Банкарството е легален криминал?

• Креатор на темата Креатор на темата dedanoe
  • Време на започнување Време на започнување

dedanoe

As sum A ss um
Член од
3 ноември 2008
Мислења
312
Поени од реакции
7
Веб-сајт
sites.google.com
влегувам во банка со 100еура и 6000мкд; за сите еура барам мкд и за сите мкд барам еура и постапката ја повторувам 50тина пати последователно у рок од неполн саат. моето салдо е преполовено но не ми е јасно зошто, каква тоа услуга сум добил и во што се состои позитивната работа на банкарот? по што е овој пример различен од секојдневната работа на банките? има ли правна основа да го тужам за кражба сред бел ден?

аддит: башка шо немора уопште да праиме држ-недај 50 пати него ферски уште на сам страт да му објаснам со која намера сум дошол и он само да ми климне промислено со глава „губиш пола“ и јас со дужен респект го ќеширам... банкар ли е шо ли е?

Јас мислев дечкото Zeitgeist го гледал, а тој глупости пиши. Па услуга ти прај бе сине, ако не ти одговара барај некој помалце шо зема. Шо ти е поентата не можам да сфатам, исто ко да ја паркираш колата на платен паркинг и да се чудиш после оти ти ги снемава парите.

ти веројатно неможеш да направиш разлика: или еверата се производ а денарите платежно сретство како за него така за мене или денарите се производ а еврата платежно сретство како за него така за мене. банкарот ја силува оваа нужна формална еднаквост та ме праи у здрав разум глуп (не будала) дека неговите пари (и денари и евра) се производ а моите пари (и денари и евра значително обезвредени) се платежно сретство. е од таму доаѓа неговиот ќар али тоа не е праведно. имам избор, а во која банка е тоа поинаку?

аддит: а уште поубедливо би било ако го ставам на репетитив аутопогон па секој понеделник тој сал да ми јави по телефон „гибиш пола“ и јас трчам и го кеширам.

праведно е да има реципроцитет од типот: негови денари за мои евра истокако мои денари за негови евра. поглеј го денешниот курс на валутите и кажи дали е тоа така? курсот на валутите е стално поставен да тежи повеќе на страна на банките, зато клиентите (сите без исклучок) им се стално парично олеснети.

кога банкарството би било паркирање криминалот би се состоел во: за исто време ти кај мене увалуваш каргоплејн на чување а јас кај тебе маунтаинбајк. очигледно тебе ти е полесно оти мојот товар можеш да го сместиш у подрум али јас би требало да се помачам да доприкупам уште едно 10километри квадратни плац за да би ти удоволил. тежи ли овој лост-вага исто?

Добро бе чоек шо ти е поентата тебе. Банкарството не е ексклузивна привилегија на одредена група на луѓе, ете ти стани ченџер, отвори менувачница, кој ти брани?

Па ти биди паметниот, а ние глупите. Плаќај кирија и работи по 12 часа во денот, па ќе видиме дали за таја услуга шо ја прајш ти се исплати. Е тогаш ќе прајме муабет, кој кого заебал.

Не те тера тебе никој да ги користиш услугите на банката. Кешарац чувај си секогаш дома и притресвај се ко ќе тропни некој џам. Чувај денари зошто ти се евра, Македонија се плаќа во денари не купвај евра. Не земај заеми и кредити ако нејќиш да те ебава банката. Приморан си? НЕ!

И јас последен пат ко проверив, банките не земаа ами ти даваа процент од парите шо си ги дал ко депозит. Нешто многу глуп ти е муабетот, ај размисли пак.

да ама јас и ајџент смит знајме да апиренсес мајт би дисивинг: јас заради безбедноста на татковата ми заштеда депонирав 4500 амерички зелени во ком-банк орочени и сето тао со камата рецимо 6.5% годишно и кога во 1991 Мак се осамостои половина од зелените ми ги се стопиа како заробени и покрај тоа што влогот беше орочен и банката на секој усмен и писмен начин гарантираше.

е сега кога сум без пари да земам кредит од кај нив во висина 4500 амерички зелени ќе треба да дадам хипотекарен залог во двојно поголема вредност од кредитот со обвска да во гратам во двојно помал рок со камата 16.5% годишно и несмеам ни да сањам да им стопам половина како они што ми напраја на мене.

во што е банката побанка од мене? земи кредит на едне шалтер и депонирај исто толку како заштеда на друг шалтер во истата банка. ја гледаш ли разликата?

@dedanoe знаеш ли како се вика камата на англиски?
Банкарите ти се најобични лопови облекол сако завршил некој бош факултет и ќе ми глуми капиталист демек он бил столбот на капитализмот.
Море смрт за таквите!

да ама јас и ајџент смит знајме да апиренсес мајт би дисивинг: јас заради безбедноста на татковата ми заштеда депонирав 4500 амерички зелени во ком-банк орочени и сето тао со камата рецимо 6.5% годишно и кога во 1991 Мак се осамостои половина од зелените ми ги се стопиа како заробени и покрај тоа што влогот беше орочен и банката на секој усмен и писмен начин гарантираше.

е сега кога сум без пари да земам кредит од кај нив во висина 4500 амерички зелени ќе треба да дадам хипотекарен залог во двојно поголема вредност од кредитот со обвска да во гратам во двојно помал рок со камата 16.5% годишно и несмеам ни да сањам да им стопам половина како они што ми напраја на мене.

во што е банката побанка од мене? земи кредит на едне шалтер и депонирај исто толку како заштеда на друг шалтер во истата банка. ја гледаш ли разликата?

Ја пак тој истото, јас се сложвам дека банкарството е профитабилно. Ама кој ти брани да бидиш банкар? Или ченџер?

Ти очекуваш банката да биди црвен крст а? Да работи за луѓето со секојдневни загуби. Па ти имаш видено какви зградишта имат банките, то се огромни трошоци, а плус имат и илјадници вработени шо треба да земат плата. Јас немом да ти ја разберам фрустрацијата тебе.

Исто ко јас да ти речам тебе дека во кафич ми наплаќаат за истиот сок 3 пати појќе од во продавница.

камата на англиски е интрест рејт... сакав да кажам за да менувањето валути е праведно тоа треба да е конзерваторско а не исплатливо што е рамно на ниту јас тебе да те оштетам ниту ти мене. јас делкам лостови веќе десет години и ако може да се рече дека стекнатото знаење е капитал јас сум задоволен со инкасираното. е сега до таа лекција не сум ја стигнал та незнам дали со учење оштетуваш некого?:uvo:

@dedanoe те сфаќам што сакаш да кажеш.
Банкарот без грам труд ти ги зема твоите тешко заработени пари, а ако немаш доволно ќе ти ја земе и куќата без притоа да ти нуди некој реална услуга.
Знаеш ли што рекол Ротшилд?
"Не ме интерсирта кој ги прави законите ме интерсира кој ги печати парите".
Банкарите се крвопијците кои го контолираат светот истите тие банкари ја направија и кризава.

влегувам во банка со 100еура и 6000мкд; за сите еура барам мкд и за сите мкд барам еура и постапката ја повторувам 50тина пати последователно у рок од неполн саат. моето салдо е преполовено но не ми е јасно зошто, каква тоа услуга сум добил и во што се состои позитивната работа на банкарот? по што е овој пример различен од секојдневната работа на банките? има ли правна основа да го тужам за кражба сред бел ден?

аддит: башка шо немора уопште да праиме држ-недај 50 пати него ферски уште на сам страт да му објаснам со која намера сум дошол и он само да ми климне промислено со глава „губиш пола“ и јас со дужен респект го ќеширам... банкар ли е шо ли е?
Dobro be bratko ti normalen li si so lihvari li najde da si imas rabota.

секој банкомат работи со реални физички загуби али под услов тоа да е економски иплатливо??? :pos2::pos2::pos2:

камата на англиски е интрест рејт... сакав да кажам за да менувањето валути е праведно тоа треба да е конзерваторско а не исплатливо што е рамно на ниту јас тебе да те оштетам ниту ти мене. јас делкам лостови веќе десет години и ако може да се рече дека стекнатото знаење е капитал јас сум задоволен со инкасираното. е сега до таа лекција не сум ја стигнал та незнам дали со учење оштетуваш некого?:uvo:

Тогаш кој ќе ги менува тие валути? Или ти ќе волонтираш да го прајш то бесплатно?

Ти имаш проблем општо со капитализмот кај шо богатио го ебава сиромавио , шо и јас го имам и го има секој човек со нормална перцепција. Само шо темата многу лошо ја почнуваш, не не ебава нас обичниот банкар или сопственик на менувачница, многу покомплицирана е улогата на банкарите во светскиот поредок.

@dedanoe те сфаќам што сакаш да кажеш.
Банкарот без грам труд ти ги зема твоите тешко заработени пари, а ако немаш доволно ќе ти ја земе и куќата без притоа да ти нуди некој реална услуга.
Знаеш ли што рекол Ротшилд?
"Не ме интерсирта кој ги прави законите ме интерсира кој ги печати парите".
Банкарите се крвопијците кои го контолираат светот истите тие банкари ја направија и кризава.

Е ти веќе си го гледал Zeitgeist, те сетив по цитираното. Му предлагам и на dedanoe да го гледа.

Това е наполно нормално.Имаш разлика во курса копува-продава.

Ако си пробал на битпазар порано да менуваш марки динари, истото ќе ти се десело. Ќе ти се преполовеле парите.
Интерес, лихва, услуга. Зошто во продавница не купуваш производи по набавна или уште подобро цена начинење?

Башка одземаш време на девојчињата на шалтер. Некој тоа мора да го плати.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom