Аткинсова Диета

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Аткинсова Диета?

• Ја држев и ослабнав.

Гласови: 6 12,0%
  • Ја држев, но не ослабнав (ја прекинав).

Гласови: 1 2,0%
  • Не сум ја држел/а.

Гласови: 43 86,0%

• Вкупно гласачи
    50

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.414
Поени од реакции
35.071
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.kajgana.com
Многу мистериозна диета. Навистина се слабее, ама се изложувате на цел куп ризици на вашето здравје. Јас ја пробав и после само 1 ден почнува да ви се врти во глава, омалаксани сте буквално немате сила да мрднете со прстот - само лежите. Нормално, ќе си речеме, влегуваме во КЕТОЗА ама не е тоа тоа. Сите ваши мислења, искуства, заклучоци и предлози во врска со Аткинсовата Диета оставајте ги на оваа тема.

а да ни кажеш нешто повеќе за неа, за да видиме зашто е толку мистериозна?:)

Аткинсова диета - Одговор

Во принцип не е мистериозна, ја има на интернет се знае за неа многу работи, ама не може да се утврди кои болести можат да настанат понатаму. Е, затоа е мистериозна!!!.

Аткинсова Диета

За кого:
За оние кои повеќе сакаат солено отколку слатко, кои потешко се откажуваат од лебот отколку од благото. Поволна е за жени кои не се занимаваат со физичка работа.

Оваа диета има многу приврзаници бидејќи не ги забранува сувомеснатите производи и сирењето. Според мислењето на д-р Аткинс, човекот кој ја осмислил диетата во текот на 70-тите години на 20-иот век, вишокот килограми не е секогаш последица на прекумерното внесување на храна, туку во најголем број случаи е резултат на пореметувањата на метаболизамот, односно на преработката на шеќери и скроб во организмот.

Начела: Од менито се исфрлаат шеќерот и скробот. Мастите и белковините (месо, риба, јајца, млечни производи без шеќер) се дозволени. Не се потребни пресметки на калориските вредности на продуктите, со што се олеснува “држењто” на оваа диета.

Добри страни: Килограмите исчезнуваат брзо без да се чувствува глад. Кон диетата можете да се придржувате без разлика дали се храните дома или во ресторан.

Лоши страни: Бидејќи оваа диета не предвидува внесување на поголеми количини на овошје и зеленчук, можни се проблеми во работата на цревата. Доколку се спроведува неколку месеци може да остави штетни последици на крвните садови, бидејќи содржи премногу масти, а штом се прекине со диетата килограмите се враќаат.

Еден ден од Аткинсоновата диета:

Појадок: Чај или кафе без шеќер, едно варено јајце

Ручек: Салата од пилешко со целер и зелена салата, варена шунка, сирење

Вечера: Месо или риба, диетален јогурт. Без алкохол и леб.

Меѓуоброци (во случај на глад): дозволени се чисти белковини (во облик на прехранбени додатоци)

Мислење на експертите: Дозволено е внесување на доволен број белковини, но и преголеми количини на масти. Затоа оваа диета може да биде штетна за крвните садови, кои многу често се и претходно оштетни од лошите навики. Експертите посебно алармираат на опасноста од пораст на нивото на холестерол во крвта како последица од оваа диета.

:icon_roll

Јагленихидрати

Во почетокот од Аткинсовата Диета комплетно се исфрлаат јагленохидратите. Има на интернет полно за диетава.
http://www.everythingatkins.net/

Аткинсова диета - природен пристап

Аткинсовата диета е најстара диета базирана на јагленохидрати. Таа тргнува од теоријата дека телото прво ги согорува јагленохидратите, а дури потоа мастите. Сепак, намалувајќи ја количината на јагленохидрати која ја внесувате во организамот, го принудувате телото прво да ги согорува мастите.

Постојат четири фази во Аткинсовата диета и во секоја фаза се внесува различна количина на јагленохидрати. Во првата, најекстремна фаза, дневно е дозволено да се внесат само 20 грама јагленохидрати. Тоа значи дека ако ја држите оваа диета треба да ги елиминирате лебот, тестенините и оризот од исхраната, а да ја зголемие количината на месо и сирење/кашкавал.

Критики за аткинсовата диета

Основната критика на оваа диета е дека примарно се губат течностите од организамот, па затоа е многу тешко да се одреди колкава е реалната тежина која е намалена. Исто така, се смета дека на овој начин се внесуваат премногу маснотии преку месото, дека тоа порано или подоцна ќе резултира со висок холестерол и срцеви заболувања, дури и ако ја намлите тежината.

Колку е тешко да се држи оваа диета?

Дури и во последната, најслободна фаза на диетата, дневниот лимит на јагленохидрати не смее да ја надмине количината од 40 грама. Од друга страна, просечниот човек внесува околу 150 грама јагленохидрати дневно, што ја прави оваа диета многу тешка за држење. Кога сте сам можете да внимавате каква храна ќе внесете во организмот. Ама, кога сте со друштво во ресторан или некаде на гости, во никој случај нема да можете да ги броите јагленохидратите и од чинијата да истуткате се што не смеете да јадете.

Od prilika pred 2-3 meseci ja drzev dietata,ja najdov na eden italijanski sajt i bese malku porazlicna od pravata dieta na atkins.
Ovaa sto ja drzev jas bese dozvoleno da se jade zelencuk samo ne kompir,oriz idr skrob.
za 2 nedeli oslabnav edno 8kg bev mnogu zadovlna ama posle toa pocna da mi e loso i da imam vrtoglavici.Veruvajte za 3 dena sto jadev normalno mi se vratija site kilogrami.
Zaklucokot e voopsto ne se macete i pred se ne si go unistuvajte organizmot.Posle otkako prestanav mnogu me bolea bubrezite duri i urinirav krv.Mnogu e stetna za burbezite i zatoa treba da se pie najmalku 2kg voda dnevno.
Kako moze da bide dobra dietata koga jades sve sto e stetno?Meso,jajca i drugi masnotii se premnogu jaki za da se jadat bez leb ili drugo pridruzno,kolku i da si gladen i ljubitel na meso ke ti se smaci uste prviot den.
Toa bese moeto iskustvo za drugite neznam.
Sepak mozam da razberam koga nekoj ima maka probuva se.Probajte ja dietava ama prekinete na vreme.
pozdrav

vo princip sum protiv sekakvi dieti. Ako vekje moram da slabeam kje vnimavam da ne preteruvam so jadenjeto, a kje jadam se.

ееееееееее луѓе луѓе

Мене вегетаријанскава диета ми е супер !!! не дека е диета али да не јадеш месо е супер

vo princip sum protiv sekakvi dieti. Ako vekje moram da slabeam kje vnimavam da ne preteruvam so jadenjeto, a kje jadam se.
И јас сум против било какви диети...
Ако имам вишок на килограми, ќе се запишам у теретана, ќе вежбам и ќе јадам почесто по малку од се, но со помалку леб. :toe:
А оваа диета за која зборувате, стварно болна бе, и да ми е последна шанса и можност за да ослабам, не би ја држела. :nesvest:

Ај некој што ја држел, ако не му е мака, нека направи листа од јадења за поручек, ручек и вечера, за една недела.
Ми се гледа примамливо, сакам да пробам да ја држам еден месец, два, да видам дали ќе има резултати.:smir:

A гледаш негативни коментари има од тие што ја држеле.

Не ми е јасно зар убавината т.е неколку килограми повеќе се позначајни од здравјето???

Веројатно не знаете што значи здравјето, па си го уништувате со глупави диети!
Постои нешто што се вика здрава исхрана и вежбање. Ни вишок килограми ќе имаш, ни нарушено здравје.
Сите овие кратки диети се ужасно нездрави. А јас искрено ги сметам за нездрави и оние кои прегладнуваат со диетиве и кои си се играат со здравјето :uvo:

Најдобрата диета, според мене е правилниот распоред на исхраната. Луѓето често се дебелат од стрес, кој со многу храна која е главно богата со шеќер, привремено го потиснуваат. За почетниците, нека се обидат да ги намалат производите богати со шеќер и да избегнат јадење навечер (од 20 часот, на пример). Не се постигнуваат резултати за десет дена, но за месец-два можеби ќе се случи чудо :smir:?

А некој знае дали дотичниот доктор ја држел сам диетава и дали е уште при здравје?? Јас ја држев и ослабнаф факт, ама со толкаво внесување на месо и месни производи(сирење и кашкавал е забрането) го закиселуваш страшно организмот, а киселата средина е основ за развој на канцер. Кога прочитав ја баталив моментално и ослабнав со режимот на исхрана на Вита диет клуб. Тоа беше пред 6 години, а килажата не се врати.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom