар да земеш дипломата во ќенеф да ја пуштиш. Место да испаѓаш смешен и да плукаш по нивното здравство, треба да стајш прст на главата и да се запрашаш зашто докториве бегаат и ќе остане тука само баграта кај Бојо на медицина на европски завршена.

Нивното здравство е прескапо за нас, таму гастербајтер генерација. Не можат да си го дозволат економски, а нашево е срање сеакако ама барем можи да допри до некаква си здравствена услуга.

Друго да не почнувам од кирија во Лондон унапред 3000 евра за два месеци, плус трошкови животни ајде нека бидат без почетни 5-6000 евра ти не можеш да допреш таму. Па млад брачен пар од Источна Македонија со бугарски пасоши буквално имаат живеено во камион во Шведска шест месеци додека не им доделија социјален стан.

Ти би живеела во камион шест месеци? И ова се сето сведоштва не измислувам јас ништо, што ми е работа се е вистина.

Нивното здравство е прескапо за нас, таму гастербајтер генерација. Не можат да си го дозволат економски, а нашево е срање сеакако ама барем можи да допри до некаква си здравствена услуга.

Друго да не почнувам од кирија во Лондон унапред 3000 евра за два месеци, плус трошкови животни ајде нека бидат без почетни 5-6000 евра ти не можеш да допреш таму. Па млад брачен пар од Источна Македонија со бугарски пасоши буквално имаат живеено во камион во Шведска шест месеци додека не им доделија социјален стан.

Ти би живеела во камион шест месеци? И ова се сето сведоштва не измислувам јас ништо, што ми е работа се е вистина.
Европското здравство е скапо за сите, со една голема разлика што ти одбиваш да прифатиш дека материјалите за работа кои ги употребуваат таму се прва класа за разлика од шеснаестата класа лекови, анестезии, пломби кај нас воглавно со потекло од Турција. Друга работа е што европскиот доктор си го цени знаењето и тоа што студирал 15 години додека другите лигушеле и заслужува да си го наплати трудот. Каква - таква здравствена услуга? Под каква таква услуга ти е 6 месеци да нема реагенси на клиника, тоа е за тебе каква - таква услуга? Да не зборувам и дека кај нас огромни се шансите здрав и прав да отидеш на лекар а да те извадат од мртовечница.

Кажи ми кај има таква кирија за Лондон, уште одма се аплицирам да се селам и од тука. Во Њујорк директоркава моја живее за 2,200 долари на 5 минути од Бродвеј ама не знам како да ви нацрта човек дека за индивидуа со образование, искуство и квалитети тоа е ништо а и со цимери ти е поевтино.

Да знам дека ме чека социјален стан во Шведска не во камион, под мост ќе спијам. И што не ти се вратат другарите од Шведска чим било лошо и неубаво? Чекај да погодам, имаат кредити за плаќање :icon_lol: А и нема што по камиони да живеам кога завршив факултет, научив јазик и стекнав дополнително образование во IT сферата вон факултетот. Како што кажа @Емкаа дури си имаш луксуз и да си бираш по земјиве. За носталгии и плачки по Македонија си имаш авиони секој ден и си леташ така што дури и не се чувствуваш на моменти како иселен.

Значи да сумираме, настрана тоа што буци го тропа тука, без јазик никаде не се оди а како второ треба да се има образование и работни навики, последново дури е и најважно. Тоа граѓани од 20ти ред, најниски плати, најниско ниво на пирамида буци го тропа пошо сам се теши и се води по старата народна, кисело е грозјето, кој му е крив што другите додека учеа германски тој шпараше по митинзи на вмро :toe:

Грешка си.
Во Германија, СЕКОЈ што има регулиран престој, му следува здравствена заштита.
Разликата од „Државната“ здравствената заштита и приватната (дополнително плаќање, некаде околу 50тина евра месечно, можи и фазла ако сакаш), не е во здравствените услуги што ги добиваш, туку во комодитетот. Пример, приватна соба во болница, со телевизор, клима, пичкесимајчини. Не чекаш кога ќе појдиш на доктор (преднос некаква за термин), али НЕ ако има некој хитен пред тебе. И така.
А то, со шпон дека си дошол некој од германија, можи, ако работел на црно.
Стоматологијата е бесплатна. Нормално, со основни пломби (потреба). Ако сакаш убави пломби, импланти и сл. (луксуз), че си платиш приватно. То Кошта.
Али, сепак има начини, пак да ти покрија касата дел од тоа, да не навлегувам сега.

Грешка си.
Разликата од „Државната“ здравствената заштита и приватната (дополнително плаќање, некаде околу 50тина евра месечно, можи и фазла ако сакаш), не е во здравствените услуги што ги добиваш, туку во комодитетот. Пример, приватна соба во болница, со телевизор, клима, пичкесимајчини. Не чекаш кога ќе појдиш на доктор (преднос некаква за термин), али НЕ ако има некој хитен пред тебе. И така.
Стоматологијата е бесплатна. Нормално, со основни пломби (потреба). Ако сакаш убави пломби, импланти и сл. (луксуз), че си платиш приватно. То Кошта.
Али, сепак има начини, пак да ти покрија касата дел од тоа, да не навлегувам сега.
Во стоматологијата бесплатна е ендодонцијата, болестите, се наплаќа луксузот - импланти, протези, вакви фиксни, онакви фиксни, што и така треба да биде. По логика, не можеш да живееш ако те боли забот ама може да живееш ако ти се криви забите. Иначе џабе објаснуваш, пак ќе те цитира сега некој со познаник што спиел на трева во Прага.

Друго да не почнувам од кирија во Лондон унапред 3000 евра за два месеци, плус трошкови животни ајде нека бидат без почетни 5-6000 евра ти не можеш да допреш таму.
Е добро де и што ако треба да се плати однапред?
Каде и да одиш мора да имаш неколку илјади евра за почеток, да обезбедиш стан за повеќе месеци, да имаш за храна, за превоз и сигурно нема да чекаш прва плата.
Нема да бараш сместување од 100 квадрати и да плаќаш сам 1200 фунти , има и 30-40 квадрати и за почеток со уште 2-3ца и по 300 фунти.

Повеќето работодавци исплаќаат неделно и не мора да чекаат цел месец за пари.

Sent from my Xiaomi Mi A1 using Tapatalk

Ајтиманаџер и гејмделевопер не се реалноста на нашиве работници таму, 90 проценти ако не и повеќе работат работни места со ниски примања.[DOUBLEPOST=1548867573][/DOUBLEPOST]
Грешка си.

На црно има работено со бугарски пасош, не ги ни пријавуваат, градежништво фасади итн...[DOUBLEPOST=1548867655][/DOUBLEPOST]
Е добро де и што ако треба да се плати однапред?
Каде и да одиш мора да имаш неколку илјади евра за почеток, да обезбедиш стан за повеќе месеци, да имаш за храна, за превоз и сигурно нема да чекаш прва плата.
Нема да бараш сместување од 100 квадрати и да плаќаш сам 1200 фунти , има и 30-40 квадрати и за почеток со уште 2-3ца и по 300 фунти.

Повеќето работодавци исплаќаат неделно и не мора да чекаат цел месец за пари.

Sent from my Xiaomi Mi A1 using Tapatalk

Да има 3-4000 фунти не би ни одел странство човек од овде кај мене.

Ама пресметката за Лондон ја направи алал да ти е.. Еве јас сум овде и не зедов толку пари за почеток, а за здраство ти е покриено од државата, т.е ти одзимаат некоја си сума од плата секој месец. Овде само за стоматолог е скапо да, но ако си овде "снајден" со добри примања не ти ни треба враќање у мк за заби. Па макар и да се вратиш на неколку дена, нит си прв нит си последен [emoji16]

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Јас имам спиено во гаража, тоа е вистината, уште еднаш не :icon_lol:.[DOUBLEPOST=1548867856][/DOUBLEPOST]
Ама пресметката за Лондон ја направи алал да ти е.. Еве јас сум овде и не зедов толку пари за почеток, а за здраство ти е покриено од државата, т.е ти одзимаат некоја си сума од плата секој месец. Овде само за стоматолог е скапо да, но ако си овде "снајден" со добри примања не ти ни треба враќање у мк за заби. Па макар и да се вратиш на неколку дена, нит си прв нит си последен [emoji16]

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Операција на зглобови нешто 6000 фунти така имам разбрано, не за заби.

Па не знаеш колку е точно, така имаш разбрано и за операции и за трошоци.

Па не знаеш колку е точно, така имаш разбрано и за операции и за трошоци.

Па да за трошоците знам отрилика што од мало искуство што од лични разговори, остави ти овде луѓе што имаат 2000 евра приход во Македонија па ти кажуваат образование јазик надоградување.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom