Artisan Храна

  • Креатор на темата Креатор на темата LazarG
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 јули 2014
Мислења
621
Поени од реакции
766
Локација
Macedonia
Топ рестораните во светот служат само таква храна. Артисан или по нашки занаетчиски приготвена храна се однесува на продукти кои претежно се изработени рачно и по специјална стара рецептура. Полуфабрикати, прерадотени и замрзнати продукти не се дозволени...Имаме на пример...Artisan cheese , Artisan bread , Artisan chocolate...
За да биде појасно краток опис тука....

Има и доста литература по нет за тие што сакаат да научат нешто повеќе околу овој начин на подготовка кој е многу артистичен....тука готвачот е артист....може да комбинира, додава, да создава свои вкусови...значи ем има правила, ем ги нема....
Не ги отвара добро линковите...на овој сајт, пишајте Artisan cheese, Artisan bread, Artisan chocolate....ќе ви најде многу книги...

Мене посебно ме интересира занаетчиското производство на чоколада, значи оваа храна не е масс продукција...ако немате пробано артисанско чоколадо, тешко ќе ме раберете...Ако милката за вас е добра чоколада, кога одите по европа влезете во некоја чоколатиера и пробајте право рачно изработено чоколадо...тогаш се ќе биде јасно :)

Занаетчиското производство на чоколада уште се вика bean to bar chocolate...
Темперирањето тука е рачно...па има гриндин, кончинг...од зрно до табла се си правиш сам...Вкусот зависи од самото зрно како....слично како и виното...И да, обично чоколатиерите сами со набавуваат вреќи какао...тие точно знаат која сорта за што е добра....Какаото расте во региони кои се околу екваторот...
Се нешто заборавам...во чоколадите произведени на овој артисан начин, нема лецитин, која го има во сите индустриски чоколади. Нема ни шеќер, обично се додаваат алтернативи....токму шеќерот кој го има во големи колични кај фабричките чоколади е виновен за лошата репутација на чоколадите....но ова не е случај со артисанското чоколадо....По Лондон, Париз, Брисел, Амстердсам, Цирих....со две думи, белиот свет... веќе има многу популарни артисан чоколатиери, може да се каже дека се развива нова гранка на туризам...Чоко-туризам...А чоколатиерите се така дизајнирани, како да си на терапија...chocolate therapy...може да изгледатѕе на јутјуб видеа за од зрно до табла продукција....
 
Последно уредено:
Па заборавих нешто...Индустриско....прави се во големи машини, шеќер, како маса, путер, лецитин и еден куп Е ознаки, сите набоени продукти ги купуваш готови, значи со чисто какао зрно не се работи, обично е веќе смелено и од него е истисната маста, па посебно додаваш како маса...се тоа се меша...Подетално како работат сите фабрики за чоколади тука...
Кај артисан производство, кое е многу мало на количина, почнуваш од самото зрно, без никакви полу-фабрикати...и него го третираш и претвораш во чоколада...
Права артисан чоко работилница кај нас уште нема...
Канал на една чоколатиера ...
 

Мене посебно ме интересира занаетчиското производство на чоколада, значи оваа храна не е масс продукција...ако немате пробано артисанско чоколадо, тешко ќе ме раберете...Ако милката за вас е добра чоколада, кога одите по европа влезете во некоја чоколатиера и пробајте право рачно изработено чоколадо...тогаш се ќе биде јасно :)
Точно е дека Милката не може да се спореди со производите во чоколатиерите. Но, таму едно чоколадно бонбонче е поскапо од чоколадо Милка. Тешко тоа тука би прошло. Колку што мене ми е познато, пресуден за вкусот на чоколадото е какао путерот, кој е неколку пати поскап од чоколадото. Тоа е причината што Милка, бајадерите од Краш и др. порано беа повкусни
 
Да, екстермно скапи се тие чоколадни продукти , но има луѓе-чоко холици кои плаќаат без проблем за нив. Тоа е на запад....во право си, таков бизнис кај нас нема да успее, зошто сме сиромашни. Само масс продукција со ефтини состојки успева...А убаво би било да има барем едно чоколадно ателие во главниот град....за да осети народот која е разликата. Просто да ужива во вкусот на права чоколада....
 
Очекувам вакво атеље во Скопје. Да се проба вистинско чоколадо. ;)
Само се надевам дека овие чоколади се здрави и не се расипуваат заби. :P
 
Малку е глупо после секој коментар да пишам...но има многу нешта кои ми текнуваат отпосле...Беше идеја за бизнис, но има многу законски мерки кои мора да се спазат....Производството е сериозен процес :) Затоа ќе се насочам на нешто друго...
Набавката на какао зрно е исто проблем...Се што влегува во европа оди преку големи корпорации,. Од тамуѕ се дели на помали фирми, па на помали....Но голем дел од чоколатиерите одат на лице место во земјите покрај екваторот и си склучуваат договори со приватни одгледувачи...
http://www.callebaut.com/benl/
Сорти на какао има преку 300...може и повеќе...Омилени ми се Rio Caribe Superior и Hispaniola, првото е Венецуелско, второто од Доменикана....

Обично квалитетната чоколада е продукт што се јаде во побогати земји...Еве една чоколатиера за артисан чоколади од Словенија...[DOUBLEPOST=1439073355][/DOUBLEPOST]Хаха, уште ова....прочитајте на гугл каква славна и интересна историја има чоколадата...Храна на боговите...Просто пишајте the history of chocolate....
И неколку книги ама ќе ги ставам како бројки...
1
2
3
4
5
6
7
 
Последно уредено:
А што со останатата Артисан храна?
Беше идеја за бизнис, но има многу законски мерки кои мора да се спазат....Производството е сериозен процес :) Затоа ќе се насочам на нешто друго...
Кон што и да се насочиш, нека биде артисан, домашно, старско, испробано. Доколку истраеш и го задржиш квалитетот, би требало да успееш.
Јас на пример, не би можел да направам леб за 25 денари, хамбургер за 100 денари, ниту пица за 150 денари. За чоколадни производи не сум ни помислил
 
5006282938_2fa1f6b710.jpg


1397697259-0.jpg


348s.jpg
[DOUBLEPOST=1439133732][/DOUBLEPOST]
А што со останатата Артисан храна?

Кон што и да се насочиш, нека биде артисан, домашно, старско, испробано. Доколку истраеш и го задржиш квалитетот, би требало да успееш.
Јас на пример, не би можел да направам леб за 25 денари, хамбургер за 100 денари, ниту пица за 150 денари. За чоколадни производи не сум ни помислил

Чоколадо без проблем се прави, најскапа е работната рака (профитот) кој не е ист на запад и мкд. Како одминува времето и како повеќе конкуренција има се поевтини стануваат. Во Австралија/Азија веќе ги има на тон и се горе доле дупло поскапи него конвенционалната чоколада, пред 10 години беа 5-6 пати поскапи.
 
Последно уредено:
Ова е мошне убава и интересна работа. Она што обесхрабрува е нискиот стандард и неизвесниот број луѓе што би ја ценеле ваквата храна. Такви луѓе кои би платиле неколку пати повеќе отколку што вообичаено плаќаат. Дека вреди, вреди, ама нема пари и тоа е. Секако, потребна е и постојана контрола на квалитетот.

Додека беа живи и помлади моите баба и дедо имав ретка можност да седам на трпеза каде што поголемиот дел од храната (леб, сирење, кисело млеко, вино, сок, ракија, тестенини, колбаси и др.) беше од домашно потекло - млеко, брашно, јајца, месо (телешко, свинско, пилешко, козјо), разен заленчук, грозје и др. овошје. И сето тоа беше одлично подготвено. Ова не е баш дел од темата, ама укажува на потенцијалот што се уште го има во Македонија, чиј народ има феноменална кујна.
 
Ова е мошне убава и интересна работа. Она што обесхрабрува е нискиот стандард и неизвесниот број луѓе што би ја ценеле ваквата храна. Такви луѓе кои би платиле неколку пати повеќе отколку што вообичаено плаќаат. Дека вреди, вреди, ама нема пари и тоа е. Секако, потребна е и постојана контрола на квалитетот.

Додека беа живи и помлади моите баба и дедо имав ретка можност да седам на трпеза каде што поголемиот дел од храната (леб, сирење, кисело млеко, вино, сок, ракија, тестенини, колбаси и др.) беше од домашно потекло - млеко, брашно, јајца, месо (телешко, свинско, пилешко, козјо), разен заленчук, грозје и др. овошје. И сето тоа беше одлично подготвено. Ова не е баш дел од темата, ама укажува на потенцијалот што се уште го има во Македонија, чиј народ има феноменална кујна.
Знам, истото искуство сум го имал и кај баба ми в село. Сигурно и повеќето од тука, што сега се 20-30 години, што имаат сеуште баби и дедовци од старите генерации, родени пред војната. Затоа скоро сите се долговечни и здрави. Храната иако можеби содржински е богата со масти, протеини и јаглехидрати итн...сепак е природна и природно подготвена без конзерванси, вештачки бои и ароми. Којзнае што нашите деца ќе дочекаат :place:. Девојка ми се има пофалено, кога била на екскурзија низ европа, си купила од Амстердам такво рачно правено чоколадо, бело, со вистински бадеми, лешници и субо грозје низ него. Вика поубаво нешто немав пробано дотогаш. Инаку нешто слично сега има Европа, црно чоколадо со цели брусници или бадеми во него, ама пак самото чоколадо е од индустриски тип, али онака како производ е засега оригинално на нашиот пазар. 150 гр е 90 ден.
 
Има два типа на чоколади...едниот се топи во уста, а другиот те тера ти да се стопиш...
Ова не е бизнис за секој, луѓето што се во него, се водени од страст и желба да создадат соврешенство...најфино нешто што кое ќе го пробаш ќе се стопиш...Не за џабе се вика Храна на боговите...Малку квалитетна насока....Нека ги има овие линкови.....пример за една успешна приказна ...
http://www.cocoamarketing.com/
http://www.cargill.com/company/businesses/cargill-cocoa-chocolate/index.jsp
http://www.princeton.edu/~chocolat/assets/HowChocolateIsMade.pdf
https://www.barry-callebaut.com/
http://www.ecolechocolat.com/
How I set up my chocolate business
http://www.chocolatealchemy.com/
http://www.icco.org/about-cocoa/chocolate-industry.html
http://worldcocoafoundation.org/about-wcf/members/
Ептен добра страна каде на кратко е опишан целиот процес....од зрно до табла. Кај нас чисто зрно какао не се увезува...се е со готови полуфабрикати...Мислам дека во Белград има склад за какао путер, какао ликер, какао пудра....склад за чоколадна индустрија...ама артисанското се прави from scratch....
http://equalexchange.coop/products/chocolate/steps
[DOUBLEPOST=1439140368][/DOUBLEPOST]Еве како според хасап треба да биде уредена една мала чиколатиера или чоколадно ателие...[DOUBLEPOST=1439148220][/DOUBLEPOST]Квалитетен артикл...
http://www.latimes.com/business/la-fi-artisan-chocolate-20150228-story.html#page=1
 
Последно уредено:
Тие продукти ги ставаш во меланжер, има и мали апарати за домашна употреба.....се е веќе готово тука, така работат во Винчини на пример....Но артисан се прави само од сирово зрно какао...После тоа оди во темперинг машине...на крај се лее во калупи и форми...
 
Следен пат ќе пишам за кашкавал :)....упте малку квалитетна информација...Секогаш кога купувате чоколада гледајте во составот да има над 50-60% какао....Таа чоколада се смета за супер храна и има низа позитивни ефекти врз работата на срцето, мозокот и сл....добра чоколада се јаде уз џез музика ;)
https://aloha.com/shop/superfood-chocolate
http://www.duffyschocolate.co.uk/
http://www.express.co.uk/life-style/health/420728/Chocolate-The-latest-superfood
http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/8306796/Chocolate-is-the-new-super-food.html
http://www.telegraph.co.uk/foodandd...n-to-bar-the-next-big-thing-in-chocolate.html
http://www.telegraph.co.uk/foodandd...-all-going-mad-for-bean-to-bar-chocolate.html
http://www.festivalchocolate.co.uk/
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom