ATP тенис - општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
роџер не се знаело дали ќе игра . и он имал симптоми на стомачниот вирус кој се појави меѓу дузина играчи на турнирот.

Надал треба да игра на теренот број еден после мечот на Чарапова :D... сеа почна вториот сет таму, 6-2 по првиот за русинката
Ајде еве ја 3-0 води, нека тепа и нека си иби мајката, да не чекаме за Рафа многу..

Ајде еве ја 3-0 води, нека тепа и нека си иби мајката, да не чекаме за Рафа многу..

Убо рече Фотосот нема да почне пред 12-30 тогаш е закажана.И да завши сеа оваа за 10-15 мин,
ќе се праи пауза пола саат пак.Али тоа не е многу, ке го гледаме.Само кој ке станува утре сабајле у 5 саат omfg:tapp:

Убо рече Фотосот нема да почне пред 12-30 тогаш е закажана.И да завши сеа оваа за 10-15 мин,
ќе се праи пауза пола саат пак.Али тоа не е многу, ке го гледаме.Само кој ке станува утре сабајле у 5 саат omfg:tapp:
Сепак добро што најверојатно ќе заврши во 2 сета... Да не чекаме 3 сета до 1 и пол...

Поспора подлога од Индиан Велс амин, да му се згади на човек гледајќи :mad:

БТЊ Федерер игра со вирус, така да не очекувам ништо освем пораз во 2 лесни сета за Надал во полуфиналето, се разбира ако Федерер стигне до таму, против Раонич беше доста слаб, ако се земе во предвид во каква форма беше пред 2 недели.

Поспора подлога од Индиан Велс амин, да му се згади на човек гледајќи :mad:

БТЊ Федерер игра со вирус, така да не очекувам ништо освем пораз во 2 лесни сета за Надал во полуфиналето, се разбира ако Федерер стигне до таму, против Раонич беше доста слаб, ако се земе во предвид во каква форма беше пред 2 недели.

* освен

Според тебе тенисот би требало да се игра единствено на брзи подлоги кои му одговараат на Федерер, епа бате, стар е тој, јбг. Тој играше, игра и ќе игра лежерен тенис само со форхенд, нека трча малку, а не само со винери да го завршува мечот. Гладијаторскиот тенис како онај на Надал и Ѓоковиќ не се игра само со винери, веќе со враќање на скоро невозможни топки што е моментално атрактивната страна на тенисот, заеби од пред 20-30 години тенисот кој беше во " мода " . Така да, Федерер може да сонува за титула надвор од Лондон (Мастерс Купот). И оваа во Дубаи ја зеде пошо изгуби Ѓоковиќ во полуфиналето, да тепаше Новак, немаше шанси Федерер во финалето, без разлика на брзината на подлогата во Дубаи. То е то ;)

Не, него се знае тврда подлога = да биде достојна на името тврда, брза динамична игра....спора = земја, тоа е тоа, ако го пратиш Индиан Велс ќе разбереш за што зборам. Што мислиш зашто Федерер игра со толку спин на овој турнир, дури и во своите форхенди...нема рамни силни удари него користи техника - спин која е дел од натпреварите на земјена подлога, затоа што теренот е ужасно спор, и топчето неадкветно се успорува после допирот со подлогата. Јас несакам да бидат сите турнирни брзи, напротив вариацијата ме радува, ама кога сите терени (вклучувајќи ги и грен слемите) освем неколку што можат на прсти да се избројат ќе бидат видно успорени тогаш нешто не штима...

За каков гладијаторски тенис ми збориш? оној што ги прави тенисерите да неможат поен да освојат? да им требаат цели недели за опоравување по вакви дуели? за дуели од 6+ часа ли ми збориш, за просек од рели од 20+ ритерна ли сакаш да збориме? тоа не е тенис тоа е исцрпување на секоја клетка од тенисерите. Прашај му ги колената на Надал како му се осеќаат после вакви дуели, или пак како се осеќа кичмата на Федерер...респиратониот систем на Џокович можеби? или пак долговечноста на тенисерите на оваа генерација. Агаси играше многу долго тенис, ако не се лажам на 37 години се откажа...Сампрас на 31, години на кои иако формата драстично им падна сепак добиваа по некоја победа од време на време. Е сега, после 30 години, ќе видиш Надал, Мареј, Џокович и останатите како ќе играат и дали воошто ќе бидат способни да направат нешто...дури мое мислење е дека на 28 години веќе нивото на игра драстично ќе им опадне.....значи заблагодари се на тие терени и кога ќе го видиш твојот тенисер да се откаже од тенис цели 3/4 години порано затоа што секој втор дуел му траел по 1/3 часа повеќе во зависност од тоа дали е грен слем или обичен турнир. Дали.....после таквиот развој на настани ќе ти биде сеедно или ќе мислиш дека некој го принесува проблемот на виделина заради својот омилен тенисер или пак можеби....гледа многу подлабоко на проблематиката.

Не ме зезај, јас разбирам што значи маркетинг и желба за профит, ама ова е одвратно! нема врска дали си фан на Федерер или Надал, биди малце реален и пробај да ги анализираш терените на кои се играат дуелите.

Не, реални да бидеме, подлогата на Индијан Велс оваа година е доста спора, како да гледам slow motion, едноставно ретко кога се одвивал брзо поенот, што не личи на тоа што се подразбира под брза подлога каква што треба да биди на овој турнир.

Иначе и јас ја приметив играта на Новак дека не е таа која треба да се очекува од негова страна, дали не се форсира баш во почетните неколку рунди или нешто друго е во прашање незнам, само некако не ме импресионира, можеби Дел Потро ќе направи „изненадување“ ..

Дел Потро сигурно ќе направи нешто повеќе, само не знам кого го има во четвртфинале, ако е Федерер, реално е дека ќе победи Дел Потро... а и слушам нешто имал вирус, не знам точно. Надал не го гледав против Гранољерс, резултат изгледа ОК но не знам како играше, сепак Гранољерс не е некој играч.... во дуелот со Мајер беше супер Рафа.

Иначе psyside, јас не сум напишал дека теренот не е спор. За тоа си во право, да, спор е. А на брз терен, секогаш поените се завршуваат брзо што мене ми е помалку интересно отколку долги поени, се разбира квалитетни, можам и јас долг поен да играм, подолг од оние на Новак и Рафа, но битен е и квалитетот тука, то е то. И земјата и подлогава тука во Индијан Велс, двете се спори но далеку различни, Рафа не може да клиза исто како на земја.... само една разлика од многуте...

Иначе psyside, јас не сум напишал дека теренот не е спор. За тоа си во право, да, спор е. А на брз терен, секогаш поените се завршуваат брзо што мене ми е помалку интересно отколку долги поени, се разбира квалитетни, можам и јас долг поен да играм, подолг од оние на Новак и Рафа, но битен е и квалитетот тука, то е то. И земјата и подлогава тука во Индијан Велс, двете се спори но далеку различни, Рафа не може да клиза исто како на земја.... само една разлика од многуте...

(y)

Дали е можно, после убедливи 6-0.... Ѓоковиќ го губи вториот сет и сега е 1-1, далеку од било што е Андухар, но ова треба да му го зголеми апетитот :)

Клуч за освојувањето на вториот сет мислам дека е одличниот процент на прв сервис, 83% за Андухар кај тој сегмент :)
--- надополнето: 14 март 2012 во 20:52 ---
Апетитот остана голем кај Андухар, но малку Новак додаде гас и одма го брејкна, сега највероватно ќе оди се по старо :D

Добро бе по кој пат Џокович ќе победува во мечеви каде е надигран? Јес да во прв сет играше само тој, ама 2 и 3 сет дефинитивно Андухар беше тој што беше подобар. Ај како и да е, сега со Алмагро, ако помини, можно е 1/2 финале со Иснер да го чека, и тежок испит во просек од по 220 км/х

Новак губи од формата. На Индиан Велс досега сите натпревари му ги следам и не ќе да е дека не се форсира, нешто не е во ред со неговава игра. Дечкиве што се негови фанови можат подобра критика да му удрат од мене, но факт е дека игра за неколку степени полошо од минатата година.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom