AST-што значи тоа?

• Креатор на темата Креатор на темата Girl in love
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
8 септември 2009
Мислења
85
Поени од реакции
8
Имам едно прашање:Еден мој близок има високо АСТ.Знам дека тоа е некаков проблем со крвта.Уште од многу мал му е дијагностицирано тоа.Сакам да знам дали е во опсаност неговиот живот?Па ако некој е запознат со тоа нека пише слободно.

Високо ниво на АСТ не е проблем со крвта. Тоа е ензим на црниот дроб кој е најчесто покачен при оштетување на црниот дроб, хепатитис, а често се покачува и кога се пијат лекови. Треба да се провери нивото на другите ензими и да се направат и други тестови за да се види која е основата на проблемот. И зависи колку е покачено нивото на АСТ, вака не може да се каже дали е во опасност или не.

AST kratenka za aspartat aminotrasferaza , toa ti e enzim so se sozdava u crniod drob ( heparot ) , sluze za dokazuvanje na promeni u funkcijata na crniot drob. Kaj nas u laboratorija , sekojdnevno se vrsat ovie testovi , najcesto ide AST so ALT . Ako e nakaceno nivoto na AST togas ima akutno zaboluvanje na heparot .

Za tvojot blizok , najverojatno ima nekoe ostetuvanje na heparot ali ne e tolku strasno za da se plases za negovata smrt.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom