Батерија на лап топ

• Креатор на темата Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување Време на започнување
V

Vollstandig

Гостин
Зедов пред некое време, мини лап топ Dell inspiron, е сеа според позитивнитие критики, за него целата поента беше оти држел до 8 часови батерија што ми се допадна поради тоа што сум постојано во движење, ама испадна дека после првото полнење и работа на Power Saver, да држи батерија стандард 3 часови.
Па ме интересира ваше мислење за овој вид на лап топи, мини сериите, дали навистина држат добра батерија или се е маркетиншки трик, или па да го вратам нов да земам?

П.С. Има виндоус 7-ка кој стандард работи , дали ако ставам ХР ќе биде побрз:)??

Зедов пред некое време, мини лап топ Dell inspiron, е сеа според позитивнитие критики, за него целата поента беше оти држел до 8 часови батерија што ми се допадна поради тоа што сум постојано во движење, ама испадна дека после првото полнење и работа на Power Saver, да држи батерија стандард 3 часови.
Па ме интересира ваше мислење за овој вид на лап топи, мини сериите, дали навистина држат добра батерија или се е маркетиншки трик, или па да го вратам нов да земам?

П.С. Има виндоус 7-ка кој стандард работи , дали ако ставам ХР ќе биде побрз:)??

Види точно кој модел си го зел, да не има 6 ќелијски и 9 ќелијски модели.Не ни помислувај да се враќаш на XP, не за џабе имаш вин 7. ;)

Исто и јас имам Dell inspiron , овој ми е прв лап топ па со батеријата не знам дали да бидам задоволен или не.
На Power Saver ми држи околу два ипол саати мислам може и јаче...но не ми е проблем батеријата бидејќи само дома го користам и нон-стоп ми е уклучен пуначот.

Имав Делл мини лаптоп, но батеријата му беше двојна, штрчеше од комјутерот но добро стоеше со нагиб. И стварно 8 саати работеше батеријата. Двојна батерија беше.

Исто и јас имам Dell inspiron , овој ми е прв лап топ па со батеријата не знам дали да бидам задоволен или не.
На Power Saver ми држи околу два ипол саати мислам може и јаче...но не ми е проблем батеријата бидејќи само дома го користам и нон-стоп ми е уклучен пуначот.

Исто и јас, 2 и пол саата на Power Saver, до 3 кај мене трае, па незнам дали е до оперативнио систем трга многу апликации, работи поеќе процесоро или па такви се тие, иначе батеријата мислам оти е 3 келиска.

Мојот 3-4 саати држи (али сосем друг лап топ е, Сони Ваио) али у секој случај факт е дека сите скоро по толку малце држат што е многу идиотско, чоек купува лап топ за да има флексибилен компјутер што ќе може да го користи насекаде, а уствари у реалност уопште не се така флексибилни пошто вака-така па цело време ќе треба да ги држиш уклучени во струја...

Ќе почекаме лап топи на иднината што ќе држат повеќе, мини е твојот:)?

Asus (mini bese nekoe ama koe da me ubies nema da mi tekne) nad 8 saati (ne deka gi postuvam ama drzi baterija so e tuka e inaku testirano od mene licno i drzi)

Тоа дека држи 8 саати е повеќе маркетингшки трик, исто како што на звучките од 100 ден. пишува дека се 200 W!

Тој (пример) ќе држи 8 саати ама во ПЕРФЕКТНИ УСЛОВИ што значи, да немаш ништо уклучено во позадина, да немаш ни позадина, да бидеш на најосновниот (Win 98) скин, светлината на најниско ниво,
звукот на најниско ниво и да стои во мирување (значи ништо да не чепкаш) и да немаш пуштено WiFi.

Е тогаш МОЖНО Е да држи до кај 8 саати (што пак не верувам)

Не можев да најдам друга тема па пишам во оваа.Батеријата на лаптопот ми е веќе цркната ама не ја ваѓам од него,а го имам уклучено во струја.Е ме интересира ,дали празната батерија го успорува лаптопот кога тој е уклучен во струја,и дали да ја извадам целосно од лаптопот или да ја оставам?

Не можев да најдам друга тема па пишам во оваа.Батеријата на лаптопот ми е веќе цркната ама не ја ваѓам од него,а го имам уклучено во струја.Е ме интересира ,дали празната батерија го успорува лаптопот кога тој е уклучен во струја,и дали да ја извадам целосно од лаптопот или да ја оставам?

Само помалку ќе ти загрева лаптопот ако го користиш без батерија.

Сакам да прашам кој е најдобриот начин на користење на батеријата на лаптопот. Дали треба до крај да се троши па да се полни, дали кога се полни е препорачливо да се работи на него? Исто така мислам дека не е добро да се полни повеќе пати во денот, пр. 4-5 пати, бидејќи не е добро се да е во струја нели, не е тоа десктоп компјутер. Ајде хелп. :)
--- надополнето: 10 мај 2012 во 09:28 ---
И да прашам дали е добро кога не работиш на него да го ставиш на спиење или да се изгаси на цело.

Сакам да прашам кој е најдобриот начин на користење на батеријата на лаптопот. Дали треба до крај да се троши па да се полни, дали кога се полни е препорачливо да се работи на него? Исто така мислам дека не е добро да се полни повеќе пати во денот, пр. 4-5 пати, бидејќи не е добро се да е во струја нели, не е тоа десктоп компјутер. Ајде хелп. :)
--- надополнето: 10 мај 2012 во 09:28 ---
И да прашам дали е добро кога не работиш на него да го ставиш на спиење или да се изгаси на цело.

Зашто ова се литијумски батерии и немаат мемориски ефект не е препорачливо да ја празниш до крај и да ја пуниш него чувај го боље нон стоп уклучен. Може 1 месечно само да правиш еден полн циклус за ако треба да ти се калибрира индикаторот на самиот лаптоп за колку % ти е батеријата.

Ако лаптопот го користиш ко замена за десктоп т.е. нон стоп ти е уклучен во струја и не го шеташ навака натака најубаво е да ја испразниш батеријата до околу 40-45% да ја извадиш од лаптопот, тргни ја на страна и работи дирекно од адаптер. Само нормално ако го откачиш адаптерот по грешка ќе изгубиш се или ако мораш да идеш од едно место на друго неможеш да го ставиш на спиење него ќе мораш да го хибернираш што трае подолго.

Друга можност ако лаптопот има таква опција (мојот Dell M4500 на пример има) можеш да го вклучуваш и исклучуваш пунењето на батеријата, така да можеш да ја напуниш до 90% и да исклучиш да не ти се пуни (да не трошиш циклуси) и да работи лаптопот директно од адаптер. Ова е најдобро зашто ако го откачиш од струја по грешка автоматски се префрла од батерија и не ти се гаси лаптопот.

Јас лично во текот на денот коа не го користам го ставам на спиење за да биде одма спремен коа ми треба и го гасам само пред јас да идам на спиење (а некад ни тогаш). Ми се случувало да го немам изгасено лаптопот и 10-20 дена. Едиствено нешто што добиваш од гасење на лаптопот е чистење на рам меморијата и пејџ фајлот.

зедов деновиве нов лаптоп и ми рекоа да му ја ваѓам батеријата ко бајаги да су му ја заштедел и да су го чувал на полнач.Е сега сакам да ве прашам да не имат штета компијутеров нон стоп да стојт на Полнач???????????

зедов деновиве нов лаптоп и ми рекоа да му ја ваѓам батеријата ко бајаги да су му ја заштедел и да су го чувал на полнач.Е сега сакам да ве прашам да не имат штета компијутеров нон стоп да стојт на Полнач???????????
Мене од нонстоп на полнач сега батеријата си стои на 0% :icon_lol:
Вади батеријате па тогаш користи го на полначот иначе ке си ја сјебеш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom