Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Валво во се има пари ако си добар. Ти сам си кажа тие што разбираат коли и кога имало многу конкуренција преживејувале а кога немало правеле добри пари. Исто е со се. Ѕидар во австалија напаќа од 90центи до 1,20 на цигла. Направи математика колку му е дневница. Не потценувај има пари и во занаетите.
Tuka se slagame. Ama fakt e deka ni tamu ni kaj nas nikoj ne odi za zidar, barem od pomladive generacii. Ke dojde denot koga i kaj nas veke ke nema kade zidar da najdes. parite voopsto ne se bitni. Na narodot ne mu se raboti, ni kaj nas ni tamu. Toa e.

Vreminjata odamna se smeneti. Ova e vekot na lezacite, tie itrite sto znaat da se snajdat da ne rabotat nisto a da lapaat para. Bez razlika dali vo drzavno,privatno,sverc ili bilosto.
Rabotata veke nikade ne se ceni.
.
Kade toa be vaki...vo makedonija kade sto caruva korupcija mito...Za zapad nema lezenje...se raboti...zatoa ima standard...Za sverc i ostali sranja vo zatvor se odi...Rabotata se ceni vaki sekade lezenjeto ne!

Zosto da rabotam kako konj koga nekoj drug lezi ne raboti nisto i zima poveke od mene?
Na zapad ovoa ?

@sartan сите вие што кодате и програмирате не се секирајте. индијци и кинези со докторати чекаат за 5-10 долара на ден. Работат по12 саата. Така да не ви лета паметот.

Валво е прав. Во заспаната Европа све се клативратовци. Ама исто има индијци со докторати кои доаѓаат и работат за ич пари.

Па веќе бил, се накеширал по странство и сега продава патриотизам.

Лично познавам луѓе кои и без занает колку-толку успеале по странство. Занаетот не е пресуден за успех, иако е добра отскочна даска за почеток.
Ako nemas so da ponudis tesko deka nesto ke napravis. I za tie so zanaet i znaenje zavrsija ubavite vreminja.[DOUBLEPOST=1403884000][/DOUBLEPOST]
Kade toa be vaki...vo makedonija kade sto caruva korupcija mito...Za zapad nema lezenje...se raboti...zatoa ima standard...Za sverc i ostali sranja vo zatvor se odi...Rabotata se ceni vaki sekade lezenjeto ne!

Na zapad ovoa ?

Greska si, plata drzavno vs privatno e sekade 1:2 do 1:3 da ne zborime koj kolku raboti. Ako si vo Anglija ili kade probaj najdi englez zidar ili sofer npr.
I ovde lezacite najubavo si ja teraat, od ragjane gi spremaat za lezenje.

Ako nemas so da ponudis tesko deka nesto ke napravis. I za tie so zanaet i znaenje zavrsija ubavite vreminja.[DOUBLEPOST=1403884000][/DOUBLEPOST]

Greska si, plata drzavno vs privatno e sekade 1:2 do 1:3 da ne zborime koj kolku raboti. Ako si vo Anglija ili kade probaj najdi englez zidar ili sofer npr.
I ovde lezacite najubavo si ja teraat, od ragjane gi spremaat za lezenje.
Ima be vaki kolku sakas....Bas tuka kade sto sum administracija ti e blushit rabota! Zidari i soferi ima kolku sakas ...sekoj zima plata spored iskustvo![DOUBLEPOST=1403884392][/DOUBLEPOST]
@sartan сите вие што кодате и програмирате не се секирајте. индијци и кинези со докторати чекаат за 5-10 долара на ден. Работат по12 саата. Така да не ви лета паметот.

Валво е прав. Во заспаната Европа све се клативратовци. Ама исто има индијци со докторати кои доаѓаат и работат за ич пари.
Ami ako e taka...Zosto Apple Google Microsoft,Cisco ne se Indiiski kompani? Zosto ti kupuvas Iphone a nekoja kineska glupost ? Neli ima spremni indiici ?

Кога веќе се фативте за занаетите еве конкретен пример. Медицински сестри/браќа и еве да земеме радиолошки техничари. Како пример земено. Работата е одговорна и не е лесна, но од друга страна па за тој што е вреден е поднослива. Исто така пожелно е и факултет да се има. Бара значи повеќе ангажман отколку механичар или друг занает. Приватно не можеш скоро никогаш со тој занат да работиш. А платите знаеме како одат тука и на запад. Во една Германија или Австрија колку што ми е познато ова е баран кадар и може убаво да се живее со таа плата која е просечна или надпросечна западна. Ниту партии, ниту бизниси ти требаат ниту ништо. Баш ме интересира за ова што ќе кажете.

Валво лежачите не идат надвор. Тие не се способни ни виза да добијат. Се знае кој иде надвор, или тие со струки кој се и те како способни за врзо време да се прилагодат на тамошните услови или тие на кој им е стварно тешко во македонија па најчесто со бугарски пасош излегуваат, ама за да го добијат пак се помачиле и кога ќе излезат фокусирани се да работат што треба за да успеат. Ретки се тие што напушиле за да лежат надвор...

Кој знае додека се направил муабетов си ги спремиле документите за аплицирање некаде надвор.Привремено или ако имаат среќа трајно

Za UK nema da pametuvam poso ni sum bil ni videl. Ali za tamu kaj so sum bil ke ti kazam domasni zidari i soferi za megunaroden trasport prakticno nema, i tie nekolku se postari osobi pred penzija. Na prosecen svaba,austriec,belgijanec,italijanec,slovenec itn da mu kazes da se fati za lopata,da vozi megunaroden transport, da raboti ko zavarivač itn ke ti se smee. Vo ponovo vreme nitu vo fabrika veke nejkat da rabotat.[DOUBLEPOST=1403884824][/DOUBLEPOST]
Валво лежачите не идат надвор. Тие не се способни ни виза да добијат. Се знае кој иде надвор, или тие со струки кој се и те како способни за врзо време да се прилагодат на тамошните услови или тие на кој им е стварно тешко во македонија па најчесто со бугарски пасош излегуваат, ама за да го добијат пак се помачиле и кога ќе излезат фокусирани се да работат што треба за да успеат. Ретки се тие што напушиле за да лежат надвор...
Ja bas obratno bi rekol deka e rabotata, nadvor odat pretezno tie so se so dve levi race.

Кога веќе се фативте за занаетите еве конкретен пример. Медицински сестри/браќа и еве да земеме радиолошки техничари. Како пример земено. Работата е одговорна и не е лесна, но од друга страна па за тој што е вреден е поднослива. Исто така пожелно е и факултет да се има. Бара значи повеќе ангажман отколку механичар или друг занает. Приватно не можеш скоро никогаш со тој занат да работиш. А платите знаеме како одат тука и на запад. Во една Германија или Австрија колку што ми е познато ова е баран кадар и може убаво да се живее со таа плата која е просечна или надпросечна западна. Ниту партии, ниту бизниси ти требаат ниту ништо. Баш ме интересира за ова што ќе кажете.

Ако си брат има и да се изнаебеш :D Одличен пример, на тоа додај и негувателки на стари лица. Се прави пари и таму приватно само ти треба малку повеќе да почнеш. Имам клиент што има 2 старачки дома на филипините и угалвно пензионери амери му се клиенти. Се растури пари правење... Такво нешто може и треба во МКД

Ako si ja pratel temava od pocetok jas samiot kazuvam deka ako si vo medicinskata sfera treba budala da si vo MK da sedis. Ama tamu se trazi znaenje, a ne plateni diplomi so prasinja i puni kuverti.
Istotot vazi i za dobrite programeri.

Za UK nema da pametuvam poso ni sum bil ni videl. Ali za tamu kaj so sum bil ke ti kazam domasni zidari i soferi za megunaroden trasport prakticno nema, i tie nekolku se postari osobi pred penzija. Na prosecen svaba,austriec,belgijanec,italijanec,slovenec itn da mu kazes da se fati za lopata,da vozi megunaroden transport, da raboti ko zavarivač itn ke ti se smee. Vo ponovo vreme nitu vo fabrika veke nejkat da rabotat.[DOUBLEPOST=1403884824][/DOUBLEPOST]
Ja bas obratno bi rekol deka e rabotata, nadvor odat pretezno tie so se so dve levi race.

За да емигрираш потребно е пари. Јас не познавам некој што немал бар просечна работа во Македонија да успеал да дојде во прекуокенаските земји. Овде за виза ти бараат струка и работно искуство. Она што ја измени сликата на дијаспората овие 10тина години се бугарските пасоши па гледам има доста надвор (ова важи само за европа) кој се еве да речеме работничка класа. Ништо лошо во тоа, и они работат чесно и печалат. Поранливи се од овие другите и за жал не секогаш успеваат АМА они се далеку од лежачи или со две леви раце, они всушност и се спремни на се и највеќе се борат.

Na zapad ovoa ?

Нормално на запад на исток е уште полошо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom