Астма

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
115
Астмта е релативно честа болест во детството ( 10-12 % од општата популација на деца). Родителите треба да знаат дека не се работи за фатална болест и дека ако се лекува адекватно, исходот е поволен. Искуството покажува дека многу родители, не сакајќи да ја прифатат дијагнозата и современата терапија на астмaта, посегнуваат по различни алтернативни постапки, кои понекогаш можат да му наштетат на детето. Оваа здравствена информација има за цел да ги упати родителите во современите сфаќања за природата на болеста и терапијата .

Како да се препознаат симптомите на астмата?

Често симптомите на астмата не се препознаваат ниту од родителите, а понекогаш ниту од лекарите.
  • Типично, астмата е заболување кое се манифестира со кашлица, со напади на “свиркање“ во градите и отежнато дишење. Понекогаш е проследена со помодрување на усниците, градниот кош е преполнет со воздух, а во понапреднати стадиуми, по повеќе години настанува деформација на градниот кош. Ако се присутни типични напади на отежнато дишење, дијагнозата е јасна.
  • Атипично, астмата може да се манифестира и со поблаги симптоми, како што се упорна ноќна кашлица и хроничен замор.
Се случува, детe со астма, претходно со месеци или дури со години да се води под погрешна дијагноза, најчесто како вирусно воспаление на белите дробови. Ваквите деца често непотребно се трауматизираат со инекции и со антибиотици , кои практично немаат ефект на болеста, а носат скриени ризици за здравјето на детето.
  • Во поблаги случаи, астмата се се манифестира само со склоност за чести настинки, со наводни компликации на синусите, на третиот крајник и сл.
  • На астма треба да се помисли и ако детето брзо се заморува и отежнато дише при напор или ако заостанува во растот.
Што треба да направат родителите?

Ако детето има некој од горенаведените симптоми, родителите треба да консултираат лекар, најдобро специјалист за белодробни болести. Најчесто, астмата се манифестира со напад на отежнато дишење со “свиркање“ во градите и вознемиреност на детето. Особено е драматичен првиот напад, кога родителите ќе се уплашат и по правило веднаш одат на лекар. Колку подолго трае нападот, поголема е веројатноста дека симптомите ќе се влошат и дека ќе биде потребна поинтензивна терапија.
  • Родителите треба да го постават детето во положба која ќе му го олесни дишењето, а тоа значи седечка положба со подигнати раменици, потпрено на рацете и со достап до свеж воздух ( да се отвори прозорецот).
  • Бидејќи при напад на форсирано дишење се губи многу течност, на детето треба од почеток на нападот да му се дава течност, потребно е да прими големи количества на течност. Најдобро е да му се понуди оној пијалок кој му е најомилен –на пример овошен сок или евентаулно негазирана кисела вода.
  • Иако детето изгледа вознемирено, родителите не треба да даваат седативи.
  • Исто така, погрешно е воздухот да се овлажува со помош на етерични масла или солени раствори. Антибиотици не треба да се даваат. Грешка е да се даваат лекови за смирување на кашлицата или лекови кои наводно ја олеснуваат елиминацијата на густиот секрет од бронхите.
  • Кога еднаш ќе се постави дијагнозата- астма, при следниот напад треба веднаш, уште на почетокот да се дадат лекови кои делуваат на ширење на бронхите (бронходилататорни лекови).
Терапија со лекови кај астмата?

Терапијата со лекови се води во два правца.
  • Едниот подразбира примена на лекови со цел да се спречат нови напади, а другиот,
  • примена на бронходилататори, со цел да се запре актуелниот напад на астма.
Денес постојат унифицирани ставови во однос на поставувањето на дијагнозата и терапијата, пропишани од Светската здравствена организација (GINA упатства).

Избор и начин на примена на најважните антихистаминици
  • Најшироко применувани лекови во совладување на нападите на астма се т.н. бета-адренергичните лекови.
  • Важно е овие лекови да се дадат во почетокот на нападот.
  • Најбрз и најмалку токсичен ефект имаат ако се дадат преку инхалација, иако можат да се дадат и преку уста.
  • При перорална примена понекогаш предизвикуваат непријатни симптоми како што се забрзано чукање на срцето, вознемиреност, бледило, тресење (тремор).
  • Ако се применат со инхалација, овие тегоби поретко се јавуваат. Постои опасност детето да се врзе за спрејот, бидејќи така му се олеснува дишењето. Да се внимава , бидејќи со претерана употреба може да се предизвика пердозираност и дури и труење. Затоа, без оглед на ефектот, не смее да се дозволат повеќе од 4-6 инхалации дневно , освен ако лекарот не препише поинаку.
  • По примена на инхалацијата , по 1-5 минути настапува олеснување на дишењето , а дозата која го предизвикала овој ефект е повеќе пати помала, во споредба кога лекот се зема преку уста.
  • Мошне важна е добра едукација на родителите и на самите пациенти, ако се работи за поголеми деца. Многу е битна и примена на продолжувачи (спејсери) кои овозможуваат полесно навлегување на лекот длабоко во дишните патишта.
  • Кај деца над 6 години инхалационите лекови се применуваат во вид на спреј, а кај помали се користат специјални апарати т.н. инхалатори , кои имаат распрснувач на активниот лек и комора за вдишување.
Астма акционен план

Секое дете со астма треба да има персонализиран акционен план, напишан од докторот кој го води. Во планот треба да се дадат детално, сите информации кои се потребни околу лековите кои треба да ги прима детето, оние кои ги прима секојдневно и во во случај на хитност. Овој план треба редовно да се ревидира од страна на докторот. Копија од овој план треба да се остави во градинката/училиштето каде детето престојува, во случај на потреба.

За секој болен од астма, треба да се направи акционен план, кој ќе го составите во консултација со вашиот доктор. Овој план треба редовно да се ревидира и прилагодува. Не постои стандардна астма, затоа планот треба да е строго персонализиран. (индивидуализиран, посебно направен за секој поединечен случај).

План за водење на астма

Планот треба да ги содржи имињата на лековите кои треба да се земаат, дозата, кога да се земат лековите , колку често планот треба да се ревидира

Акционен план

Овој план треба да му помогне на пациентот адекватно да се справи со астмата во во случај таа да излезе од контрола. Со помош на овој план пациентот ќе може да го препознае влошувањето на астмата, ќе знае како да постапи во случај на влошување и кога треба да побара медицинска помош. По секој потежок напад, овој план треба да се ревидира од страна на педијатарот.

Што треба да содржи планот за акција (сугестии)

Во акциониот план треба да се напишани: клиничките симптоми и резултатите од пикфлоуметријата или двете. На пример, ако резултатот од пикфлоуметријата падне на 70%, акциониот план треба да советува дуплирање на превентивниот лек и совет задолжително да се контактира докторот. А ко резултатот од флоуметријата падне на 50% планот треба да сугерира посета на болницата . Добро е копија од акциониот план да се остави кај одговорните во училиштето.

План за детето

Кога детето е доволно возрасно за да разбира, треба да му се објасни заболувањето и да се охрабри самото да ги препознава симптомите и да ги третира.

Итен акционен план

Понекогаш, н ападот на астма може да се развие за неколку минути. Во овој план се содржани упатствата за таквата ситуација.
  • Седнете го детето во исправена положба.
  • Протресете го дозирачкиот инхалатор(„пумпичката“).
  • Се става инхалаторот на едниот крај на спејсерот, а другата страна, каде што е усникот, се зафаќа цврсто со усниците.
  • Се притиска канистерот (шишенцето).
  • Се вдишува бавно и мирно со еден здив.
  • Ако е отежнато дишењето, треба да се дише без напор, удобно колку што е можно
  • Инхалаторот повторно се притиска ако има потреба за тоа
  • Здивот се држи 5-10 секунди
  • Ако не може да се задржи здивот, може да се прави плитко вдишување како и кај нормалното мирно дишење. Вдишувањето и издишувањето се повторуваат 6 пати.

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Астма[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Астмата е состојба која ги зафаќа малите дишни патишта (бронхи) од белите дробови. За време на напад на астма овие дишни патишта се стеснуваат намалувајќи ја количината на воздух која влегува и излегува од белите дробови. Тоа може да доведе до тешко дишење и кашлање. Астмата може да се јави од многу причини, како на пример од поленов прав или чад од цигари.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Астма кај малите деца[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Како родител на мало дете болно од астма, вие треба да знаете се за состојбата на вашето дете, симптомите и лековите. Вие, исто така, треба да се погрижите да и останатите лица кои се грижат за вашето дете, како негователите на деца во градинката, се запознати со болеста на детето и како да постапуваат.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Астма – симптомите кај бебињата[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Кашлањето и тешкото дишење кај бебињата може по грешка да се толкува како астма бидејќи симптомите честопати се исти. Постојат редица други болести на белите дробови кои може да ги зафатат бебињата под 12 месечна возраст. Најчестата болест е бронхитисот.[/FONT]

Опасноста децата да се разболат од астма расте ако родителите пушат
Родителите што пушат ја зголемуваат опасноста кај нивните деца да се развие астма. Ако детето е веќе заболено од оваа болест, чадот од цигарите предизвикува почести и потешки напади.

Опасноста од астма се намалува со доењето
Доењето значително ја намалува опасноста кај вашето бебе да се јават астма и други алергии. За да може да има целосна корист од доењето, треба да го доите детето барем првите четри месеци.

Црвите ја лечат астмата?:ija:

Лабораториски експерименти на заморчиња покажале успешни резултати - научниците успеале да ги излечат глувците со тоа што ги "заразиле" со црви.

Доколку превентивното делување на црвите се примени во пракса, потребно е да се лекува болеста која што ја имале глувците, да се префрли на молекуларна база со што би се создал лек кој што може да им помогне на луѓето.

Во изминатите 30 години во многу развиени земји се дуплирал бројот на заболени од астма или други слични алергии.

Научниците веруваат дека тоа е како резултат од промената на животниот стил и се помалата изложеност на патогени, поради што организмот е се помалку имун со што здравјето му е понежно.

Влагата и мувлата предизвикуваат астма

Присутноста на влагата и мувлата може кај децата да доведе до астма, покажа студијата на финските научници од Националниот институт за јавно здравје.
И поранешните испитувања утврдиле дека лошите станбени услови се поврзани со астмата, но многу стручњаци сметаа дека влагата и мувлата само предизвикуваат астматични напади кај децата кај кои оваа болест се развила од други причини.
Испитувањето е направено со учество на 362 деца, а податоците покажуваат дека астмата во индустријализираните земји е најчесто хронична болест кај децата на училишна возраст, како и тоа дека нејзината зачестеност постојано расте.
Финските научници проценуваат дека дури една петина од случаите на астма кај децата е предизвикана од влагата и мувлата во станбените простори.
Нивното истражување покажало дека појавата на потешките случаи на астма кај децата е директно и пропорционално поврзана со зголемената присутност на влага во куќите и становите.

Bravo za temata! Rekov da i dadam reputacija na The' bItCh - no ne e vkluchena, a sekako i na Tweety.

Bi sugeriral sekoj shto ima informacii da postira za raboti shto pomagaat na asmatichari, alternativni lekovi, bilki, chaevi, itn.?!

Mene na primer mnogu mi pomagaat maramchinja namachkani so eukaliptus vo sauna, kade shto se pari teloto na visoka temperatura, a maramcheto ja pokriva ustata i nosot.

Misirkov напиша:
Bravo za temata! Rekov da i dadam reputacija na The' bItCh - no ne e vkluchena, a sekako i na Tweety.

Bi sugeriral sekoj shto ima informacii da postira za raboti shto pomagaat na asmatichari, alternativni lekovi, bilki, chaevi, itn.?!

Mene na primer mnogu mi pomagaat maramchinja namachkani so eukaliptus vo sauna, kade shto se pari teloto na visoka temperatura, a maramcheto ja pokriva ustata i nosot.

Probaj maltex, gi procistuva disnite patista a i vkusen e :smir:

Астма е болест која се карактеризира со тешкотии во дишењето, придружени со чувство на задушување поради стеснетите респираторни патишта во белите дробови. Предизвикува и честа силна кашлица со која телото се обидува да ја отстрани слузта која се насобира во белите дробови.
Стеснувањето на респираторниот тракт е предизвикано од три главни фактори:
а) Бронхијалниот мускул во секоја туба се контрахира предизвикувајќи спазам (грч) и неможност за лесно и длабоко дишење.
б) Насобирање на слуз во бронхијалните туби.
ц) Воспаление на мукозната слузница во бронхијалната туба. Или комбинација од сите три.
Симптоми: Стегање во градите, кашлање и повремени напади на отежнато дишење. Во посериозни случаи за олеснување на дишењето се потребни инхалатори и дополнителна оксигенација.

Причини:
алергии, загадување на воздухот, респираторни инфекции, спазми (неволеви контракции) на мускулите кои ги опкружуваат бронхите предизвикани од стрес или од анксиозност со кои не се дозволува навлегување на воздух во белите дробови.

Препорачан третман: Одржувајте релаксирана семејна и работна околина. Стресот и емоцио-налната тензија играат важна улога во астмата.
Обидете се да останете смирени и во добро проветрени простории. Пијте многу течности бидејќи тоа помага во олабавување на мускулите.
Ставете топла вода во сад и ставете лажица топол Алое Вера лосион со еукалиптус. Покријте ја главата и садот со крпа, и вдишувајте ги испарувањата. Ова треба да ги рашири бронхите.
Дополнително се препорачува да се направи мешавина од топол Алое Вера лосион со еукалиптус, Алое Вера гел и Алое Вера екстракт активатор. Втријте ја мешавината на градите и грбот (Алое Вера го олеснува воспалението и му помага на еукалиптусот кој е одличен бронходилататор, да навлезе).
Подоцна додадете малку мед во мешавината и испијте неколку пати на ден, особено при нападите на астма.
Земајте прополис за превенција и елиминација на белодробни инфекции кои се чести при астма.
Бидејќи една од причините за астма е алергијата, а Алое Вера е антиалергена, би требало да ја пиете како сок неколку пати дневно, особено при напади на астма.
Гинко билоба со шисандра е одлично растение со способност за ширење на бронхиолите, предизвикувајќи притоа отворање на алвеолите и дозволувајќи проток на кислород. Кинезите го употребувале ова растение многу години за борба против астма, особено астмата предизвикана од алергија која е најчеста.
Релаксација: многу е корисно за лице со астма да се научи да се опушти, бидејќи ова помага во намалувањето на грчот при напади на астма.
Тензијата ја зголемува силата на мускулната контракција во белите дробови со што се отежнува дишењето
Споро, длабоко дишење е многу корисно и треба да се практикува заедно со вежбите за релаксација.
Вежбањето е многу важно, особено пливањето, кое им помага на децата и младите луѓе да ги зајакнат мускулите на градниот кош и да ги оксигенираат белите дробови.

ВНИМАНИЕ! – ако тешкотиите со дишењето се јавуваат почесто и почесто, или имате проблеми дури и со употребата на инхалатор и бронходилататор, консултирајте се со Вашиот лекар.
Се препорачува астматичното лице да не зема аспирин, бидејќи може да биде алергично на него.

Za alergiska asma najdobro e redovno da se zema fliksonaze ili drug preparat, imnogu vazno da se izbegavaat tabletite za alergija bidejki se neverovatno shtetni (za bubrezite) drugo neshto e Ventolin koe e sredsto koe pomaga da ti se stabilizira dishenjeto (ova preporachano od specijalist) :salut:

Za alergiska asma najdobro e redovno da se zema fliksonaze ili drug preparat, imnogu vazno da se izbegavaat tabletite za alergija bidejki se neverovatno shtetni (za bubrezite) drugo neshto e Ventolin koe e sredsto koe pomaga da ti se stabilizira dishenjeto (ova preporachano od specijalist) :salut:

јас имам алегргиска астма.....примав nedokromil и ventolin...али у задњи неколку години го нема nadokromil-от па ми дадоа замена.....ми рекоа дека астамата ќе се повлече со пубертетот и така е, сега немам напади и не примама терапија....многу ретко ми се слошув, но кај и да идам на неколку дена секад си носам ventolin.....иначе за астмата многу ми помогна тоа што одев на пливање....за сите што имаат астма редовно нека се придржуваат на советите!!!!

i jas so ventolinot se zamaram zs mene kaj sho najmalce ochekvam me fakjet tie napadchinjata nagaleno recheno :pop:

Jas imam alergicna astma.Veke 2pati sum lezel vo bolnicata na Vodno "Kozle".Od tie lekovite sto gi primam mi e poloso i podobro mi e bes niv.Prviot moj napad bese uzas.Ne sum mozel da disam.Koga stignav vo bolnicata bev primen so mnogu golema opstrukcija na belite drobovi.Vednas mi dadoa infuzija i bev da pravam inhalacii sekoj den po 3pati deka lezev tamu.Po 7 dnevna terapija bev pusten od bolnica,no za zal povtorno gi posetiv slednata godina.Togas bese malce poblago i za 3dena me pustija.

Jas imam alergicna astma.Veke 2pati sum lezel vo bolnicata na Vodno "Kozle".Od tie lekovite sto gi primam mi e poloso i podobro mi e bes niv.Prviot moj napad bese uzas.Ne sum mozel da disam.Koga stignav vo bolnicata bev primen so mnogu golema opstrukcija na belite drobovi.Vednas mi dadoa infuzija i bev da pravam inhalacii sekoj den po 3pati deka lezev tamu.Po 7 dnevna terapija bev pusten od bolnica,no za zal povtorno gi posetiv slednata godina.Togas bese malce poblago i za 3dena me pustija.

а што лекови примаш?????мене вентолинот секогаш ми помага....кај кој-а доктор-ка си?мене ме водеше др.Баџакова....иам 5 пати лежено али сеа сум супер, одмна неам добиено јак напад, често ми се случува да губам здив но вентолинот ми помага!!!!

jas tafen aerosol primav ama ic ne go preporacvam deka samo polosho mi beshe (celata flora i fauna od organizmot ja unishti a imashe cel da ja oslabi hiperreakcijata na organizmot protiv alergenite) i maticnata rece deka takvata reakcija bila i posakuvana ama cel digestiven sistem mi go poremeti :toe:

Back
На врв Bottom